Άκρως ικανοποιημένοι δήλωσαν στην ιστοσελίδα της Αυτοδιοίκησης Cy οι Πρόεδροι των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας, μετά την ανακοίνωση της επέκτασης του σχεδίου για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης αναπτύξεων. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε το πρωί της Πέμπτης (5/12) ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Στόχος της απόφασης είναι να μειωθεί ο χρόνος έγκρισης των αδειών, ιδιαίτερα για οικοδομικές άδειες χαμηλού ρίσκου Κατηγορίας Α.
Πρόεδρος ΕΟΑ Λεμεσού: Ιστορική στροφή στην αδειοδότηση
Μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης Τύπου, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λεμεσού, Γιάννης Τσουλόφτας, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως ιστορική για την πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση στη χώρα μας.
«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη της πραγματικής μεταρρύθμισης, με την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη μετατόπιση του ελέγχου από το χαρτί στον επιτόπιο έλεγχο. Έτσι, διασφαλίζεται ότι οι αναπτύξεις που υλοποιούνται επί του εδάφους τηρούν τη νομοθεσία και συμμορφώνονται με όλους τους όρους που επιβάλλει η πολεοδομική αρχή», δήλωσε.
Όπως εξήγησε, με την εισαγωγή του θεσμού της αυτόματης έκδοσης οικοδομικών και πολεοδομικών αδειών για αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου – δηλαδή για κατοικίες έως δύο μονάδων σε οικόπεδα – θα εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος για τους ΕΟΑ.
«Αυτός ο χρόνος θα αξιοποιηθεί στον τομέα της επιβολής και στον επιτόπιο έλεγχο των αναπτύξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.
Στη σωστή κατεύθυνση η απόφαση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Λάρνακας
Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται η συγκεκριμένη απόφαση, σύμφωνα και με τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Λάρνακας, Άγγελο Χατζηχαραλάμπους, ο οποίος δήλωσε στην ΑυτοδιοίκησηCY ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εσωτερικών.
«Η απόφαση αυτή θα δώσει πραγματικά μια νέα πνοή στη λειτουργία των ΕΟΑ στον τομέα της αδειοδότησης. Με την υλοποίηση των εξαγγελιών, θα μπορέσουμε επιτέλους να ξεκαθαρίσουμε όλες τις συσσωρευμένες εκκρεμότητες (backlog), ενώ η διαδικασία αδειοδότησης θα γίνει πιο άμεση. Από εκεί και πέρα, οι ΕΟΑ θα μπορούν να επικεντρωθούν στον επιτόπιο έλεγχο των υποδομών», τόνισε.
Ο κ. Χατζηχαραλάμπους πρόσθεσε ότι ο επιτόπιος έλεγχος των υποδομών αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο, με τις νέες αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών, θα τεθεί πλέον στο επίκεντρο της δράσης των ΕΟΑ.
Πρόεδρος ΕΟΑ Λευκωσίας: Αισιοδοξία για την αδειοδότηση
Την ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών χαιρέτισε και ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΑυτοδιοίκησηCY. Όπως ανέφερε, η συγκεκριμένη εξέλιξη καταδεικνύει πόσα θετικά μπορούν να επιτευχθούν μέσω διαβούλευσης και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (ΥΠΕΣ, ΕΤΕΚ και ΕΟΑ), λειτουργώντας ως ομάδα με έναν κοινό στόχο.
Σύμφωνα με τον κ. Γιωρκάτζη, ο ΕΟΑ Λευκωσίας, μετά την έγκριση της δομής του οργανισμού την περασμένη εβδομάδα, ξεκινά τις διαδικασίες πρόσληψης του απαιτούμενου προσωπικού. Στόχος είναι η αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της υποστελέχωσης, τόσο πριν όσο και μετά την 1η Ιουλίου.
Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, ο κ. Γιωρκάτζης σημείωσε ότι ο ΕΟΑ Λευκωσίας προχωρεί σε συνεργασία με ικανότατους και εμπειρότατους συνταξιούχους, αυστηρά σε προσωρινή βάση, εστιάζοντας στις εκκρεμούσες αιτήσεις. Παράλληλα, εξετάζεται η αγορά υπηρεσιών από μελετητές, μέλη του ΕΤΕΚ.
Επιπλέον, ο ΕΟΑ Λευκωσίας συνεχίζει τη στενή συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς και με αρμόδιους λειτουργούς του ΥΠΕΣ, στοχεύοντας στη μείωση των προβλημάτων και στην επιτάχυνση της λειτουργίας του λογισμικού ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ.
«Κατ’ επέκταση, όλα τα πιο πάνω — δηλαδή η απλοποίηση των διαδικασιών, η στελέχωση και η αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ — δημιουργούν αισιοδοξία για το πολυεπίπεδο έργο της διεύθυνσης αδειοδότησης και ευελπιστούμε να βοηθήσουν σημαντικά στην αποσυμφόρηση του συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιωρκάτζης.
Υπουργός Εσωτερικών: Οι αλλαγές για απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης
Ο Υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε τις αλλαγές που στοχεύουν στην απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης. Εξήγησε ότι προβλέπεται η εισαγωγή ειδικού checklist, το οποίο θα υποβάλλεται από τον ιδιώτη μελετητή του έργου μαζί με την αίτηση και τα απαραίτητα παραστατικά. Η αίτηση θα εξετάζεται από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) εντός 40 εργάσιμων ημερών, ώστε να εκδίδεται ή όχι πολεοδομική βεβαίωση. Στη συνέχεια, θα ακολουθεί αίτηση για οικοδομική βεβαίωση, η οποία θα εξετάζεται επίσης σε 40 εργάσιμες ημέρες. Στόχος είναι η ανέγερση της ανάπτυξης να ξεκινά μέσα σε 80 εργάσιμες ημέρες.
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε πριν από 14 μήνες, στο πλαίσιο των ενεργειών του Υπουργείου Εσωτερικών για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης. Όπως ανέφερε, το έργο εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, στοχεύοντας στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και στον εκσυγχρονισμό καίριων διαδικασιών.
Το νέο πλάνο αδειοδότησης εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2023, με εφαρμογή 22 μέτρων που σχεδιάστηκαν μετά από διαβούλευση με το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ). Τα μέτρα αποσκοπούν στον περιορισμό των καθυστερήσεων που προκαλούσε η δυσκίνητη και αναποτελεσματική προηγούμενη διαδικασία.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τροποποιήσεις σε διατάγματα, εγκυκλίους και οδηγίες. Ειδικότερα, καθίσταται υποχρεωτική η εξασφάλιση και η υποβολή εκ των προτέρων διαβουλεύσεων με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς και η προσκόμιση Πιστοποιητικού Εξωτερικής Οριοθέτησης πριν την πολεοδομική αίτηση. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγονται καθυστερήσεις από ελλιπή στοιχεία που οδηγούσαν σε επαναλήψεις της διαδικασίας.
Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί εγχειρίδια με σαφείς οδηγίες για όλες τις διαδικασίες ελέγχου, ενοποιώντας τις σχετικές εγκυκλίους. Αυτό διασφαλίζει ομοιομορφία στην εφαρμογή των κανονισμών από τους πέντε ΕΟΑ και στις απαιτήσεις για παρόμοιες αναπτύξεις ανά επαρχία.
Εισαγωγή «fast-track» διαδικασίας
Ο Υπουργός ανέφερε ότι δρομολογήθηκε η εισαγωγή μιας «fast-track» διαδικασίας για την εξέταση πολεοδομικών και οικοδομικών αιτήσεων, με παράλληλη αναβάθμιση του ρόλου του ιδιώτη μελετητή. Ο τελευταίος αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την ορθότητα και την πληρότητα των αιτήσεων μέσω ενός ειδικού εντύπου checklist.
