Μη ικανοποιημένοι σε τρία βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη για τη Λάρνακα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, παρουσιάζονται ο Δημαρχεύων Λάρνακας και οι επικεφαλής των Δημοτικών Ομάδων, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Πέτρου Χριστοδούλου μετά τη σύσκεψη.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δημαρχεύων Λάρνακας Πέτρος Χριστοδούλου ανέφερε ότι «συζητήθηκαν τρία μεγάλα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της πόλης, δηλαδή η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών, το πλαφόν στο λιμάνι και η παράταση της χρήσης χώρων στο λιμάνι της Λάρνακας από εταιρείες υδρογονανθράκων. Για το θέμα του πλαφόν μεταφέραμε στη σύσκεψη τη θέση μας ότι οποιοδήποτε θέμα πλαφόν στις εμπορικές δραστηριότητες του λιμανιού της Λάρνακας για μας είναι κόκκινη γραμμή και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε κάτι τέτοιο».
Ακολούθησε συζήτηση για το θέμα, συνέχισε και «μας λέχθηκε πως η Λάρνακα πάντοτε επεδίωκε τον τουριστικό χαρακτήρα της ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας. Εμείς καταστήσαμε σαφές ότι η Λάρνακα πάντοτε υποστήριζε πως το έργο πρέπει να έχει τουριστικό προσανατολισμό με εμπορική χρήση του λιμανιού με συμβατά φορτία, χωρίς κανένα περιορισμό και στο θέμα αυτό έχει παραμείνει η μεταξύ μας διαφωνία».
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, «στη σύσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε το θέμα του πλαφόν να αιωρείται με την έννοια ότι όταν εξευρεθούν επενδυτές για το έργο και θέλουν να προχωρήσουν και σε εμπορική χρήση του λιμανιού, τότε να το κάνουν χωρίς πλαφόν. Ωστόσο, ο Υπουργός Μεταφορών επιμένει στο θέμα του πλαφόν».
Αναφορικά με το θέμα της χρήσης χώρων του λιμανιού από εταιρείες υδρογονανθράκων, ο Δημαρχεύων Λάρνακας είπε πως «ο Υπουργός Μεταφορών έδωσε σε δύο εταιρείες παράταση για ένα ακόμα χρόνο με σαφή αναφορά ότι ο χώρος θα χρησιμοποιείται από τις εταιρείες μόνο για αποθηκευτικούς σκοπούς, χωρίς να γίνονται οποιεσδήποτε άλλες εργασίες και ενέργειες».
Στο θέμα αυτό, συνέχισε, «εμείς επιμέναμε πως από τη στιγμή που έληξε η άδεια χρήσης των εταιρειών, ο Υπουργός δεν θα έπρεπε να προχωρήσει σε ανανέωση της και μάλιστα χωρίς να μας ρωτήσει. Ουσιαστικά ο Υπουργός, χωρίς να ερωτηθεί η Λάρνακα, προχώρησε σε ανανέωση του δικαιώματος χρήσης δύο εταιρειών για χώρους στο λιμάνι για ακόμα ένα χρόνο, μόνο για αποθηκευτικούς σκοπούς και όχι για οποιεσδήποτε εργασίες».
Στο θέμα της μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών, ο Πέτρος Χριστοδούλου ανέφερε ότι «στη συνάντηση που είχαμε πρόσφατα στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Ιωνάς Νικολάου ήταν ξεκάθαρος και έλεγε πως από τη στιγμή που το χρονοδιάγραμμα για μετακίνηση των εταιρειών έληγε την 1η Φεβρουαρίου 2017 τότε θα πρέπει να φύγουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Ωστόσο στη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό διεφάνη ότι ορισμένες εταιρείες δεν είναι έτοιμες ακόμα να φύγουν και ζητούν να δοθεί παράταση».
Η δική μας θέση, σημείωσε, ήταν και είναι πως «την 1η Φεβρουαρίου 2017 οι εταιρείες πετρελαιοειδών πρέπει να φύγουν από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και θα πρέπει να επισπευστούν οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να φύγουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία».
Ο Δημαρχεύων Λάρνακας στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ακόμα ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα του υγραερίου, σημειώνοντας πως «οι τέσσερις εταιρείες εργάζονται ενωμένες για να δημιουργηθεί το εργοστάσιο υγραερίου στο Βασιλικό. Ωστόσο οι εταιρείες υγραερίου αναφέρθηκαν σε κωλύματα που παρουσιάζονται και οι αρμόδιοι Υπουργοί ανέλαβαν να εξετάσουν το θέμα, να δουν που βρίσκονται τα πράγματα και γιατί δεν προχωρούν».
Επανέλαβε επίσης ότι «η θέση μας είναι πως και οι εταιρείες υγραερίου πρέπει να φύγουν από τη Λάρνακα την 1η Φεβρουαρίου 2017. Αυτό το γνώριζαν από καιρό και πρέπει να συμμορφωθούν με αυτά τα χρονοδιαγράμματα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως «ουσιαστικά από τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, τόσο εγώ όσο και οι επικεφαλής των Δημοτικών Ομάδων, δεν είμαστε ικανοποιημένοι στα τρία βασικά θέματα, δηλαδή τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών, το πλαφόν στο λιμάνι και την παράταση της χρήσης χώρων στο λιμάνι της Λάρνακας από εταιρείες υδρογονανθράκων».
Σημείωσε επίσης ότι «οι παρευρεθέντες Υπουργοί ανέλαβαν να μελετήσουν άμεσα τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λάρνακα και να δώσουν χρονοδιαγράμματα επίλυσής τους».
Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ακόμα ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το θέμα των διαρθρωτικών ταμείων, όπου ο ρόλος του ΠτΔ ήταν ουσιαστικά «υποβοηθητικός προκειμένου να προχωρήσουμε με το συγκεκριμένο ζήτημα και να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ».