Νίκος Κάρουλλας: Να αφυπνίσουμε την περηφάνια των Αμμοχωστιανών

Νίκος Κάρουλλας
Reading Time: 3 minutes

Ο υποψήφιος για τη δημαρχία Αμμοχώστου, Νίκος Κάρουλλας, καλεί τους Αμμοχωστιανούς να αφυπνιστούν και όλοι μαζί να εργαστούμε ώστε, να αποτραπεί η διχοτόμηση και ο εποικισμός του νησιού μας. Ο χρόνος περνά και τα ψηφίσματα ολοένα και αδυνατούν να επιτελέσουν τον αρχικό τους σκοπό, που ήταν να λειτουργήσουν καταλυτικά για λύση και επανένωση της πατρίδας μας, προειδοποιεί ο κ. Κάρουλας.

-Τι σημαίνει για εσάς η Αμμόχωστος, σε περίπτωση εκλογής σας ποιες θα είναι οι προτεραιότητες;

Χάσαμε τα καλύτερα μας χρόνια περιμένοντας. Αποδείχτηκε ότι κανένας άλλος δεν θα μας δώσει αυτό που εμείς έπρεπε να διεκδικήσουμε.
Αμμόχωστος είναι ο Άγιος Νικόλαος, η Αγία Ζώνη, ο Άγιος Ιωάννης, η Αγία Τριάδα, ο Σταυρός, η Χρυσοσπηλιώτισσα στο Κάτω Βαρώσι, ο Άγιος Λουκάς, ο Άγιος Γεώργιος Σαλαμίνας, ο Άγιος Μέμνονας. Οι ενορίες της πόλης μας……

Αμμόχωστος είναι οι χιλιάδες αναμμένες λάμπες που ανάβουν κάθε βράδυ. Και ευχόμαστε σύντομα να είμαστε εμείς που θα πατούμε τον διακόπτη.

Πρώτο μέλημά μου είναι να αφυπνιστεί το συναίσθημα της περηφάνιας, γιατί είμαστε Αμμοχωστιανοί.

Πρέπει ο δήμος Αμμοχώστου, σαν ο μεγαλύτερος κατεχόμενος δήμος, να αγκαλιάσει τους υπόλοιπους κατεχόμενους δήμους και κοινότητες. Πρέπει επίσης, να είναι δίπλα και από τους ελεύθερους δήμους και κοινότητες της Αμμοχώστου. Αν το καταφέρουμε αυτό, τότε υπάρχει ελπίδα και δυναμική. Τότε η φωνή μας θα μετρά.

-Σε μια περίοδο απαξίωσης των κομμάτων και απογοήτευσης, εκτιμάτε ότι οι Αμμοχωστιανοί θα προσέλθουν στην κάλπη;

Πρέπει να αποδείξουμε σε όλους ότι η Αμμόχωστος μετρά. Πρέπει να στείλουμε τα μήνυμα ότι είμαστε εδώ.

Ότι για εμάς δεν υπάρχουν υποκατάστατα. Θα είναι ένα μήνυμα και προς τις δύο πλευρές, ότι εμείς οι Αμμοχωστιανοί, παρά τις πολλές φορές που μας έχουν κοροϊδέψει, έχουμε πάντα τις βαλίτσες έτοιμες.
Ίσως το μεγαλύτερο διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης να είναι η συμμετοχή.

-Έχετε επαφές με Τ/κ ή οργανώσεις;

Ναι, όπως κάθε Κύπριος που θέλει την επανένωση της πατρίδας του, θέλω να γνωρίζω τον αυριανό μου γείτονα. Θέλω να ξέρω αν μπορώ να ζήσω με αυτόν. Θέλω να δω τι σκέπτεται και αν μπορούμε να μοιραστούμε ένα κοινό όραμα. Αν θα είναι δίπλα μου όταν εγώ διεκδικώ μια επανενωμένη πατρίδα. Έτσι, λοιπόν, διατηρώ επαφές με απλούς Τ/κ ανθρώπους όπως και με Τ/κ οργανώσεις. Είμαι επίσης, μέλος τη Δικοινοτικής Ομάδας Πρωτοβουλίας.