Από τις 2 Οκτωβρίου 2024, η διαδικασία «αυτόματης» έκδοσης πολεοδομικής βεβαίωσης εφαρμόζεται για αιτήσεις Κατηγορίας Α, δηλαδή για αναπτύξεις μέχρι δύο μονάδες κατοικίας. Οι ΕΟΑ εκδίδουν τις βεβαιώσεις μέσω του Συστήματος «Ιππόδαμος» εντός 20 εργάσιμων ημερών, ενώ αν παρέλθει το διάστημα αυτό χωρίς απόφαση, η άδεια εκδίδεται αυτόματα.
Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 147 αιτήσεις μέσω της νέας διαδικασίας. Από αυτές, εξετάστηκαν οι 76, εκ των οποίων εγκρίθηκαν 63 και απορρίφθηκαν 13. Οι υπόλοιπες 71 αιτήσεις βρίσκονται ακόμη εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
Όσον αφορά την επέκταση του εν λόγω μέτρου και στις οικοδομικές άδειες για χαμηλού ρίσκου αναπτύξεις της Κατηγορίας Α, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι και πάλι με τη χρήση ενός ειδικού εντύπου checklist, με το οποίο ο ιδιώτης μελετητής θα πιστοποιεί ότι τα στοιχεία της αίτησης είναι πλήρη και ορθά, η αίτηση θα εξετάζεται και θα εκδίδεται από τους ΕΟΑ εντός 20 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της. Ένα μέτρο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή περί τα τέλη Ιανουαρίου, όταν θα ολοκληρωθούν και οι προσαρμογές στο Σύστημα «Ιππόδαμος».
«Άρα, εκείνο που ουσιαστικά κάνουμε μέσα από τις ενέργειές μας είναι να περιορίσουμε τον χρόνο που απαιτείται για την εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών μιας κατοικίας, σε μόλις 40 εργάσιμες ημέρες. Θα μπορεί δηλαδή ο μελετητής να εξασφαλίσει πολεοδομική βεβαίωση εντός 20 ημερών και, στη συνέχεια, αυτόματη οικοδομική άδεια σε άλλες 20 μέρες. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η γρηγορότερη εξέταση των εκκρεμοτήτων, που προκαλούσαν καθυστερήσεις στους πολίτες και την ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Ιωάννου.
Το Υπουργείο προγραμματίζει την επέκταση του συστήματος και στις αναπτύξεις Κατηγορίας Β, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυκατοικίες έως 20 διαμερίσματα και μέγιστο τέσσερις ορόφους. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός 80 εργάσιμων ημερών, ενώ ο έλεγχος θα πραγματοποιείται με επιτόπιες επιθεωρήσεις. Οι απαιτούμενες προσαρμογές στο Σύστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Μάρτιο του 2025.
Πλεονεκτήματα και διασφάλιση ορθότητας
Το νέο σύστημα συμβάλλει στη μείωση παρανομιών, καθώς μεταφέρει την ευθύνη της ορθότητας και της πληρότητας των αιτήσεων στους μελετητές. Παράλληλα, ενισχύεται ο επιτόπιος έλεγχος, περιορίζοντας την αποκλειστική εξάρτηση από τα υποβαλλόμενα σχέδια.
Επιπλέον, η απλοποίηση του συστήματος επιτρέπει στους ΕΟΑ να αφιερώσουν περισσότερους πόρους στον έλεγχο μεγαλύτερων αναπτύξεων, ενώ δρομολογείται η εισαγωγή του θεσμού του Ελεγκτή Δόμησης. Μέχρι τότε, έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από Λειτουργούς των ΕΟΑ ή ιδιώτες μελετητές.
Τέλος, με άμεση ισχύ από τις 9 Δεκεμβρίου, θεσπίζεται διάταγμα για την επιτάχυνση των εκκρεμών αιτήσεων Κατηγορίας Α, μειώνοντας τον φόρτο εργασίας των ΕΟΑ και διευκολύνοντας την εξέταση νέων αιτήσεων.
