Ξανά στο τραπέζι το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α

Reading Time: 2 minutes

Έκτακτη συνεδρία της εκτελεστικής επιτροπής της Ένωσης Δήμων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη με σκοπό να ζητηθεί εκ νέου ψηφοφορία από την γενική συνέλευση «έτσι ώστε να μην υπάρχουν σκιές» εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας καθώς τα αποτελέσματα της τελευταίας γενικής συνέλευσης θεωρούνται αμφισβητήσιμα από μερικούς Δημάρχους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Βύρα  την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, στο κρατικό κανάλι, στην γενική συνέλευση συζητήθηκε η αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης και αποφασίστηκε η κατάληξη τους σε συγκεκριμένες θέσεις για κάθε πυλώνα. « Έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες εισηγήσεις και το επόμενο βήμα είναι η διαπραγμάτευση μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών και τα κόμματα για αυτούς τους πυλώνες».

Εντάσεις μεταξύ των δημάρχων υπήρξαν όταν τέθηκε επί τάπητος το τελευταίο θέμα που αφορούσε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα ως το τελευταίο στάδιο πριν την μεταρρύθμιση. Κατά πόσο δηλαδή όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και καταλήξουν οι εμπλεκόμενοι στην μεταρρύθμιση και αφότου εγκριθεί από την βουλή το τελικό νομοσχέδιο θα τύχει έγκρισης από την τοπική κοινωνία η όχι. Η πλειοψηφία ψήφισε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως είναι προς όφελος όλων η μεταρρύθμιση. Την λαϊκή αποδοχή δεν πρέπει να την φοβόμαστε αλλά να την επιδιώκουμε.»

Δείτε επίσης:  Τα 13 σενάρια του ΥΠΕΣ για 14 νέους Δήμους

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πετρίδης με την σειρά του ανέφερε πως ως κράτος και ως εκτελεστική εξουσία μαζί με τα κόμματα θα υποβάλουν μια πρόταση στη βουλή και τάχθηκε εναντίον ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος «Μια τέτοια οριζόντια μεταρρύθμιση δεν είναι ένα τοπικιστικό θέμα που απαιτεί δημοψήφισμα αλλά μια μεταρρύθμιση που επανακαθορίζει τις σχέσεις του πολίτη με το κεντρικό κράτος».

Τις αντιδράσεις του και την δυσανασχέτηση του για την κατάληξη της γενικής συνέλευσης εξέφρασε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Δήμαρχος Αγιας Νάπας κ. Καρούσος

«Οι Δήμαρχοι να μάθουν να σέβονται τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων. Στο θέμα του Δημοψηφίσματος ήταν ξεκάθαρη η μέτρηση και κάποιοι Δήμαρχοι που ήταν εναντίων της πρότασης για δημοψήφισμα αποχώρησαν μόλις κατάλαβαν ότι δεν θα περάσει το δικό τους. Σήμερα μαθαίνω οτι ζητούν να ξανά τεθεί το θέμα σε άλλη γενική συνέλευση για το δημοψήφισμα. Τα δικά σας δικά σας και τα δικά μας πάλι δικά σας. Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός , διαπραγματεύονται αρκετοί εκ μέρους μας χωρίς να μας λαμβάνουν υπόψη . Το πιο σημαντικό όμως που πρέπει να μας απαντήσουν είναι γιατί θέλουν οι συνενώσεις να γίνουν με Δικτατορικό τρόπο αντί με Δημοκρατικό και Συνταγματικό τρόπο»

Δείτε επίσης:  Γ. Καρούσος: Όχι στην αντικατάσταση του Μητροπολιτικού Δήμου Αμμοχώστου

Ανάρτηση επί του θέματος έκανε και ο Υπουργός Εσωτερικών επισημαίνοντας την ενδυνάμωση των δήμων μετά την μεταρρύθμιση και πως σε ένα τέτοιο ζήτημα οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες.

«Με τη μεταρρύθμιση οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες γίνονται δυνατοί, αλλά τα μέλη και οι καρέκλες στην Ένωση Δήμων μειώνονται. Αναμενόμενες οι αντιδράσεις, και το στενό «τοπικιστικό» αλλά οι συγχωνεύσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μεταρρύθμισης. Δεν μπορείς να ζητάς και νέους πόρους, και αυτονομία, και σημαντικά αυξημένες αρμοδιότητες, αλλά να αρνείσαι να συνεργαστείς με τον δίπλα σε ένα κοινό σώμα που θα παρέχει κοινές υπηρεσίες και θα δημιουργήσει τεράστιες εξοικονομήσεις και για τους πολίτες σου».

Σύμφωνος με την ιδέα της μεταρρύθμισης βρίσκεται ο Δήμαρχος Λατσιών κ. Πιτταράς, ο οποίος σε δικά του σχόλια ανέφερε πως η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για το συμφέρον των πολιτών της Κύπρου. Την ανάρτηση του Δημάρχου ανέβασε στο προσωπικό του λογαριασμό ο Υπουργός Εσωτερικών.

In the news
Load More