Μια το βρίσκουν, μια το χάνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσον αφορά την υλοποίηση της περιβόητης μεταρρύθμισης. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο στενεύουν και τα χρονοδιαγράμματα και όσο στενεύουν τα χρονοδιαγράμματα τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα.
Στο μέτωπο των συναντήσεων και των συζητήσεων επί της μεταρρύθμισης οι διαδικασίες κυλούν γοργά και όπως φαίνεται αποτελεσματικά, αφού σχεδόν όλοι έχουν συνεδριάσει τουλάχιστον δύο φορές. Οι πλείστοι νέοι σχηματισμοί έχουν ήδη δημιουργήσει τα Συμβούλια Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων, ενώ πολλοί έχουν προχωρήσει και στην καταγραφή όλων των σημαντικών δεδομένων, έτσι ώστε η ενοποίηση να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται. Την ίδια ώρα, αρκετές περιοχές στρέψαν την προσοχή τους και στην ενοποίηση των λογιστικών συστημάτων και γενικά στο κομμάτι της μηχανογράφησης.
Όπως πληροφορείται η Αυτοδιοίκηση, κάποια Συμβούλια φαίνεται να έχουν θέματα που προκύπτουν από τη διαφωνία ορισμένων διαμερισμάτων να ενταχθούν στα νέα σχήματα.
Ερωτηματικό παραμένει ακόμα το τι μέλλει γενέσθαι με τον Δήμο Αγαλαντζιάς, ο οποίος συμμετέχει στις συναντήσεις αλλά τηρεί στάση αναμονής αφού εκκρεμεί δικαστική διαδικασία.
Στον νέο σχηματισμό με το όνομα «Δήμος Δυτικής Λεμεσού» και έδρα τον Δήμο Ύψωνα, έντονη διαφωνία για τη συνένωση εκφράζει η Επισκοπή, η οποία όχι απλά εναντιώνεται στη σχετική απόφαση αλλά δεν συμμετέχει κιόλας στις σχετικές συναντήσεις που γίνονται, γεγονός που δυσκολεύει κατά πολύ το έργο για ομαλή μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το θέμα της Επισκοπής λοιπόν φαίνεται ότι προβληματίζει ιδιαίτερα τους αρμόδιους και ως εκ τούτου αρχές του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία της Κεντρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε το ζήτημα να εξεταστεί εις βάθος και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Όσον αφορά άλλους Δήμους που είχαν ορισμένες ενστάσεις, αυτή την περίοδο φαίνεται ότι βρίσκονται σε φάση προβληματισμού και αναμένουν τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν.
Τεράστιο ενδιαφέρον για Δήμο Λευκωσίας
Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ένωση του Δήμου Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Αγλαντζιάς, με τον νέο σχηματισμό να έχει έδρα τη Λευκωσία.
Το εν λόγω εγχείρημα χρίζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού τέσσερις μεγάλοι Δήμοι συνενώνονται. Προκύπτουν ερωτήματα όπως πως θα διοχετεύει το προσωπικό, θέματα που άπτονται της τεχνικής υπηρεσίας αλλά και πολλά άλλα σοβαρά ζητήματα που μελετούν με προσοχή οι εμπλεκόμενοι. Εξάλλου γι’ αυτό τον λόγο έχει γίνει και μια σειρά συναντήσεων με το Συμβούλιο με στόχο να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος διαχείρισης της όλης κατάστασης.
Την ίδια ώρα ζήτημα αποτελεί και το θέμα της καθαριότητας αφού η συνένωση αυτών των περιοχών σημαίνει τη δημιουργία νέων δρομολογίων, την ώρα που στο παιχνίδι μπαίνει και το pay as you throw. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενοποίηση των λογιστηρίων αυτών των περιοχών μπορεί για κάποιους να φαντάζει εύκολη υπόθεση, ωστόσο αυτό δεν ισχύει λόγω του ότι η κάθε περιοχή είχε διαφορετικά συστήματα και τρόπο λειτουργίας.
Προβληματισμός για άδεις οικοδομής
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στο θέμα των αδειών οικοδομής γενικότερα, αφού αυτές που χειρίζονται οι Δήμοι ως τις 30 Μαΐου του 2024 θα παραμείνουν στους Δήμους. Ένας Δήμος που προσπαθεί να προγραμματιστεί με το προσωπικό του αναφορικά με τον αριθμό που κρατήσει και αυτόν που θα στείλει στο Επαρχιακό Συμβούλιο δεν μπορεί να το πράξει γιατί δεν μπορεί να γνωρίζει πόσος καιρός θα χρειαστεί για να τελειώσουν αυτές οι αιτήσεις.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Αυτοδιοίκησης, ενδεχομένως προκύψει μια παράταση στη μεταφορά της αρμοδιότητας ώσπου να οργανωθεί τουλάχιστον το Επαρχιακό Συμβούλιο.
Το επόμενο ραντεβού για τη μεταρρύθμιση θα δοθεί στις 29 Ιουλίου, αφού θα πραγματοποιηθεί σχετική παρουσίαση με καλεσμένους όλους τους ενδιαφερόμενους στη Λεμεσό.
Πάντως, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις τον Σεπτέμβρη όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να είναι σε θέση να φουλάρουν μηχανές για υλοποίηση της μεταρρύθμισης.