Ελαφρώς αυξημένες είναι οι αιτήσεις που δέχεται το Υπουργείο Μεταφορών όσον αφορά το πρόγραμμα, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν Δήμοι και Κοινότητες για τη δημιουργία στάσεων και στεγάστρων για τα λεωφορεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας της ΑυτοδιοίκησηCY, αφού η εκάστοτε τοπική αρχή εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα, ακολουθεί επίβλεψη στους χώρους που προτείνει κάθε τοπική αρχή, μαζί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, την Αστυνομία αλλά και μέλη του Δήμου ή της Κοινότητας. Σε περίπτωση που ο χώρος κριθεί κατάλληλος, η τοπική αρχή που εκδήλωσε ενδιαφέρον, βγαίνει κανονικά σε διαδικασία προσφορών και προχωρεί στην ανέγερση των στάσεων και των στεγάστρων, βάσει των προδιαγραφών που δίνονται από το Υπουργείο.
Στη συνέχεια, το ποσό που δίνουν οι τοπικές αρχές καλύπτεται από το Υπουργείο, με μέγιστο ποσό ανά στέγαστρο τις 2500 ευρώ. Πρόκειται για πρόγραμμα που υφίσταται τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια και παρόλο που φέτος παρατηρήθηκε μια κάποια αύξηση στις αιτήσεις που δέχεται το Υπουργείο Μεταφορών, υπάρχουν ακόμα αρκετά περιθώρια για να αξιοποιηθεί ολόκληρο το κονδύλι που δίνεται στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι παράλληλα με το προηγούμενο, τρέχει και ένα άλλο πρόγραμμα για την εγκατάσταση «έξυπνων» στάσεων λεωφορείων και στεγάστρων, καθώς και την επιδιόρθωση υφιστάμενων. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024 να τοποθετηθούν περίπου 300 νέες «έξυπνες» στάσεις και στέγαστρα, ενώ θα επιδιορθωθούν άλλα 100 υφιστάμενα στέγαστρα. Προτεραιότητα θα δοθεί σε στάσεις στους κύριους άξονες, όπου παρατηρείται υψηλή χρήση.
Το συμβόλαιο που υπογράφηκε για την υλοποίηση του έργου είναι συνολικής αξίας 74 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει τη βασική υλοποίηση και δεκαετή συντήρηση. Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εργασίες επιδιόρθωσης των υφιστάμενων στεγάστρων έχουν ήδη ξεκινήσει, θα εντατικοποιηθούν και θα συνεχιστούν παράλληλα με την τοποθέτηση των νέων στάσεων και στεγάστρων. Το έργο παραγωγής των αναβαθμισμένων στάσεων και στεγάστρων λεωφορείων και η τοποθέτησή τους σε όλη την Κύπρο γίνεται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα πολιτικής συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο στόχος και των δύο προγραμμάτων είναι να βελτιώσουν συντονισμένα τις υποδομές των δημόσιων μεταφορών, δημιουργώντας ένα άνετο, ασφαλές και προσβάσιμο περιβάλλον για τους επιβάτες που περιμένουν το λεωφορείο. Εκτός από τη λειτουργική αναβάθμιση, επιδιώκεται και η επίτευξη υψηλής αισθητικής.