Νότια της Κρήτης ετοιμάζεται να επεκτείνει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες η Ελλάδα με νέα navtex που θα εκδώσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μάλιστα επιβεβαίωσε σήμερα ότι επίκειται επέκταση των ερευνών νότια της Κρήτης.
Η Ελληνική πλευρά καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες πολυεθνικές για φυσικό αέριο, είναι έτοιμη να επεκτείνει τις έρευνες υδρογονανθράκων που διεξάγει η η ExxonMobil νοτιότερα του ορίου που προσδιόριζε η NAVTEX της 7ης Νοεμβρίου θα προβλέπει νέα NAVTEX η οποία, θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.
Ήδη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί (ραδιόφωνο ΣΚΑΪ) επιβεβαίωσε την επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες από την ExxοnMobil, στην περιοχή της Κρήτης . «Κάνουμε ό,τι απαιτείται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό που θα βγάλουμε να παράξει ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας και σε ό,τι αφορά το ενεργειακό αποτύπωμα όσο και για την οικονομία μας γενικότερα», ανέφερε. Προσέθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από δεύτερη εταιρία για να πραγματοποιήσει έρευνες. «Είναι ενέργειες που γίνονται στα πλαίσια του αρχικού σχεδίου, το οποίο είναι άρτια μελετημένο. Προχωράμε με βάση το χρονοδιάγραμμα, πάντοτε σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο», σημείωσε.
Ερωτώμενος για πιθανή πρόκληση από τις έρευνες του τουρκικού «Αμπντουλαμίντ Χαν», ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «έχουμε δείξει ότι αντιδρούμε με αποτελεσματικό τρόπο στις προκλήσεις. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε επεισόδιο. Είμαστε έτοιμοι απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση. Θα είναι 3πλά και 4πλα προβληματισμένος όποιος σκεφτεί να κάνει κάτι καθώς συναντά και την άρνηση των εταίρων μας. Όποιος φλερτάρει με τον αναθεωρητισμό βρίσκει απέναντί του όλες τις δυνάμεις από όλο τον κόσμο».
Το αίτημα για επέκταση των ερευνών υποβλήθηκε από την ExxonMobil στην ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) και είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας για επίσπευση του προγράμματος σεισμικών ερευνών, που έχει ήδη αναβαθμιστεί, με στόχο την πρόσκτηση 11.000 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 έναντι αρχικού στόχου 6.500 χιλιομέτρων.