-Ποια είναι η εκτίμησή σας για τα άρθρα 550 και 789 του ΟΗΕ; Αν επί δημαρχίας σας δοθεί η Αμμόχωστος υπό τ/κ διοίκηση ποια θα ήταν η τοποθέτησή σας; Θα επιστρέφατε στην πόλη;

Σίγουρα τα άρθρα 550 και 789 του ΟΗΕ αποτελούν ένα σημαντικό αποτρεπτικό στοιχείο για εποικισμό ολόκληρης της Αμμοχώστου.
Όμως βλέπουμε ότι σιγά-σιγά, και σε περιόδους που δεν διεξάγονται συνομιλίες, ότι και η περίκλειστη εποικίζεται. Ο χρόνος περνά και τα ψηφίσματα ολοένα και αδυνατούν να επιτελέσουν τον αρχικό τους σκοπό, που ήταν να λειτουργήσουν καταλυτικά για λύση και επανένωση της πατρίδας μας.

Αν δοθεί η Αμμόχωστος υπό τ/κ διοίκηση….Νομίζω ότι με ρωτάτε αν θα έφτανα στο τελευταίο σκαλοπάτι του εξευτελισμού. Αν θα άφηνε τους Αμμοχωστιανούς και όχι μόνο, η δική τους κυβέρνηση, να φτάσουν σ’ αυτά τα διλήμματα.

Δεν πρέπει να τίθενται τέτοια ερωτήματα που βοηθούν ακραία στοιχεία στην πλευρά των Τ/κ να χαράξουν στρατηγική. Είναι ένα ζήτημα που άφησαν σκόπιμα να υποβόσκει οι δυνάμεις των Τ/κ που θέλουν διχοτόμηση. Προσωπικά, για εμένα η Αμμόχωστος είναι μια και ενιαία και είμαστε μαζί.

Εκτιμάτε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν ορθά το ζήτημα της Αμμοχώστου; Ίσως να χάθηκαν ευκαιρίες στο παρελθόν;
Ευκαιρίες σίγουρα έχουν χαθεί. Όμως, η εκάστοτε κυβέρνηση έχει χειριστεί το θέμα της Αμμοχώστου ανάλογα με το τι επιθυμούσε ή τι θεωρούσε ότι επιθυμούσε η κοινή γνώμη.

Πιστεύω ότι το μεγαλύτερό μας μειονέκτημα είναι ότι υστερούμε σε όραμα. Μετά από τις φρικτές εμπειρίες της τουρκικής εισβολής θα πρέπει να επουλώσουμε τις πληγές μας και να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε πώς να αποτρέψουμε την διχοτόμηση που απειλεί την πατρίδα μας.

-Πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί επιστροφή Αμμοχώστου πριν την επίλυση του Κυπριακού;

Μακάρι να γίνει. Η επιστροφή της Αμμοχώστου θα έδινε μια άλλη δυναμική στην επίλυση του Κυπριακού. Θα κατέρριπτε μέρος της δυσπιστίας που κουβαλούμε, ίσως όχι αδικαιολόγητα. Θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για να πιεσθεί η Τουρκία και από τις δύο κοινότητες ότι ,αυτό είναι ένα μέτρο που θα μας φέρει πιο κοντά και θα δώσει μια νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε θα πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επίλυση του Κυπριακού.

-Πηγαίνετε στα κατεχόμενα και ειδικότερα στην Αμμόχωστο; Τι νοσταλγείτε, τι σας συγκινεί σε αυτή την περιήγηση;

Πηγαίνω στην πατρίδα μου. Από την Αμμόχωστο, στην Καρπασία, στην Κερύνεια, ως και τη Μόρφου. Πηγαίνω σαν ιδιοκτήτης του χώρου. Όχι σαν τουρίστας, όχι σαν περιηγητής. Νοσταλγώ σίγουρα, τα παιδικά μου χρόνια, τους φίλους μου, το ποδόσφαιρο στο δρόμο με δύο πέτρες να είναι τα γκολποστ.

Νοσταλγώ το σωματείο της Ανόρθωσης, τον παππού και τη γιαγιά μου, τον πατέρα μου που έχασα νωρίς. Την δική μου θάλασσα, την χρυσή αμμουδιά που κολλούσε στα πόδια μου λες και ήθελε να με ακολουθήσει στην πορεία μου στο χρόνο. Το δημοτικό μου σχολείο της Χρυσής Ακτής, το Α’ Γυμνάσιο, τη γειτονιά μου, το ποδήλατό μου. Το ΓΣΕ και το δημοτικό στάδιο, τα μέρη όπου εκεί μαζευόμαστε οι συμμαθητές, τα βράδια στις καφετέριες και τα μπαράκια της πόλης που δεν κοιμόταν ποτέ..

Τι να σας πω, είναι η μαγεία να περνάς ένα οδόφραγμα και να γίνεσαι 45 χρόνια νεότερος!

Αντωνία Λαμπράκη

In the news
Load More