H Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λεμεσού πραγματοποίησε χθες Ημερίδα για το Κυκλοφοριακό με τίτλο: «Η ώρα της Αλήθειας», στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό.
Το άνοιγμα της ημερίδας έγινε από τον Επαρχιακό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργο Γεωργίου ενώ στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι κύριοι ομιλητές της συζήτησης που ήταν κατά σειρά : η Εύη Αναγιωτού, Επικεφαλής Τμήματος Δημοσίων Έργων για το ΣΒΑΚ, Ανώτερη Εκτελεστικός Μηχανικός, ο Βύρων Ιωάννου, Καθηγητής Πολεοδομίας Πανεπιστημίου Frederick καθώς και ο Λάμπρος Λάμπρου, Επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης και Μεταφορών Κ.Ε. ΑΚΕΛ.
Ακολούθως έλαβαν χωρά σύντομες παρεμβάσεις από τους Δημάρχους της μείζονος Λεμεσού, Γιάννη Αρμεύτη – Δήμαρχος Λεμεσού, Κυριάκου Ξυδιά – Δήμαρχος Αμαθούντας, Παντελή Γεωργίου – Δήμαρχος Κουρίου ενώ από τον Δήμο Πολεμιδιών τοποθετήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Μαυρής. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και εισηγήσεις από το κοινό. Συντονίστρια της ημερίδας η σύμβουλος δημοσίων σχέσεων Βανέσσα Κυπριανού.
Το ΑΚΕΛ Λεμεσού εκτιμά ότι σήμερα το κυκλοφοριακό αποτελεί ένα από τα μείζονα προβλήματα της πόλης μας. Δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων καθώς και σοβαρά προβλήματα καθημερινής ταλαιπωρίας των πολιτών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λεμεσού: « Για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα χρειαζόμαστε ολιστικές προσεγγίσεις, βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Χρειάζεται να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα μπορούμε να συζητήσουμε λύσεις όπως τραμ, μετρό, τρένα. Χρειαζόμαστε σίγουρα μελέτες βιωσιμότητας, με ένα πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα…»
Στη συνέχεια της ομιλίας του κατέθεσε μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε ως κόμμα, συγκεκριμένα εισηγούμαστε:
1. Ενθάρρυνση ευέλικτου ωραρίου εργασίας και σχολείων.
2. Ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, δρομολόγια πιο γρήγορα και έγκαιρες γραμμές λεωφορείων.
3. Ενθάρρυνση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς.
4. Βελτίωση υποδομών – άμεση προώθηση μεγάλων οδικών δικτύων: Δρόμοι Λεμεσού – Σαϊττά, Λεμεσού – Αγρού, Λεωφόρος Ευαγόρα Λανίτη, δρόμος Νοσοκομείου, Αγίου Συλά κ.α.
5. Εφαρμογή έξυπνης κινητικότητας, κίνητρα σε πολίτες.
6. Χρήση Ευρωπαϊκών κονδυλίων για κάλυψη κόστους πόρων δράσεων.
7. Στοχευμένα μέτρα – κίνητρα επιστροφής στην ύπαιθρο.
8. Εκπαιδευτικές εκστρατείες και ευαισθητοποίηση κόσμου και εργαζομένων για την διαμόρφωση κουλτούρας χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς.
9. Εισαγωγή ειδικού μαθήματος στα σχολεία μέχρι και Πανεπιστήμια, ίσως στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής του Πολίτη, ώστε να διαμορφωθεί συνείδηση για την χρήση μέσω μαζικής μεταφοράς.