Νέα λειτουργική στέγη αποκτά το Δημαρχείο Γερμασόγειας

Κυριάκος Ξυδιάς
Reading Time: 3 minutes

Σε αναπτυξιακή τροχιά βαδίζει ο δήμος Γερμασόγειας, που παρά τα στενά οικονομικά του, υλοποιεί ουσιαστικά έργα με ίδιους πόρους, τα οποία αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωή των δημοτών του. Ενώ όμως, ο δήμος είναι σε διαρκή προσπάθεια δρομολόγησης έργων, το αναπτυξιακό άπλωμά του, φρενάρεται συνεπεία της κυβερνητικής ολιγωρίας στην προώθηση σειράς έργων. Έργα τα οποία κατ’ επανάληψη, εδώ και χρόνια, εξαγγέλλονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, πλην όμως, παραμένουν γράμμα κενό.

«Τα αυτιά μας άκουσαν πολλές εξαγγελίες, αλλά έργα ακόμη δεν είδαμε», δηλώνει ο δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξύδιας, επικρίνοντας τη δημόσια υπηρεσία για χρονοτριβή και τρενάρισμα της τοπικής ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Γερμασόγειας με εκτενείς δηλώσεις στην Αυτοδιοίκηση ξεδιπλώνει τον αναπτυξιακό χάρτη του δήμου του.
Αυτή την περίοδο τρέχουν τα ακόλουθα έργα μακράς πνοής:

δημοτικό κτήριο: ως το προσεχές φθινόπωρο όλες οι δημοτικές υπηρεσίες θα μετακομίσουν σε νέα στέγη. Ο δήμος έχει αγοράσει, έναντι δαπάνης €800.000, υποστατικό του πρώην Συνεργατισμού και τρέχουν οι κατασκευαστικές εργασίες της κατάλληλης διαμόρφωσής ώστε να μετατραπεί σε σύγχρονο δημοτικό κτήριο. Σήμερα οι δημοτικές υπηρεσίες στεγάζονται σε τρία διαφορετικά κτήρια, εκ των οποίων τα δύο είναι ενοικιαζόμενα.

«Η συγκέντρωση των υπηρεσιών σε ένα ενιαίο και λειτουργικά προσβάσιμο χώρο για όλους τους δημότες, θα επιτρέψει την τεχνολογική αναβάθμιση των διαφόρων συστημάτων μας, θα διευκολύνει την ταχύτερη εξυπηρέτηση του δημότη και θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα» ανέφερε ο δήμαρχος Γερμασόγειας, κ. Ξύδιας.

οδικό δίκτυο: στόχος είναι ως το 2021 να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο. Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατακυρωθούν οι προσφορές των εργασιών της δεύτερης φάσης, έναντι δαπάνης €500.000.

οδικός φωτισμός: εντός των επόμενων ημερών αρχίζει η αντικατάσταση όλων των συμβατικών λαμπτήρων του οδικού φωτισμού με λαμπτήρες LED, έναντι δαπάνης €500.000.

«Η εξοικονόμηση σε βάθος δεκαετίας εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των €2 εκατ. και αναντίλεκτα οι δρόμοι μας θα φωτίζονται με καλύτερης ποιότητας φωτισμό», δηλώνει ο δήμαρχος Γερμασόγειας.

αποτύπωση του ποταμού Άμαθου: στόχος η κατασκευή γραμμικού πάρκου μήκους 4,5 χλμ. Στους όρους του μελετητή είναι η χωροθέτηση πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου, που θα συνδέει την παραλιακή περιοχή με τον υδατοφράκτη Γερμασόγειας. Το έργο εκτιμάται ότι θα προάγει την αναψυχή και ευημερία των δημοτών.

κατασκευή παρακαμπτήριου δρόμου: εντός Ιουνίου το Τμήμα Πολεοδομίας θα αποδεσμεύσει τις σχετικές πιστώσεις και τα Δημόσια Έργα θα προκηρύξουν διαγωνισμό για το έργο. Η κατασκευή του παρακαμπτήριου, θα διοχετεύσει την τροχαία κίνηση εκτός και θα διευκολύνει τον σχεδιασμό ανάπλασης του παλαιού πυρήνα του δήμου.

