Ανησυχία για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ εξέφρασε ο Οζντίλ Ναμί επαναλαμβάνοντας την τ/κ θέση ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλους τους Κύπριους και πως «αυτή τη στιγμή ο νότος δεν έχει την εξουσιοδότηση να υπογράψει για μας αυτές τις συμφωνίες».
Όπως μεταδίδει η Κίπρις ποστασί, ο «υπουργός ενέργειας και οικονομίας» ήταν φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή ιδιωτικού σταθμού χθες βράδυ και είπε ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να βρουν ένα αμοιβαία αποδεκτό μοντέλο που είναι εφικτό να δημιουργηθεί πριν την λύση δείχνοντας σεβασμό στα συμφέροντα και των δύο πλευρών. «Είτε αυτές οι εργασίες (στην ΑΟΖ για το φυσικό αέριο) θα πρέπει να ανασταλούν». Κατά τον Οζντίλ Ναμί ο λόγος της υφιστάμενης έντασης είναι επειδή ούτε οι εργασίες για τις γεωτρήσεις αναβλήθηκαν ούτε υπήρξε ο σεβασμός στα συμφέροντα και των δύο πλευρών.
Τα ΗΕ, συνέχισε, αναγνωρίζουν μόνο την ε/κ πλευρά – εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία – αλλά αυτό, όπως είπε, δεν δίδει την αρμοδιότητα στην ε/κ πλευρά να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις για τα δικαιώματα των Τ/κ. «Το λέω ξανά, υπάρχουν μοντέλα συνεργασίας σε αυτό το θέμα πριν από την λύση, ωστόσο η ε/κ πλευρά λόγω πολιτικών ανησυχιών δεν το αποδέχθηκε. Επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το θέμα ως ατού».
Κληθείς να σχολιάσει τα περιουσιακά δικαιώματα στα Βαρώσια, ο κ. Ναμί είπε ότι εάν υπάρχουν στα διεθνή δικαστήρια έγγραφα που είναι έγκυρα νομικά και μπορούν να γίνουν αποδεκτά, αυτά τα δικαιώματα μπορούν να υποστηριχθούν.
«Εάν υπήρχε λύση από όπου και αν περνούσαν τα σύνορα με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, εάν είχαμε έγκυρα έγγραφα για τις περιουσίες μας στην Λεμεσό, την Πάφο θα μπορούσαμε να τα προσκομίσουμε στην επιτροπή για το περιουσιακό που θα δημιουργούνταν και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Εάν δεν παίρναμε μια ικανοποιητική απάντηση θα μπορούσαμε να προσφύγουμε σε διεθνή δικαστήρια».
Ακόμα και εάν τα Βαρώσια ανοίξουν υπό την διοίκηση της «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – «η κατάσταση που θα δημιουργούνταν εκεί δεν θα ήταν διαφορετική από την κατάσταση που υπάρχει στην Μόρφου ή την Καρπασία. Γι’ αυτό θα χρειαστεί να περάσει από μια διαδικασία που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο», κατέληξε ο Οζντίλ Ναμί.