Ο Συνεργατισμός δεν θα μετατραπεί σε κτηματική τράπεζα, δηλαδή να διαχειρίζεται ακίνητα που αποκτά έναντι δανείων με στόχο το κέρδος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως το γεγονός ότι η ΣΚΤ δεν θα λειτουργήσει ως «κτηματομεσίτης», το αναποτελεσματικό πλαίσιο που διέπει τις εκποιήσεις, το οποίο ενθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οδήγησαν τον Συνεργατισμό στην αύξηση των προβλέψεών του κατά €100 εκατομμύρια.
Όπως εξήγησε, η αύξηση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι η ΣΚΤ, λόγω του αναποτελεσματικού πλαισίου των εκποιήσεων, προχώρησε στην επιμήκυνση της περιόδου ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων στα εφτά χρόνια, που αποτελεί τη μέγιστη επιτρεπόμενη περίοδο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το αναποτελεσματικό πλαίσιο των εκποιήσεων κτυπά όλο το τραπεζικό σύστημα, επηρεάζοντας ωστόσο περισσότερο την ΣΚΤ, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο δανειακό χαρτοφυλάκιο σε νοικοκυριά.
«Η αποτυχία του συστήματος δυστυχώς οδηγεί σε δυσανάλογες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα και είμαστε υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουμε το χρόνο ρευστοποίησης οποιασδήποτε εξασφάλισης στα εφτά χρόνια, που είναι η μέγιστη περίοδος που εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό θα σημαίνει επιπρόσθετες προβλέψεις €100 εκατομμυρίων, εξανεμίζοντας την οργανική μας κερδοφορία».
Η ΣΚΤ θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το ενιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου στο τέλος Νοεμβρίου.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εκποιήσεις είναι η κατάληξη μιας κακής συνεργασίας μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη, είναι όμως ένα εργαλείο το οποίο είναι απαραίτητο σε οποιοδήποτε εύρυθμο και οργανωμένο τραπεζικό σύστημα ιδιαίτερα όταν έχεις κοινό νόμισμα», πρόσθεσε.
Δεν θα γίνουμε κτηματική τράπεζα
Ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε δε πως η αποτυχία του συστήματος, καθιστά αναγκαία τη χρήση του εργαλείου ανταλλαγής ακινήτου έναντι χρέους (Debt-to-asset swap DtA), για να σημειώσει όμως ότι η διαχείριση των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί και θα αποκτηθούν στο μέλλον θα ανατεθεί στην υπό δημιουργία κοινοπραξία Altamira Asset Management Ltd.
Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι η απόκτηση και διάθεση των ακινήτων σε τιμές που να διασφαλίσουν ότι η τράπεζα δεν θα υποστεί ζημιά και όχι το κέρδος. «Η δουλειά μας είναι να διαχειριστούμε τα δάνεια και όχι τις εξασφαλίσεις», συμπλήρωσε.
«Γενικά μιλώντας, θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνο για τον τόπο ο τραπεζικός τομέας να καταντήσει ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στο νησί μετά από το δημόσιο και την Εκκλησία», τόνισε.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον ΓΔ της ΣΚΤ, η αναποτελεσματικότητα του πλαισίου των εκποιήσεων, δημιουργεί ένα περιβάλλον, το οποίο εκμεταλλεύονται κακοπληρωτές κάτι «που επιφέρει δυσανάλογα κόστη τόσο στην τράπεζα όσο και στους συμμορφούμενους πελάτες και στους καταθέτες».
Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και η «κακή τράπεζα»
Παράλληλα, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως οι αυξημένες προβλέψεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ίδρυση ενός φορέα διαχείρισης δανείων, της γνωστής «κακής τράπεζας».
Οι προβλέψεις αυτές, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηγιάννης, θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν χρησιμοποιηθεί για να υποστηριχτεί περαιτέρω η προσπάθεια δημιουργίας μιας κακής τράπεζας, η οποία να δώσει λύσεις σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη με ένα αποτελεσματικό, βιώσιμο και ορθολογιστικό τρόπο.
«Το θέμα αυτό», είπε, «δεν αφορά μόνο την ΣΚΤ αλλά πρωτίστως τον τόπο, την οικονομία και την κοινωνία και χρειάζεται ειλικρίνεια και θέληση να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις, έτσι ώστε οι τράπεζες να μην επωμίζονται δυσανάλογο βάρος, εμποδίζοντας την υγεία λειτουργία και πρόοδο του τραπεζικού συστήματος».
Η Premier League και οι συγκρίσεις
Παράλληλα, αντιδρώντας στην ψιθυρολογία για την πορεία του Συνεργατισμού, ο κ. Χατζηγιάννης κάλεσε όλους να αναλογιστούν πως πριν το 2013 ο Συνεργατισμός δεν ήταν τράπεζα, αλλά μια σειρά ξεχωριστών συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, που λειτουργούσαν ως ταμιευτήρια «σε ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς εποπτεία και με ένα περιορισμένο φάσμα της τραπεζικής».
«Το 25% της τραπεζικής αγοράς λειτουργούσε σαν σκιώδης τραπεζική που δεν είχε ουδεμία σχέση με το τραπεζικό σύστημα», είπε.
Χαρακτήρισε, τέλος, άδικο να συγκρίνεται η ΣΚΤ που ακόμη δομείται με τις άλλες δύο κυπριακές τράπεζες, με την μία δε να είναι το αποτέλεσμα συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών του νησιού. «Άρα από τη μία είναι σαν να συγκρίνεις μια ομάδα που μόλις τώρα μπήκε στην Premier League. Αλλά από την άλλη, καταφέραμε να περάσουμε το μήνυμα ότι είμαστε μια τράπεζα», κατέληξε.
ΚΥΠΕ