Για το νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί στην Ευρώπη τα επόμενα 10 χρόνια, μίλησε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Τορναρίτης στην Αυτοδιοίκηση, την πρωτοποριακή θέση που πρέπει να κατέχει η Κύπρος σε αυτή την αλλαγή αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη όπως η κλιματική αλλαγή και η τρομοκρατία. Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής τόνισε την κρισιμότητα των επερχόμενων εκλογών καθώς διακυβεύεται το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ εκπροσωπείτε το κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ έχετε αναπτύξει και μια αξιόλογη διεθνή δράση ως Αντιπρόεδρος της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης αλλά και ως Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Η παρουσία σας στην Ευρωβουλή είναι το αναμενόμενο επόμενο βήμα στην πολιτική σας καριέρα;
Το ευρωπαϊκό όραμα της Κύπρου είναι για μένα επίκαιρο όσο ποτέ προηγουμένως. Ανέκαθεν παρακολουθούσα ως εθνικός βουλευτής τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Θεωρώ πως στα επόμενα 10 χρόνια θα διαμορφωθεί για την Ευρώπη ένα νέο σκηνικό, στο οποίο η Κύπρος δεν πρέπει να βρεθεί στο περιθώριο, θεατής και ακόλουθος.
Στα περισσότερα ανοιχτά ζητήματα του 21ου αιώνα, η κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνιστά τη μόνη ασφαλή επιλογή για την Κύπρο και το λαό μας. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε στην πρωτοπορία, στην πρώτη ταχύτητα με ξεκάθαρες θέσεις και με ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση σε όλα τα επίπεδα. Τα μικρά κράτη μέλη εντός της ΕΕ, έχουν πολύ μεγάλα ευεργετήματα συμμετοχής, αν δουλεύουν έξυπνα και σωστά και τοποθετούνται με σαφήνεια στον κεντρικό δρόμο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας πολυδιάστατος οργανισμός, σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι χρειάζεται η Κύπρος να δώσει περισσότερη βαρύτητα;
Με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώξαμε και πετύχαμε η Κύπρος να ενταχθεί σε μια περιοχή του κόσμου όπου εδραιώθηκαν η ειρήνη, η σταθερότητα και η συνεργασία. Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο τοπίο, η Κύπρος είναι η πατρίδα μας και η Ευρώπη η οικογένειά μας. Η συμμετοχή μας όμως σε αυτή την οικογένεια απαιτεί διαρκή εγρήγορση, συνέπεια, πολιτική εμπειρία και πάνω απ’ όλα αξιοπιστία.
Η παρουσία των 6 ευρωβουλευτών μας ανάμεσα σε μια μεγάλη συνάθροιση των 700 τόσων άλλων μελών του Ευρωκοινοβουλίου, καταδεικνύει και το μέγεθος της πρόκλησης για την Κύπρο. Πιστεύω ότι ο δικός μας σταθερός γνώμονας δράσης, είναι να ταιριάξουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα με τα ευρύτερα ευρωπαϊκά, αξιοποιώντας τις σχέσεις μας με τις μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες.Η δική μου εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αντιπροσωπεύοντας τον ΔΗΣΥ από το 2013, μου λέει ότι μόνο έτσι ενισχύουμε πραγματικά την Κύπρο. Ο χώρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι προνομιακός για να δημιουργούνται δίκτυα πολιτικής συνεννόησης και αλληλεγγύης προς την Κύπρο.
Είναι στο συμφέρον της Κύπρου η δραστήρια συμμετοχή και ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί το μείζον σήμερα, είναι η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας – που είναι η κυριαρχία όλων των κρατών μελών αθροιστικά.
Με αυτή την προσέγγιση προωθούμε το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό για κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής, με απώτερο στόχο την Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Κύπρο.
Με αυτή την προσέγγιση συνεχίζουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ, με απώτερο στόχο να καταστεί η Κύπρος ένας ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος στην ανατολική Μεσόγειο.
Επιπρόσθετα, ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κύπρου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σίγουρα και το Μεταναστευτικό, η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.
- Η Ε.Ε. εντείνει τις προσπάθειές της για να επιτύχει την αντιμετώπιση των αναπόφευκτων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Με ποιους χειρισμούς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τονίσουμε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που αφορά μόνο το μέλλον αλλά σχετίζεται άμεσα και με το παρόν που ζούμε σήμερα. Ήδη παρατηρούμε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά τόσο την πατρίδα μας, όσο και ολόκληρη την Ευρώπη.
Ως εκ τούτου, η δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ. Υπάρχει ήδη η δέσμευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μετατραπεί η Ευρώπη σε μια οικονομία υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η ΕΕ έθεσε επίσης ως στόχο να μειώσει έως το 2050 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο παγκόσμιας αειφόρου ανάπτυξης, μιας οικονομικής ανάπτυξης δηλαδή που υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.
Προσωπικά, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, έδωσα ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά τα θέματα. Πιοσυγκεκριμένα, στη συνεδρία της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο τον περασμένο Ιούνιο με τη συμμετοχή βουλευτών από 20 ασιατικέςχώρες, εγκρίθηκαν ομόφωνα ψηφίσματα που αναφέρονται στοσυντονισμό των ασιατικών κοινοβουλίων για περιβαλλοντικά θέματα, στην ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, στην υποστήριξη και εφαρμογή των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις λειψυδρίας.
- Ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί την ανθρωπότητα είναι η τρομοκρατία, η οποία έχει πλήξει και πολλές χώρες της Ευρώπης. Με ποιους τρόπους πιστεύετε η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να κατορθώσει την εξάλειψη της;
Δυστυχώς η τρομοκρατία αποτελεί πλέον ένα σοβαρό υπαρκτό πρόβλημα. Απειλεί την ασφάλειά μας, τις αξίες των δημοκρατικών μας κοινωνιών και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και μια ενιαία γραμμή από τις χώρες της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της τρομοκρατίας.
Η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο μέσα από συλλογική προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καμία χώρα σήμερα, μικρή ή μεγάλη, δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύγχρονα προβλήματα από μόνη της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ασφάλεια και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο να υπάρχει πολύ καλύτερη και ισχυρότερη ευρωπαϊκή συνεργασία και ολοκλήρωση όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, καθώς και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με την προληπτική και κατασταλτική δράση κατά της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας.
Η Ευρώπη είναι η εγγύησή μας τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ελευθερία.
Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη δεν θα πρέπει στο όνομα «του πολέμου κατά της τρομοκρατίας» να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί μια τέτοια κίνηση θα φέρει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η αρχή του κράτους δικαίου πρέπει να τηρείται πάντοτε στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας.
- Γιατί οι φετινές ευρωεκλογές θεωρούνται κρίσιμες για τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι πράγματι πολύ κρίσιμες διότι σε αυτές διακυβεύεται το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλοι μαζί, οι Ευρωπαίοι πολίτες, θα αποφασίσουμε εάν θα προχωρήσουμε μπροστά με μια ισχυρότερη και καλύτερη Ευρώπη ή εάν θα επιτρέψουμε στις φωνές του λαϊκισμού και του εθνικισμού να καταστρέψουν αυτό που με τόσο κόπο κτίσαμε τα τελευταία 60 χρόνια.