Η μαθητιώσα νεολαία στο Πεκίνο επανακάμπτει από σήμερα στα θρανία, εφοδιασμένη με ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι, που θα εκπέμπει μία προειδοποίηση σε περίπτωση πυρετού ή απότομης ανόδου της θερμοκρασίας του σώματος, σε μια στιγμή που η Κίνα φοβάται ένα νέο κύμα έξαρσης της νόσου Covid-19.
Αυτά τα έξυπνα βραχιόλια εμφανίζουν τη θερμοκρασία των μαθητών σε πραγματικό χρόνο. Οι γονείς και τα σχολεία τους μπορούν να παρακολουθούν τις ενδείξεις αυτές άμεσα χάρις σε μία εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, τονίζεται σε άρθρο της εφημερίδας Κινεζική Ημερησία.
Σε περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας – πάνω από 37,2 βαθμούς – το βραχιόλι στέλνει ειδοποίηση σε δασκάλους, οι οποίοι ενθαρρύνονται να ειδοποιούν την αστυνομία, προσθέτει η εφημερίδα.
Η συσκευή βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση σε πέντε περιοχές της πρωτεύουσας της Κίνας και αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα της επιστράτευσης σε μαζική κλίμακα των καινοτόμων τεχνολογιών από τον ασιατικό γίγαντα, στην προσπάθεια να ελέγξει έναν ιό, που έχει προσβάλει περίπου 83.000 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με συνέπεια 4.633 θανάτους στη χώρα.
Η Κίνα, ως η πρώτη χώρα που επλήγη από τον νέο κορωνοϊό, έκλεισε όλα τα σχολεία της τον Ιανουάριο. Τα μαθήματα έκτοτε παραδίδονταν διαδικτυακά. Στο Πεκίνο έχει επιτραπεί προσώρας να επιστρέψουν στην τάξη μόνο οι μαθητές λυκείου, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις στα Παν/μια.
Τον Μάρτιο, οι αραιοκατοικημένες επαρχίες Τσινγκάι (βορειοδυτικά) και Γκιζχού (νοτιοδυτικά) ήσαν οι πρώτες που είχαν αποφασίσει και οργανώσει σταδιακά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία τους. Οι έλεγχοι της θερμοκρασίας, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης έχουν γίνει κανόνας στα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι αρχές φοβούνται νέα αύξηση των κρουσμάτων.
Μολονότι η Κίνα έχει περιορίσει έως τώρα σε μεγάλο βαθμό την επιδημία στην επικράτειά της, οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 17 νέα κρούσματα, με τα 10 να προέρχονται από εσωτερικές εστίες της νόσου, ιδίως στην Ουχάν (κέντρο), μια οικονομική μητρόπολη που έμεινε για περισσότερο από δύο μήνες σε καραντίνα και στην οποία εντοπίσθηκε η πρώτη εστία κορωνοϊού στα τέλη του περασμένου έτους.
Τα παιδιά σε μερικές Πολιτείες της Αυστραλίας άρχισαν από σήμερα να επιστρέφουν στα σχολεία, έπειτα από μία παρατεταμένη διακοπή της λειτουργίας τους, εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να μειώνεται.
Οι μαθητές στη Νέα Νότια Ουαλία, που είναι η Πολιτεία της Αυστραλίας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, και η βόρεια Πολιτεία Κουίνσλαντ άρχισαν να επιστρέφουν στα σχολεία τους σε περιορισμένους αριθμούς, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας, όπως δήλωσαν οι ηγέτες των Πολιτειών.
Η κυβέρνηση στη Νέα Νότια Ουαλία δήλωσε πως έχει διανείμει χιλιάδες λίτρα σαπουνιού, αλλά και απολυμαντικού χεριών στα σχολεία, όπως επίσης και προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού, αλλά και συσκευές θερμομέτρησης. Επίσης, ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις θα μειωθεί, ενώ οι δραστηριότητες των μαθητών θα περιλαμβάνουν ελάχιστη φυσική επαφή.
Στη Γαλλία τα δημοτικά σχολεία ξανάνοιξαν σήμερα αλλά υποδέχθηκαν μόνο λίγους μαθητές ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο.
Στην Ολλανδία επαναλειτούργησαν μερικώς τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Τα σχολεία και τα κολέγια άνοιξαν και στην Ελβετία τα οποία έκλεισαν στα μέσα Μαρτίου λόγω της πανδημίας. Ισχύει περιορισμός στον αριθμό μαθητών ανά τάξη και άλλα μέτρα υγιεινής και προστασίας. Στην Ιταλία ανακοινώθηκε ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά ως τον Σεπτέμβριο.
Σε Αυστρία και Πολωνία τα σχολεία άνοιξαν σταδιακά αρχές Μαΐου και σιγά σιγά επιστρέφουν στις τάξεις όλοι οι μαθητές. Το ίδιο ισχύει και για πολλές Σκανδιναβικές χώρες και τα Βαλκάνια.