fbpx
Monday, April 19, 2021
21 °c
Nicosia
21 ° Mon
20 ° Tue
18 ° Wed
19 ° Thu
AFTODIOIKISI.COM.CY
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Συνεντευξεις
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Συνεντευξεις
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
AFTODIOIKISI.COM.CY
No Result
View All Result

Οι ανοικτές πληγές του 2019 – Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης

by Aftodioikisi
December 23, 2019
Reading Time: 1 min read
A A
Δήμαρχος Δερύνειας
58
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Πολλοί από εμάς κάθε φορά ευελπιστούμε ότι ο νέος χρόνος που θα έρθει θα είναι καλύτερος ή ακόμα προσδωκούμε να μην είναι χειρότερος από τον απερχόμενο. Αυτά γίνονται σε ατομικό επίπεδο, τι γίνεται όμως τώρα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο;

Το ΝΑΤΟ συμπλήρωσε φέτος 70 χρόνια ζωής. Ωστόσο, αυτή η υπερατλαντική συμμαχία φαίνεται να σείεται εκ βάθρων, αφού κάποια από τα κράτη-μέλη του, προξενούν ποικίλα προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν αποκάλεσε τη συμμαχία «εγκεφαλικά νεκρή». Ίσως μ’ αυτό τον τρόπο να ήθελε να στείλει ένα σαφέστατο μήνυμα στον Τραμπ, ότι οι Η.Π.Α. είναι μεν το πιο σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συνάμα και το πιο επικίνδυνο.

Ήδη από το έτος ίδρυσης του ΝΑΤΟ, το 1945, ο πρώτος Γενικός Γραμματέας, όπως γράφει ο Βασίλης Κασκαρέλης, ο Λόρδος Ismay, δήλωσε ότι ο κύριος σκοπός της συμμαχίας είναι «να κρατηθούν οι Ρώσοι έξω, οι Αμερικανοί μέσα και οι Γερμανοί κάτω». Σήμερα, πάντως, ο Πούτιν και η Μέρκελ φαίνεται να συμφωνούν μεταξύ τους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, ενώ οι Η.Π.Α. προσπαθούν να επιβληθούν στο ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας την αδυναμία της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

Η Μέρκελ δεν φαίνεται διατεθειμένη να συγκρουστεί ούτε σε Νατοϊκό ούτε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με φίλους και συμμάχους, λίγο πριν την αποχώρηση της, τουλάχιστον, από τη γερμανική πολιτική σκηνή. Γι’ αυτό τον λόγο, «ανέθεσε» στον Μακρόν την ευρωπαϊκή ηγεσία και τις διαπραγματεύσεις σε θέματα άμυνας της Ε.Ε., αφού η Ε.Ε. κατηγορείται ότι εξαρτάται πολύ από τις Η.Π.Α. σε θέματα ασφάλειας και ότι είναι πολύ ελαστική με την Κίνα και παθητική με τη Ρωσία.

Η Γερμανία, που πρόσφατα γιόρτασε τα 30 χρόνια πτώσης του τείχους του Βερολίνου, χαρακτηρίστηκε από ειδικούς ως οικονομικά πολύ δυνατή, αλλά στρατιωτικά αδύναμη, σε σχέση με τη Γαλλία, που εμφανίζεται αναβαθμισμένη στρατιωτικά. Οι ευαισθησίες των Γερμανών όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ναι μεν τους έφεραν πιο κοντά στην Κίνα, η οποία σέβεται και εφαρμόζει τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, τους φέρνουν όμως σε δύσκολη θέση έναντι των Η.Π.Α. οι οποίες αγνοούν την εν λόγω συμφωνία.

Η Γαλλία ανέκαθεν είχε προστριβές με το ΝΑΤΟ, αφού στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο γάλλος Πρόεδρος Charles de Gaulle ζήτησε όπως η Γαλλία μοιράζεται με ίσους όρους με τις Η.Π.Α. τον κυρίαρχο στρατιωτικό ρόλο στη Συμμαχία. Στη συνέχεια η έδρα του ΝΑΤΟ οδηγήθηκε από το Παρίσι στις Βρυξέλλες και ο Σαρκοζί επανέφερε τη Γαλλία σε Νατοϊκή τροχιά.

