Μ. Μουσιούττας για Υπερδήμους: Όλες οι Επαρχίες ‘’επί ίσοις όροις’’

Μαρίνος Μουσιούττας
Reading Time: 2 minutes

Πολλοί είναι οι προβληματισμοί σχετικά με το νομοσχέδιο και τη Μεταρρύθμιση της ΤΑ, σε ότι αφορά τις συνενώσεις των Δήμων και των κοινοτήτων. Το ποιος τελικά θα πάει με ποιόν αλλά και το πόσοι Δήμοι θα δημιουργηθούν σε κάθε επαρχία, είναι θέματα που ταλανίζουν τους αρμοδίους.

Το Νομοσχέδιο

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, κ. Μαρίνος Μουσιούττας, μιλώντας στην aftodioikisi, αναφέρει, πως πρώτο το ΔΗΚΟ μίλησε για μείωση των Δήμων, τουλάχιστον στους μισούς, και ενώ στην αρχή, οι αρμόδιοι έκαναν σκέψεις για περίπου 22 Δήμους, έπειτα εισακούστηκαν οι απόψεις και εισηγήσεις του ΔΗΚΟ. «Όσον αφορά τις δραστηριότητες» είπε « θα μπορούσαν να ήταν και καλύτερα τα πράγματα». Ωστόσο τόνισε, πως είναι λογικό να ξεκινάς από κάπου, να το βλέπεις στην πορεία και να το βελτιώνεις.

Οι συνενώσεις

Ο κ. Μουσιούττας, αναφερόμενος στις συνενώσεις, τόνισε, πως δεν γνωρίζουν ακόμη κάτι συγκεκριμένο. «Δεν μας έχουν δώσει κάτι συγκεκριμένο ακόμη. Ωστόσο, ξέρω ότι το ΔΗΚΟ επιμένει πολύ για το θέμα Γεροσκήπου. Να μην συνενωθεί, δηλαδή με την Πάφο».

Οι Υπερδήμοι

Όπως γνωρίζουμε, ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ σε κάποιες επαρχίες, προτείνεται να δημιουργηθούν υπερδήμοι, ενώ σε κάποιες άλλες, αυτό απορρίπτεται. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μουσιούττας, «Εάν μιλάμε για υπερδήμο στη Λευκωσία με τη συνένωση Στροβόλου, Λευκωσίας, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου κλπ, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε και για άλλες επαρχίες;». «Δεν γίνεται, η φιλοσοφία να είναι υπερδήμος μόνο στη Λευκωσία» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης:  Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Έκθεση «Μνήμες Κατεχόμενης Γης»

Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του, για το πώς ένας Δήμος με 180 και 200 χιλιάδες πληθυσμό, θα μπορέσει να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο και θα κάνει τα ίδια πράγματα με ένα Δήμο που έχει 20 χιλιάδες πληθυσμό.

Στα αρχικά σενάρια, υπενθύμισε, ότι η Λευκωσία, Έγκωμη, Άγιος Δομέτιος και Αγλαντζιά θα ήταν ένας Δήμος, ενώ το Γέρι, Λατσιά και Δάλι, θα ήταν άλλος Δήμος. «Εμάς, σαν ΔΗΚΟ, αυτό το αρχικό σενάριο, μας έβρισκε πιο σύμφωνους» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «από τότε μεσολάβησαν πολλά».

«Δεν ξέρω ποιο από όλα τα σενάρια θα εισηγηθεί ο υπουργός» είπε, ενώ διευκρίνισε ότι, «όπως και αν έχει το ζήτημα, τον τελικό λόγο, τον έχει η Βουλή».

Σε τι συμφωνεί το ΔΗΚΟ και σε τι διαφωνεί

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΔΗΚΟ, είχε δώσει αρχικά μια πρόταση με αριθμούς και όχι με χάρτες σχετικά με τους Δήμους.

Δείτε επίσης:  Γ. Λιλλήκας: Δεν μπορεί να αναβάλλονται έργα εν αναμονή μεταρρύθμισης ΤΑ

Όπως υπογραμμίζεται, για το μοναδικό πράγμα που έχει προβληματισμούς, το ΔΗΚΟ, είναι η Γεροσκήπου και η πιθανή συνένωση της με την Πάφο.

Τα σημερινά δεδομένα, εικάζουν, ότι στη Λάρνακα θα δημιουργηθούν τρεις Δήμοι, στη Λευκωσία τρεις, στην Αμμόχωστο δύο και στην Πάφο τρείς. Σχετικά με την Λάρνακα, το ΔΗΚΟ, δεν έχει κανένα πρόβλημα, αφού η αρχική τοποθέτηση του, ήταν τρείς Δήμοι. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το ποιος θα πάει με ποιον.

Όσον αφορά την Αμμόχωστο, αν και η εισήγηση του ΔΗΚΟ, μιλούσε για ένα Δήμο, εν τούτοις, δεν έχει κανένα πρόβλημα για τη δημιουργία δυο Δήμων. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μουσιούττας, «το ΔΗΚΟ, ο μόνος προβληματισμός που έχει, αφορά τη Γεροσκήπου και την ένωση της με την Πάφο».

Όπως μας ανέφερε, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, «οι συνενώσεις πρέπει να είναι ομοιόμορφες σε όλες τις επαρχίες, με βάση τα σωστά κριτήρια» Βάσει αυτού, εκτιμά πως, «η Λευκωσία και ο Στρόβολος, δεν μπορούν να συνενωθούν και να δημιουργήσουν ένα τόσο μεγάλο Δήμο. Εκτός, αν θα δημιουργηθούν σε όλες τις επαρχίες υπερδήμοι» κατέληξε.

In the news
Load More