Κάτω από άθλιες συνθήκες ζουν οι κάτοικοι του Συνοικισμού Αυτοστέγασης στα Περβόλια Λάρνακας οι οποίοι φωνάζουν για την ακαταλληλότητα των σπιτιών τους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, και όπως περιγράφει κάτοικος της περιοχής, αντιμετωπίζουν θέματα με τον ηλεκτρισμό –ανάμεσα σε άλλα- λόγω της υγρασίας που παρατηρείται εδώ και χρόνια στο σπίτι της. Προσθέτει δε χαρακτηριστικά ότι «λόγω των μεγάλων ρωγμών στους τοίχους, εκτός από τις βροχές πολλές φορές βλέπω και τρωκτικά».
«Δεν ανάβουν τα φώτα, είναι και επικίνδυνο από την υγρασία που έχει το σπίτι. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, η κουζίνα μου είναι έτοιμη να πέσει, μπαίνουν τρωκτικά μέσα από τις ρωγμές. Φοβόμαστε να καθόμαστε στο σαλόνι όταν έχει κακοκαιρία είναι έτοιμα όλα να πέσουν.
Να κοιτάζουν και λίγο τους φτωχούς που έχουν ανάγκη. Όταν θα δουν να πάθει κάποιος κακό τότε θα τρέξουν;» λέει χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, ο Κοινοτάρχης, κ. Κωστάκης Τίγκης επεσήμανε ότι η Αυτοστέγασης έγινε τη δεκαετία του 80΄ και εξηγεί ότι «κατασκευάστηκε επί προσωρινής βάσης χωρίς σωστή θεμελίωση. Έχουμε πρόβλημα με την καθίζηση αλλά και με τα αεροπλάνα που δημιουργούν κραδασμούς. Αρκετά από τα σπίτια είναι ακατάλληλα. Είναι αρκετά, 80% των σπιτιών είναι ακατάλληλα. Κάποια εγκαταλείφθηκαν. Εμείς ζητούμε από το κράτος την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, και όχι την βοήθεια που ξεκινά από 1000 μέχρι 4,500 χιλιάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις ζητάμε την κατεδάφιση τους και ανοικοδόμηση».
Ο κ. Φώτης Κατσαντώνης, μιλώντας εκ μέρους όλων των κάτοικων ανέφερε ότι «έχουμε απευθυνθεί πολλές φορές στα αρμόδια σώματα για επιδιόρθωση των κατοικιών για να ζουν οι πρόσφυγες σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Αλλά καμιά απάντηση. Θα καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι. Ζητούμε άμεσα βοήθεια»
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, κ. Νίκος Κέττηρος, σε ενημερωτική εκπομπή επισήμανε ότι «μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων μετέβησαν πρόσφατα στην περιοχή και ενημερώθηκαν από αρμόδιο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης για την κατάσταση».
«Κάποιες κατοικίες είναι άκρως επικίνδυνες. Μας εξήγησε ότι το έδαφος όπως είναι εκεί τα θεμέλια θα έπρεπε να ήταν 2 μέτρα κάτω από τη γη. Ειδικοί είπαν ότι τα υλικά που χτίστηκαν αυτά τα σπίτια ήταν τσιμεντομπλόκ. Από το 90΄και μετά κρίθηκε ότι αυτά ήταν ακατάλληλα. Τρίτον, είναι και το αεροδρόμιο που πάνε και έρχονται τα αεροπλάνα. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πουν πολύ περισσότερα και να μιλήσουν με ένταση. Αυτό που ζητούμε είναι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να ζήσουν οι άνθρωποι αυτοί με τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια» τόνισε.
Τέλος, ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Δρ. Κώστα Κωνσταντίνου, σε σχετικές του δηλώσεις σε άλλη εκπομπή ανέφερε ότι «φαίνεται ότι πρόκειται για κακοτεχνίες οι οποίες υπήρξαν στο στάδιο της κατασκευής είτε στη συνέχεια στη συντήρηση. Δεν υπάρχει κάτι στο υπέδαφος που να δημιουργεί κάποιες ειδικές συνθήκες για την περιοχή εκεί».