Ένα άλλο φιλόδοξο έργο που έχει στα σκαριά ο δήμος Γερμασόγειας αφορά στην κομποστοποίηση οργανικών οικιακών απόβλητων. Πρόκειται για ευρωπαϊκό έργο στο οποίο ο δήμος Γερμασόγειας συμμετέχει πιλοτικά μαζί με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η παραλαβή από τη Σουηδία των κομποστοποιητών που θα τοποθετηθούν σε τρία σημεία στην περιοχή Κολούμπια. Ήδη, ένας μεγαλύτερος κομποστοποιητής έχει τοποθετηθεί εντός του περιβάλλοντος χώρου του ξενοδοχείου Μιραμάρε. «Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και οικονομίας αειφορίας», δήλωσε ο κ. Ξύδιας, προσθέτοντας ότι φιλόδοξος στόχος είναι η μείωση κατά το ήμισυ της απόρριψης οργανικών αποβλήτων, που συνακόλουθα θα μειώσει το κόστος αποκομιδής σκυβάλων, το οποίο επιβαρύνεται ο δημότης και ο δήμος. Ευελπιστούμε, συμπλήρωσε, ότι το εγχείρημα της κομποστοποίησης θα αγκαλιαστεί από τους δημότες μας και δημιουργηθούν οι συνθήκες να προχωρήσουμε σε σταδιακή επέκταση του δικτύου.

Η κομποστοποίηση θα ανταποδώσει δωρεάν φυτόχωμα για τους δημότες.

Προεδρικές εξαγγελίες κενού περιεχομένου

Τρία αναπτυξιακά έργα παίζουν σε αναβολή από το 2015, όταν πρωτοεξαγγέλθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έκτοτε ακολούθησε επανάληψη ως και το 2018, χωρίς όμως, να διαφαίνεται προοπτική σύντομης υλοποίησής τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξύδιας οι δημότες αναμένουν τα ακόλουθα έργα:

παραλιακός πεζόδρομος: ενώ οι δημότες περιμένουν υλοποίησή του, το Τμήμα Πολεοδομίας ενημέρωσε ότι αδυνατεί να αναλάβει τον σχεδιασμό λόγω υποστελέχωσης. Σε μια προσπάθεια να σπρώξει την έναρξη του έργου, ο δήμος πρότεινε στο Υπουργείο Εσωτερικών την ανάληψή του ως ανάδοχος, νοουμένου ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα παράσχει οικονομικοτεχνική στήριξη. Το Υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι θα δει θετικά την πρόταση.

κυκλικός κόμβος: παρά τις οδούς Χριστάκη Κράνου και Δαιδαλίδων, κοντά στο μεσαιωνικό γεφύρι του ποταμού Γερμασόγειας. Το έργο περιμένει το πράσινο από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

αρχαιολογικός χώρος πλησίον της εκκλησίας του προφήτη Ηλία: έργο της αρμοδιότητας των Τμημάτων Αρχαιοτήτων και Δημοσίων Έργων και στοχεύει στην ανάδειξη της τοποθεσίας. Προκηρύχθηκε μία φορά διαγωνισμός, δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και έκτοτε περιέπεσε σε αδράνεια.

Η μεταρρύθμιση των δήμων που έμεινε στάσιμη

Η μπάλα είναι στα πόδια του Υπουργείου Εσωτερικών για συνέχιση της διαβούλευσης αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε ο δήμαρχος Γερμασόγειας, υπενθυμίζοντας ότι η Ένωση Δήμων έχει υποβάλει ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εισήγηση επί του θέματος. Πλέον, η Ένωση Δήμων τελεί εν αναμονή επίσημης ενημέρωσης και αναλόγως θα αποφασίσει για τους χειρισμούς της, σημείωσε ο δήμαρχος Γερμασόγειας.

Αντωνία Λαμπράκη

In the news
Load More