Την έναρξη στρατηγικής συνεργασίας στους τομείς της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας σηματοδοτεί μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το πρωί, ο Δήμος Λεμεσού με τη Μητροπολιτική Διοίκηση της Μασσαλίας.
Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου CobatyMed που ξεκίνησε στη Λεμεσό, με τη συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων από Γαλλία και Κύπρο και στην παρουσία της Γαλλίδας Πρέσβειρας, Clélia Chevrier Kolačko.
Στο χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης καλωσόρισε τους ξένους σύνεδρους στο νησί και σημείωσε ότι το φετινό θέμα «Πόλεις και Λιμάνια: Κοινά ζητήματα» αντιπροσωπεύει απόλυτα την ταυτότητα της Λεμεσού και τη μεταμόρφωση της.
Η βαθιά σχέση μας με τη θάλασσα, συνέχισε, πηγάζει μέσα από την ιστορία μας και η Λεμεσός αναδεικνύεται ως ένα σύμβολο παράδοσης και ταυτόχρονα προόδου.
«Κουβαλώντας πίσω της αιώνες θαλάσσιας κληρονομιάς και ένα μέλλον που ορίζεται από την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, η Λεμεσός είναι κάτι περισσότερο από μια πόλη φιλοξενίας, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θαλάσσιας ανάπτυξης», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, εξέφρασε την περηφάνια της πόλης, που εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Πόλεων για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί ευθύνη αλλά και κίνητρο που αντανακλά τους φιλόδοξους στόχους της Λεμεσού να αποτελέσει παράδειγμα βιώσιμης αστικής κινητικότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης και συμπεριληπτικού πολεοδομικού σχεδιασμού.
Ο Γιάννης Αρμεύτης προχώρησε στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τον υπεύθυνο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων της Μητροπολιτικής Αρχής Aix-Marseille-Provence, Vincent Languille.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου υπογράφηκε και Σύμβαση Συνεργασίας, μεταξύ της Αρχής Λιμένων Κύπρου και του μεγάλου λιμανιού της Μασσαλίας-Fos, με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών και τεχνικών δεσμών μεταξύ των δύο λιμενικών Αρχών.
Ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Λιμένων Κύπρου, Άνθιμος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «σήμερα ξεκινούμε ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας μεταξύ δύο σημαντικών λιμενικών Αρχών», υπενθυμίζοντας ότι η σχέση μεταξύ των δυο λιμανιών, αλλά και των λαών της Κύπρου και της Γαλλίας άρχισε πριν από αιώνες, με συνεργασία στον τομέα του εμπορίου.
«Σήμερα το μεγάλο λιμάνι της Μασσαλίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά και επιβατικά λιμάνια της Ευρώπης, βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην Μεσόγειο και είναι πολύτιμος συνεργάτης για τα κυπριακά λιμάνια που αποτελούν την ανατολική πύλη της Ευρώπης», συμπλήρωσε.
Είπε ακόμη, ότι με την υπογραφή της Σύμβασης Συνεργασίας «σήμερα γίνεται μια νέα αρχή στο δρόμο που χάραξαν οι πρόγονοι μας πριν αιώνες, μια συνεργασία που στοχεύει στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στην ψηφιακή μετάβαση, την προώθηση πράσινων λιμενικών πρωτοβουλιών, στην ενίσχυση του διαμετακομιστικού εμπορίου, των κρουαζιέρων, του τουρισμού, στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην εξερεύνηση νέων κοινών προοπτικών προς όφελος των οικονομιών και των κοινωνιών μας».