Τη θέση ότι είναι αναγκαία η επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας δια θαλάσσης, υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαίδης,
“Εδώ και χρόνια στηρίζουμε την αναγκαιότητα για επιβατική σύνδεση δια θαλάσσης Κύπρου – Ελλάδας. Μάλιστα, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων το 2009 είχε φτάσει σε πολύ προχωρημένο στάδιο συνεννοήσεων με τα αρμόδια Υπουργεία Ναυτιλίας και Μεταφορών της Ελλάδας χωρίς όμως να υπάρξει δυστυχώς κατάληξη” δηλώνει ο Δήμαρχος.
Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της Υφυπουργού Ναυτιλίας κας Νατάσας Πηλείδου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, ο κ. Νικολαϊδης, δηλώνει ικανοποιημένος γιατί το θέμα επανέρχεται ακόμα μια φορά.
“Θα στηρίξουμε ολόθερμα και αυτή την προσπάθεια, για τους ίδιους λόγους που δεν είναι απλά λόγοι επιβατικής εξυπηρέτησης αλλά και έχουν ευρύτερη εθνική σημασία. Τα φυσιολογικά λιμάνια για τη θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας είναι η Λεμεσός και ο Πειραιάς αντίστοιχα. Πρόκειται για τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια των δύο χωρών με αναπτυγμένες υποδομές και υπηρεσίες. Η Λεμεσός η οποία υπήρξε τη δεκαετία του 1990 – 2000 το πρώτο λιμάνι κρουαζιερικής κίνησης στη Μεσόγειο, διαθέτει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα”.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, πέραν των εξαίρετων αιθουσών επιβατών που λειτούργησαν πρόσφατα, υπάρχει άρτια οργανωμένο σύστημα τροφοδοσίας, πετρέλευσης, μονάδων συντήρησης και επισκευών (ναυπηγική μονάδα εντός λιμανιού και μηχανουργεία εκτός λιμανιού) όπως και άλλες διευκολύνσεις για τους επιβάτες.
Επειδή το θέμα του κόστους στην επιτυχία του εγχειρήματος για σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας είναι κρίσιμο, το γεγονός της γεωγραφικής γειτνίασης της Λεμεσού προς τον Πειραιά αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος (3 ώρες μικρότερη πλεύση για κάθε διαδρομή, λιγότερα καύσιμα και λιγότερα έξοδα για τις ναυτιλιακές εταιρείες).
“Το θέμα σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας είναι ένα σοβαρό ζήτημα και θα πρέπει να αντικρίζεται χωρίς καμιά άλλη σκοπιμότητα ή κινήσεις που δεν στηρίζονται σε τεκμηριωμένα δεδομένα”.