Η μεταρρύθμιση αυτή συνιστά ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας αδειοδότησης, ενισχύοντας την αποδοτικότητα και μειώνοντας τις καθυστερήσεις.
Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «οι αλλαγές που προωθούμε για την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών βάζουν σε νέα βάση τον πολύ σημαντικό τομέα της αδειοδότησης της ανάπτυξης».
Στήριξη από το ΕΤΕΚ και στελέχωση των ΕΟΑ
Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωσταντή, τόνισε ότι οι αλλαγές είναι μέρος μιας ολιστικής μεταρρύθμισης στον τομέα της αδειοδότησης, που θα ενισχύσει τη νομιμότητα και θα οδηγήσει σε ποιοτικότερες κατασκευές. Αναγνώρισε την ανάγκη για συνεχιζόμενους ελέγχους και επισημάνθηκε ότι η νέα διαδικασία θα συνδράμει στην ενίσχυση της ποιότητας και της αξιοπιστίας της κατασκευαστικής βιομηχανίας.
«Επιτέλους, με το συγκεκριμένο σύστημα, με την εισαγωγή του θεσμού των ελεγκτών δόμησης, με την συνεργασία των επαρχιακών οργανισμών των Προέδρων, θεωρούμε ότι πλέον δεν θα υπάρχει η παραμικρή αστοχία λόγω της διαδικασίας που θα ακολουθείται με τους ελεγκτές δόμησης. Ήδη συζητείται στη Βουλή σήμερα, εύχομαι να καταλήξει το μητρώο μελετητών, όπου και εκεί υπάρχουν σοβαρές ποινές», τόνισε.
Ο κ. Κωσταντή διαβεβαίωσε «όλους ότι η στόχευση είναι για ποιοτικότερες κατασκευές, κατασκευές όπου θα ενθαρρύνεται η νομιμότητα, θα επιβραβεύονται αυτοί που ακολουθούν πιστά τις νομοθεσίες και όχι όπως σήμερα που παρακολουθούμε πολλές φορές να επιβραβεύεται η παρανομία και να συζητούμε εκ των υστέρων πώς μπορούμε να νομιμοποιήσουμε κάποιες παρανομίες, κάποιες αυθαιρεσίες».
Επιπλέον, αναφερόμενος στη λειτουργία του Συστήματος «Ιππόδαμος» και τη μετάβαση στην ψηφιοποιημένη εποχή, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ χαρακτήρισε την όλη προσπάθεια πολύ σημαντική για τους μελετητές, αφού εξοικονομείται παραγωγικός χρόνος, δεν απαιτούνται μετακινήσεις και περιορίζεται το περιβαλλοντικό κόστος και η κυκλοφοριακή επιβάρυνση.
Το Σύστημα, είπε, χρήζει μεν βελτιώσεων, ωστόσο «πρέπει να παραδεχτούμε ότι έγινε μια τεράστια τομή στον τομέα της αδειοδότησης με τη μετάβαση στην ψηφιοποιημένη εποχή.
Ως μελετητές που είμαστε, είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τους τελευταίους μήνες, παρά τα σχετικά προβλήματα, που μιλώντας και με άλλες χώρες που έκαναν αυτή τη μετάβαση, δεν είχαν λιγότερα προβλήματα από τα προβλήματα που έχουμε εμείς».
«Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή νομίζω είναι μονόδρομος. Θα πρέπει να ενισχυθεί, θα πρέπει να εμπλουτιστεί για να μπορέσουμε ακόμα πιο αισιόδοξα να δούμε το μέλλον, τις αδειοδοτήσεις», ανέφερε.
Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού και απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης αναπτύξεων στην Κύπρο δείχνει να έχει θετικό αντίκτυπο, καθώς θα επιταχύνει τη διαδικασία και θα μειώσει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αγορά. Με τη σωστή εφαρμογή των νέων διαδικασιών, αναμένεται ότι οι ΕΟΑ θα είναι σε θέση να ελέγχουν καλύτερα την κατασκευή και ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών και του κράτους.