Οζούγκεργκιν: Η ΕΕ έχασε την ευκαιρία να παίξει θετικό ρόλο στη λύση Κυπριακού

Reading Time: 2 minutes

Η ΕΕ με αυτή την απόφαση (μέτρα εναντίον Τουρκίας) έχασε την ευκαιρία να παίξει ένα θετικό ρόλο στην λύση του Κυπριακού και κατά μία έννοια απέκλεισε τον εαυτό της”, δήλωσε ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν. Ο Τούρκος Πρέσβης είπε ακόμη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, ο Μπουράκ Οζούγκεργκιν είπε ότι η ΕΕ δεν είναι δικαστήριο και δεν έχει αρμοδιότητα σε ένα θέμα όπως η οριοθέτηση θαλάσσιων πεδίων που αφορά το διεθνές δίκαιο. “Δεν είναι σωστή η τελευταία απόφαση που έλαβε η ΕΕ. Το να σηκώνεται και να λέει “αυτό είναι δικό μας μέλος, εσύ δεν είσαι, εμείς στηρίζουμε το μέλος μας’ δεν είναι μια νόμιμη στάση, είναι μια πολιτική στάση. Η ΕΕ ή θα επιλέξει το διεθνές δίκαιο ή θα κρυφτεί πίσω από τον νόμο του μέλους και της φιλίας”, ανέφερε ο Τούρκος Πρέσβης.

Ο Μπουράκ Οζούγκεργκιν υποστήριξε πως “η ΕΕ με αυτή την απόφαση (μέτρα εναντίον Τουρκίας) έχασε την ευκαιρία να παίξει ένα θετικό ρόλο στην λύση του Κυπριακού και κατά μία έννοια απέκλεισε τον εαυτό της” και διερωτήθηκε πως θα εμπιστευτούν τώρα την ουδετερότητα της ΕΕ για το κυπριακό πρόβλημα.

Δείτε επίσης:  Στήριξη από Σύνοδο τουρκόφωνων χωρών προς Τ/Κ, ζήτησε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρέσβης ανέφερε πως η απόφαση της ΕΕ δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας. “Η Τουρκία δεν προσεγγίζεται με αυτό τον τρόπο. Δεν κουνάς το δάχτυλο στην Τουρκία. Εμείς δεν είμαστε μια χώρα που εμφανίστηκε τώρα. Έχουμε λόγο για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας εδώ και αιώνες. Μάλιστα το να παίρνουν μια τέτοια θέση επηρεαζόμενοι από τις κραυγές των Ε/Κ δείχνει ότι υπάρχει έλλειψη στρατηγικού οράματος εντός της ΕΕ”, ανέφερε.

Για σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έπειτα και από τις ελληνικές εκλογές, ο Τούρκος Πρέσβης είπε “κάθε νέα κυβέρνηση είναι μια νέα ευκαιρία”, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι οι πρώτοι που έδωσαν συγχαρητήρια στη νέα κυβέρνηση ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ μας δείχνει την βούλησή τους να ανοίξουν μια νέα σελίδα και με καλή πρόθεση στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.

Ανέφερε ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχουν κάποια πολιτικά και νομικά ‘δομικά’ προβλήματα. “Πιστεύουμε ότι αυτά τα προβλήματα δεν είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Αντίθετα πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη διμερών σχέσεων στη βάση του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης θα διευκολύνει την συζήτηση των προβλημάτων. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με καλή πρόθεση, στη βάση του διεθνούς δικαίου στο πλαίσιο της καλής γειτονίας”, είπε ο Μπουράκ Οζούγκεργκιν.

Δείτε επίσης:  Πλήρης στήριξη Ρωσίας στα κυριαρχικά δικαιώματα ΚΔ

Ο Τούρκος Πρέσβης ανέφερε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την οικονομική κρίση. “Απέναντί της έχει μια γιγαντιαία και δυναμική οικονομία με την οποία μπορει να συνεργαστεί. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Η Ελλάδα είναι έτοιμη; Αυτό θα το δούμε το επόμενο διάστημα”, ανέφερε.

Υπενθυμίζοντας ότι από το 2016 δεν έχει πραγματοποιηθεί συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο Τούρκος Πρέσβης είπε ότι “αν περιμένουμε να λυθούν κάποια πολιτικά και νομικά ζητήματα θα χάσουμε περισσότερο χρόνο”, προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει λόγος να μην αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις, ας κοιτάξουμε τη δουλειά μας”.

Για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, ο Τούρκος Πρέσβης είπε ότι η Τουρκία είναι ειλικρινής υποστηρίζοντας την εφαρμογή αυτών που είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. “Ευχόμαστε με την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα να μην επηρεαστεί αρνητικά η διαδικασία”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ

In the news
Load More