Ξεκινούν σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, ανέφερε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Στο σκέλος των εθνικών θεμάτων, και δη των ελληνοτουρκικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν μπαίνει σε μία λογική καθημερινής φραστικής αντιπαράθεσης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας με στιβαρότητα και σαφήνεια, τα είπα στον κ. Ερντογάν και στην Πράγα, όλο αυτό έχει και μία εσωτερική διάσταση εν όψει των τουρκικών εκλογών, υπάρχει, ωστόσο και αναθεωρητισμός, ο οποίος απαντάται με αυστηρότητα και συνέπεια μέσω του Διεθνούς Δικαίου, της οικοδόμησης συμμαχιών και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας δυνατότητας» είπε.
Για πιθανή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «θα το κάνουμε όποτε και όταν το κρίνουμε, τη στιγμή, που θα το κρίνουμε» συμπληρώνοντας ότι «όλοι αυτοί που μας ασκούν κριτική δεν έχουν κάνει τίποτε επ’ αυτού».
Για το τουρκολιβυικό μνημόνιο σημείωσε πως ουδείς το αναγνωρίζει και επιβεβαίωσε πως η Αθήνα θέλει να κάνει άνοιγμα προς τη Λιβύη για να οριοθετήσουμε τη μεταξύ μας ΑΟΖ, ώστε να διερευνήσουμε την προοπτική από κοινού εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πόρων με τη Λιβύη.
Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι πολύ σύντομα, σε μία – δύο ημέρες, όπως είπε χαρακτηριστικά, ξεκινούν σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την exxon mobil, κάτι, που θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, δε, ότι ματαιώνεται η διαδικασία πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς εξ αιτίας της μεγάλης στρατηγικής του σημασίας κρίθηκε πως πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά στη θέση της χώρας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η στάση μας υπέρ του αμυνόμενου στέλνει μήνυμα σε όλους όσοι διατηρούν αυτοκρατορικές φαντασιώσεις.
Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απίστευτα ψέματα, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς καμία σύνδεση με την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας, Documento, σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
«Υπάρχει άραγε Έλληνας, που να πιστεύει, που να πιστεύει πως παρακολουθούσα τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών, χωρίς κανένα στοιχείο και καμία απόδειξη; Αυτό είναι ντροπή και αίσχος», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε πως ο εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης, θα αποδειχθεί εθνικά επικίνδυνος, εάν δεν προσκομίσει στοιχεία στην Δικαιοσύνη για τα στοιχεία, που φιλοξενεί η εφημερίδα του.
«Δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο, ουδέποτε ισχυρίστηκα πως δεν υπάρχει παρακολούθηση, και κέντρο, που χειρίζεται το κακόβουλο λογισμικό predator, αλλά είναι πολύ διαφορετικό αυτό, από το να κατηγορεί κάποιος τον πρωθυπουργό ότι ενορχηστρώνει αυτήν την παρακολούθηση. Δεν γνωρίζω από ποιον γίνονται οι παρακολουθήσεις, πρέπει να το μάθουμε, δεν είναι η ΕΥΠ, που χειρίζεται κακόβουλα λογισμικά και εγώ δεν έχω καμία ανάμειξη» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα, που θα απαγορεύσει ρητά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι βρίσκεται πίσω από τον Κώστα Βαξεβάνη τονίζοντας ότι η στρατηγική του είναι να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για συκοφαντίες και παρομοίασε τη συγκεκριμένη υπόθεση με την υπόθεση της Novartis λέγοντας χαρακτηριστικά: «η ίδια υπόθεση, σου πα μου πες, την ίδια ιστορία βλέπουμε με τους ίδιους υποκινητές» Σημείωσε, δε, πως ακόμη ένας στόχος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διασπορά διχόνοιας στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάει στη Βουλή και να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, για να πάρει, όπως είπε χαρακτηριστικά, εκκωφαντική απάντηση από τους βουλευτές της ΝΔ.
Ερωτηθείς σχετικώς, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται τις προϋποθέσεις, που έθεσε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, όπως είπε ο ίδιος, κατηγορώντας τον ότι αμφισβητεί ένα από τα σημαντικότερα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, αυτό της ομαλής εναλλαγής στην εξουσία.
«Ακολουθεί την ίδια τακτική με τους λαϊκιστές σε άλλα μέρη του κόσμου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και επέμεινε: «υποχρέωση μου είναι να οδηγήσω την χώρα με ασφάλεια προς τα εμπρός και να μην επιτρέψω να βουλιάξει στο βούρκο».
Σε ερώτηση, δε, κατά πόσον επισπεύδονται οι πολιτικές εξελίξεις απάντησε πως «οι εκλογές θα γίνουν όπως το έχω πει το 23, στο τέλος της 4ετίας» προειδοποιώντας ότι «δεν θα συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από επαγγελματίες εκβιαστές, η χώρα έχει σύνταγμα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε εκ νέου πως «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξιχνιάσουμε αυτήν την ιστορία δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, τεχνικά δεν είναι τόσο απλό». Αναφορικά με την υπόθεση Πάτση, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «προφανώς η διαδικασία επιλογής στο συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν προβληματική» προαναγγέλλοντας πως στο μέλλον θα διασφαλιστούν αυστηρότερα φίλτρα. Τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ της αναμόρφωσης του συστήματος πόθεν έσχες στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του.