Να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα…

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Reading Time: 2 minutes

Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, για την πρόσφατη απεργία των συνεργείων του Δήμου Στροβόλου

Πολλή έκταση πήρε τις προηγούμενες ημέρες το ζήτημα των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου μας, του Δήμου Στροβόλου. Το γεγονός αυτό δεν θα είχε αρνητική χροιά, εφόσον η συζήτηση αφορούσε τα πραγματικά προβλήματα όσων ζούμε και εργαζόμαστε στην πόλη. Δυστυχώς όμως φάνηκε η δυσκολία μας, σε επίπεδο δημόσιου λόγου, να τοποθετηθούμε με τη δέουσα νηφαλιότητα. Με αυτή μου τη φράση βεβαίως, δεν αναφέρομαι στους εργαζομένους, οι οποίοι λανθασμένα θεωρούν πως η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται να τους θίξει.

Τι αφορά λοιπόν αυτή η περιβόητη απόφαση; Ότι ο Δήμος Στροβόλου, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές περιπτώσεις στην Κύπρο, θα χρησιμοποιήσει συμπληρωματικά προς τις δικές του υπηρεσίες καθαριότητας και άλλες, προερχόμενες από ιδιώτες. Φαίνεται πως δεν ήταν λίγοι όσοι παραγνώρισαν τον συμπληρωματικό χαρακτήρα αυτής της αγοράς υπηρεσιών, κάνοντας λόγο για δήθεν ιδιωτικά μονοπώλια που εκκολάπτονται.

Λίγα ήταν όσα ακούστηκαν για την ουσία του θέματος.

Δείτε επίσης:  Ο Δήμος Στροβόλου συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού

Η προσφορά των εργαζομένων του Δήμου στον νευραλγικό αυτόν Τομέα της καθαριότητας, όχι μόνο είναι σημαντική, αλλά και ως τέτοια αναγνωρίζεται. Συνεπώς, η καθοδηγούμενη από τις Συντεχνίες, αντίδραση των συνεργείων καθαριότητας, είναι υπερβολική και δεν εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον.

Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των εργαζομένων του Δήμου στον Τομέα της καθαριότητας, ωστόσο ως Δημοτική Αρχή, επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές αυτό που οι Συντεχνίες ήδη γνωρίζουν πολύ καλά, ότι δεν διακυβεύεται καμία θέση εργασίας του υφιστάμενου εργατικού προσωπικού του Δήμου.

Θεωρούμε λοιπόν, πως κάθε κίνηση που δημιουργεί επίπλαστες αντιπαραθέσεις, δεν βοηθά τον Δήμο μας. Πιστεύουμε πως στόχος όλων μας – και ιδίως των εργαζομένων και των συντεχνιών – είναι η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και η κάλυψη των αναγκών των δημοτών. Ελπίζουμε, επομένως, στην υποστηρικτική τους στάση, σε αυτή τη διαδικασία αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Δημότες.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν προβλέπει οτιδήποτε άλλο από την διασφάλιση της καθαριότητας του Στροβόλου. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως μία από τις θεμελιώδεις υπηρεσίες που οι δημότες απαιτούν από τους Δήμους, είναι η διατήρηση της καθαριότητας της πόλης. Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί η απόφαση και είμαι βέβαιος πως με αυτόν το σκοπό συμφωνούν τόσο οι δημοτικοί εργαζόμενοι, όσο και οι συντεχνίες.

Δείτε επίσης:  Σ. Ιωακείμ: Η Λακατάμια να απορροφήσει Τσέρι και γειτονικές κοινότητες

Παρά λοιπόν τις εύλογες ανησυχίες τους, πιστεύω πως έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και την καθαριότητα της πόλης. Συλλογικός στόχος της πόλης πρέπει να γίνει η μείωση του αριθμού των απορριμμάτων που ως νοικοκυριά παράγουμε, η προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης και βεβαίως η καλλιέργεια συνείδησης για το πώς ο καθένας ξεχωριστά θα φροντίζει για την καθαριότητα της πόλης μας. Αυτά είναι τα πραγματικά επίδικα σε μία συζήτηση σχετικά με την καθαριότητα στο Δήμο. Στην επίτευξη αυτών των στόχων λοιπόν, είμαι πεπεισμένος πως οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν πολλά να συμβάλλουν.

In the news
Load More