Με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στις 19:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο της Λάρνακας «Γεώργιος Λυκούργος», κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις «Μνήμες Κατεχόμενης Γης» για καταδίκη ανακήρυξης του ψευδοκράτους που ετοίμασε η Ένωση Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ενώ περιλάμβανε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο επιμελήθηκε ο συνθέτης και πιανίστας Σάββας Σάββα.
Χαιρετισμούς απηύθυνε ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ο Προεδρεύοντας της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων, Ελευθέριος Αντωνίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Δρ Πέτρος Καρεκλάς, ενώ την κύρια ομιλία εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκφώνησε ο Πέτρος Δημητρίου, Υφυπουργός παρά τω Πρόεδρο.
Ακολούθησε ανάγνωση και έγκριση ψηφίσματος για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ενώ η βραδιά έκλεισε με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Τραγούδησε ο Πάρης Παράσχος, η Φρειδερίκη Τομπάζου, η Μόνικα Αλετράρη και ο Στέλιος Χιώτης ερμήνευσε τραγούδι για την Αμμόχωστο.
Οι εκδηλώσεις «Μνήμες Κατεχόμενης Γης» ξεκίνησαν ωστόσο από την περασμένη Δευτέρα (14/11), ενώ λειτούργησαν θεματικά περίπτερα, από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, για την Κατεχόμενη Γη μας επί της Λεωφόρων Αθήνων, στις Φοινικούδες, στη Λάρνακα.
Η έκθεση ήταν ανοιχτή για το κοινό, ενώ στον χώρο της πραγματοποιήθηκαν και οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, με στόχο την ενημέρωση του μαθητόκοσμου για τα κατεχόμενα εδάφη του τόπου μας. Τα περίπτερα στελεχώθηκαν από μέλη των κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων, τα οποία ήταν αρμόδια για να προβάλουν και να ενημερώνουν σχετικά το κοινό.
Μέσω αυτών των εκδηλώσεων στάλθηκε το μήνυμα ότι ο προσφυγικός κόσμος συνεχίζει τον αγώνα του μέχρι την τελική δικαίωση.
Να σημειώσουμε ότι, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τέλεση εκδηλώσεων μνήμης άρχισε από το 2019, ενώ από τότε μέχρι σήμερα τις δαπάνες των εκδηλώσεων καταδίκης του ψευδοκράτους της Ένωσης Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων καλύπτει το Υπουργείο Παιδείας με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2019.
Αυτό είναι το ψήφισμα της Επ. Κατεχομένων Δήμων και Επ. Κατεχομένων Κοινοτήτων
Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων και η Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα από το 1974 περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.), σημειώνουν
Α. ότι η Τουρκία ως η κατοχική δύναμη συνεχίζει μέσω του υποτελούς σ’ αυτήν καθεστώτος, τις μεθοδευμένες προσπάθειες για δημογραφική αλλοίωση της σύνθεσης του κυπριακού πληθυσμού. Επίσης σημειώνουν τη συνεχιζόμενη καταστροφή μνημείων θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την αλλαγή τοπωνυμίων και άλλες παρανομίες στο κατεχόμενο σχεδόν 37% της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας
Β. ότι η Τουρκία εξακολουθεί να περιφρονεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων Οργανισμών και συστηματικά παραβιάζει τον Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ιδιαίτερα επισημαίνουν την παραβίαση των Ψηφισμάτων 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τα οποία η διεθνής κοινότητα καταδικάζει ως παράνομη την αποσχιστική ανακήρυξη του υποτελούς καθεστώτος στις 15 Νοεμβρίου 1983, ως δήθεν “κράτους”
Γ. ότι εντείνει τις παράνομες ενέργειες για εποικισμό των Βαρωσίων, περιφρονώντας τα Ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992), κι έτσι κλείνει ουσιαστικά την πόρτα για τη συνέχιση συνομιλιών προς ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.
Δ. ότι συνεχίζει και εντείνει τις απειλές και προκλήσεις εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδος σε ξηρά και θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο την περιφερειακή και όχι μόνον ασφάλεια.
Ως εκ τούτου ομόφωνα αξιώνουν από την Τουρκία
- Την ταχεία απόσυρση όλων των κατοχικών στρατευμάτων της και των παράνομων εποίκων από την κυπριακή επικράτεια και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κρατικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- Την ειλικρινή συνεργασία της για εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αποφάσεων σε σχέση με την Κύπρο στο σύνολο της Κυπριακής επικράτειας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
- Τον άμεσο τερματισμό των προκλήσεων, απειλών και παρανομιών στο Βαρώσι (εφαρμόζοντας τα Ψηφίσματα 550 και 789) αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο.
- Την εγκατάλειψη της επιδίωξης λύσης δύο κρατών ή συνομοσπονδίας και την ειλικρινή συνεργασία για γρήγορη επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών στο Κυπριακό, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Τα ανθρώπινα δικαιώματα του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστά γιατί έτσι μόνον θα διασφαλιστεί ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον για όλους τους νόμιμους κατοίκους της χώρας μας.
Εγκρίθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2022 στη Λάρνακα.