Πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Golden Bay η Ετήσια Γ.Σ του Επιμελητηρίου Λάρνακας παρουσία των Υπουργών ΕΕΒΤ κ. Γιώργου Λακκοτρύπη και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη, Μητροπολίτη Κιτίου, Βουλευτών, Δημάρχου, Επάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, τοπικών αρχών της Πόλης, της ηγεσίας του ΚΕΒΕ, των άλλων τοπικών ΕΒΕ και επιχειρηματιών της Λάρνακας.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας κ. Όθωνας Θεοδούλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφού έκανε μια λεπτομερή ανάλυση της οικονομίας της Επαρχίας Λάρνακας για τα τελευταία σαράντα χρόνια, ανέλυσε στατιστικά και εμπειρικά τη σημερινή κατάσταση για να καταλήξει στο θλιβερό συμπέρασμα ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας της Επαρχίας, με εξαίρεση τον τουρισμό, κινούνται με αρνητικό πρόσημο.
Ο κ. Θεοδούλου στην ομιλία του αναφέρθηκε ιστορικά στο ενιαίο έργο Λιμανιού- Μαρίνας, όσο και στο Αεροδρόμιο και επανέλαβε τις θέσεις του Επιμελητηρίου για την αξιοποίηση του Λιμανιού με την κατάργηση του πλαφόν και διατήρηση της βιωσιμότητας του Λιμανιού από καθαρά, λιμενικές εργασίες, την αξιοποίηση του χερσαίου χώρου με χρήσεις επωφελείς για την τοπική οικονομία(ξενοδοχεία, συνεδριακό κέντρο κ.α) και όχι μόνο με την κατασκευή διαμερισμάτων και γραφείων. Αναφορικά με το διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ.Όθ. Θεοδούλου παρατήρησε την θετική εξέλιξη όπου ξένα γραφεία και αεροπορικές εταιρείες εγκαθίστανται στη Λάρνακα.
Ο κ. Όθ.Θεοδούλου ανέφερε ότι το Αεροδρόμιο Λάρνακας δεν έχει αποδώσει στην τοπική οικονομία όσο θα έπρεπε ενώ υποστήριξε το αίτημα του Δήμου Λάρνακας και Δρομολαξιάς για αντισταθμιστικά μέτρα. Σημαντική είναι δε και η αξιοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων του Αεροδρομίου.
Σημαντικές ήταν οι αναφορές του κ. Όθ. Θεοδούλου για:
• Την τοπική Βιομηχανια όπου ιστορικά ακολούθησε την παγκύπρια πτώση με επικίνδυνη μείωση της απασχόλησης από το 10,8% του 2007 στο 5,5% του 2016 με εξαίρεση τη βιομηχανία τροφίμων.
• Το εμπόριο (λιανικό, χονδρικό) όπου η απασχόληση από το 20 εώς 25% μειώθηκε στο 18%.
• Τον τουρισμό όπου η Λάρνακα πέρασε το φράγμα του 11% της παγκύπριας πίττας τονώνοντας την τοπική αγορά, ενώ παρατηρείται αύξηση των ποιτικών κλινών με περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης.
• Τον τομέα των κατασκευών ο οποίος κατέχει την τρίτη θέση στην τοπική οικονομία από πλευράς απασχόλησης και η ανάπτυξη του δίδει πολλαπλά
και ουσιαστικά οφέλη, έχοντας την δύναμη να προσφέρει ώθηση στο σύνολο της οικονομίας.
• Την χρησιμότητα της ανάπτυξης της ντόπιας καινοτομίας και τις ενέργειες του ΕΒΕ Λάρνακας όσο και την προοπτική αξιοποίησης του Κυπριακού επιστημονικού δυναμικού.
• Συμπερασματικά ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας επεσήμανε ότι η οικονομία της Λάρνακας είναι πολυλειτουργική με οφέλη από διάφορους τομείς όπου δεν υπάρχει ένας τομέας ο οποίος να δίνει τα περισσότερα εισοδηματα στην Πόλη και επαρχία όμως αισιοδοξόντας ανέφερε ότι με τη συνεργασία όλων με δυναμισμό και διεκδικητικότητα θα ανατραπεί η φθίνουσα πορεία.