Με την κατάθεση τριών νέων μαρτύρων συνεχίστηκε σήμερα στο Κακουργιοδικείο Πάφου η υπόθεση των πινακίδων στο Δήμο Πάφου.
Οι κατηγορούμενοι – δύο εταιρείες, οι διευθυντές των εταιρειών ΕΤΝΑ και ΑLΜΑ, κατασκευής πινακίδων, Χρίστος Ιωάννου της ΕΤΝΑ και Σωτήρης Αντωνιάδη της ΑLMA και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου – παρουσιάστηκαν ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο.
Στη σημερινή δικαστική διαδικασία κατέθεσε αρχικά η Κρυστάλλα Αυγουστή, μάρτυρας κατηγορίας η οποία εργάζεται στις κρατικές αποθήκες.
Η κ. Αυγουστή αναφέρθηκε στα έντυπα αίτησης και έκδοσης υλικών. Τα έντυπα, είπε, μου ζητήθηκαν από την Αστυνομία για να τους τα παραδώσω στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για έντυπο χορήγησης υλικών που υπάρχουν στις αποθήκες.
Η μάρτυρας έδωσε κάποιες διευκρινίσεις σε σχέση με τα έντυπα, σύμφωνα με τα οποία δίνονταν οι παραγγελίες των πινακίδων. Εξήγησε τα τεκμήρια που κατέθεσε στο Δικαστήριο και αφορούν την υπηρεσία της.
Ο συνήγορος υπεράσπισης δικηγόρος Σάββας Μάτσας ρώτησε την μάρτυρα να πει ποιος είχε πριν τις 22.10.2012 στην κατοχή του τα έντυπα, με την κ. Αυγουστή να απαντά πως δεν γνώριζε.
Ο κ. Μάτσας υποστήριξε ότι πολλές ταμπέλες ήταν μισοκαταστρεμμένες λόγω των καιρικών συνθηκών και του χρόνου και πολλά από τα «αντανακλαστικά» των πινακίδων ήταν αλλοιωμένα. Αναφέρθηκε επιπρόσθετα σε ζημιές και καταστροφές που έχουν υποστεί πινακίδες λόγω κακόβουλης ενέργειας και του χρόνου. Η μάρτυρας παραδέχτηκε ότι τέτοια φαινόμενα συνέβαιναν.
Στη συνέχεια κατέθεσε ο μάρτυρας Ανδρέας Θεοχάρους που εργάζεται στο Δήμο Πάφου.
Ο κ. Θεοχάρους ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως τέσσερα πρόσωπα κατείχαν κλειδιά της αποθήκης, οι Ανδρέας Μίτας, Ιωσήφ Γεωργίου, Αντώνης Γεωργίου κα ο Χαράλαμπος Κούζουλος.
Σε ερώτηση του δικηγόρου Σάββα Μάτσα εάν αναγνωρίζει τις φωτογραφίες που του υπέδειξε όπου τοποθετούνταν πινακίδες σε κεντρικά σημεία της πόλης ο μάρτυρας είπε πως δεν τις αναγνώριζε.
Όπως εξήγησε ωστόσο ο κ. Μάτσας, οι φωτογραφίες απεικονίζουν συγκεκριμένες πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί στη Λεωφόρο Ελλάδος, καλύπτοντας μια απόσταση μέχρι τη Μεσόγη 8 περίπου χιλιομέτρων.
Τελευταία μάρτυρας κατέθεσε η Νίκη Μπαρρή, η οποία επιθεωρούσε τις πινακίδες που τοποθετούνταν.
Όπως η μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε στο Δικαστήριο η ίδια κρατούσε αρχείο για τις πινακίδες και προχωρούσε σε επιτόπια εξέταση για την τοποθέτηση των πινακίδων. Ανέφερε πως οι πινακίδες ανέγραφαν την οδό και τη διαδρομή.
Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου ζήτησε από την μάρτυρα να καταθέσει το αρχείο που ανέφερε στην κατάθεση της ότι είχε ετοιμάσει και αφορούσε τις τοποθεσίες για τις νέες πινακίδες οι οποίες τοποθετούνταν σε στάσεις λεωφορείων.
Ο κ. Μάτσας συνήγορος υπεράσπισης του Χριστάκη Ιωάννου Διευθυντή της εταιρείας ΕΤΝΑ ανέφερε πως η διαδικασία τοποθέτησης νέων ειδών πινακίδων ολοκληρώθηκε στις 30.11.2011. Ο δικηγόρος υποστήριξε ακόμη ότι υπήρχαν ταμπέλες παλιού τύπου διαφορετικού σχήματος και αντικαταστάθηκαν με νέες αλλά και καινούργιες ταμπέλες.
Η μάρτυρας ωστόσο απήντησε πως αυτές οι περιπτώσεις ήταν μεμονωμένες και κάλεσε τον Δικηγόρο να ρωτήσει το Τμήμα Δημοσίων Έργων.
Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης Σάββας Μάτσας διερωτήθηκε κατά πόσο θα έπρεπε επί τούτου να γίνονται πιο συστηματικοί και ενδελεχείς έλεγχοι.
Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για αύριο 11.10.2018 με τέσσερις μάρτυρες κατηγορίας.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής αύριο θα προσκομίσει στο Δικαστήριο τέσσερις μάρτυρες κατηγορίας, τους Αριστείδη Στυλιανού, Κούλα Σωκράτους, Νίτσα Αλεξάνδρου και Ανδρέα Αλεξάνδρου.
Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι, μεταξύ άλλων, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό και κατάχρηση εξουσίας και το αδίκημα της συγκάλυψης.
Βάσει του κατηγορητηρίου, μεταξύ άγνωστης ημερομηνίας και Οκτωβρίου 2007 στην Πάφο οι κατηγορούμενοι συνωμότησαν μεταξύ τους όπως με δόλιο μέσο καταδολιεύσουν το κοινό, δηλαδή να οικειοποιηθούν διάφορα υλικά κατασκευής πινακίδων και σηματοδότησης συνολικής αξίας περίπου 44 χιλιάδων ευρώ εις βάρος της περιουσίας του Δ. Πάφου.
Για τα πιο πάνω αδικήματα όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή.
ΚΥΠΕ