Αρκετές χώρες που συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ αποτελούν την «πίσω αυλή» της συμμαχίας, ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους εταίρους του ΝΑΤΟ, όταν αναφέρονται στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό οφείλεται στη νοοτροπία των ηγετών, τόσο των Η.Π.Α. όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι θεωρούν ότι αυτοί «μαγειρεύουν και οι άλλοι πλένουν τα πιάτα» κάτι που θα καθορίσει στο σύντομο μέλλον και τις σχέσεις της Ε.Ε. με τις Η.Π.Α.

Η Ε.Ε. «υπέφερε» τρία χρόνια με το Brexit, κάτι που έφερε το Ηνωμένο Βασίλειο πιο κοντά, πολιτικά, στις Η.Π.Α., αφού οι δύο ηγέτες φαίνεται να έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, όπως ο λαϊκισμός και η άσκηση ισοπεδωτικής κριτικής. Το Ηνωμένο Βασίλειο φάνηκε ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το Brexit ή το Remain δεν διαθέτει τους κατάλληλους ηγέτες οι οποίοι θα ενώσουν τη χώρα, κάτι που αναπολούν στο όνομα παλιών ηγετών αρκετοί βρετανοί πολίτες.

Το 2019 ήδη φεύγει και ο κόσμος βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση, πολιτική, οικονομική και περιβαλλοντική. Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις και απειλές, που οφείλονται στην αύξηση του λαϊκισμού, της βίας και της ρητορικής μίσους. Ο κόσμος στη σημερινή διχασμένη κοινωνία χειραγωγείται από πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι επιρρίπτουν ευθύνες στους «άλλους» χωρίς να έχουν την αίσθηση της ζημιάς που προκαλούν, τόσο στην ανθρωπότητα όσο και στο περιβάλλον. Μόνη μας ελπίδα, το νέο έτος να είναι καλύτερο από το παλαιότερο.

Ο Άντρος Γ. Καραγιάννης είναι ο Δήμαρχος Δερύνειας

Tags: Άντρος Γ. ΚαραγιάννηςΔήμαρχος Δερύνειας
Share58TweetSend

Opinion

Παγκόσμια Μέρα πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Κίνα στον δρόμο των σύγχρονων μεταφορών – Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας

Εναλλακτικό Θέατρο Σκιών και εκπαίδευση στο Νηπιαγωγείο

Κλιματική αλλαγή και τοπικές αρχές – Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας

Η Κλαίρη της Αμμοχώστου, η Κλαίρη της Κύπρου μας, η Κλαίρη του Ελληνισμού – Μέρος Α’ – Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη

Οι Νέες Εξελίξεις της Ευρωπαϊκής & Διεθνούς Τυποποίησης για τις Υπηρεσίες Υγείας – Tης Έλενας Δημοσθένους

online

Στα 141,3 εκ. τα περιστατικά κορωνοϊού διεθνώς

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρέτησε τον πρίγκηπα

Ερευνητές δημιούργησαν την πιο άσπρη μπογιά στον κόσμο

Οι δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου στο επίκεντρο των γερμανικών ΜΜΕ

Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ως αληθινό βίντεο με UFO

Πιθανόν η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ανανεώσει τα συμβόλαια με την AstraZeneca

στρόβολος

Highlights

Στη Γενεύη με νέο όραμα ο Τατάρ

Κούσιος: H επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει χαλαρώσεις

Καθαριότητα Παραλιών και όχι μόνο από Ανεξάρτητους Συνεργασία Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών

Στα 141,3 εκ. τα περιστατικά κορωνοϊού διεθνώς

Παγκόσμια Μέρα πολιτιστικής κληρονομιάς

Για ηλικίες 51-52 ανοίγει τη Δευτέρα η Πύλη Εμβολιασμού

Trending

Οικολόγους
Δημοι

120 δεντρύλλια από Οικολόγους και Δήμο Αγίας Νάπας

by Aftodioikisi
April 18, 2021

Πέρα των 120 δεντρυλλίων φυτεύτηκαν παρά τον κυκλικό κόμβο, που βρίσκεται στην είσοδο της Αγίας Νάπας, τα...

Γεροσκήπου

Δήμαρχος Γεροσκήπου: Υπέρ δημιουργίας ενός Δήμου Γεροσκήπου και Ανατολικής Πάφου

April 18, 2021
rapid test

Σημεία με rapid test – Δευτέρα, 19 Απριλίου

April 18, 2021

Στη Γενεύη με νέο όραμα ο Τατάρ

April 18, 2021

Κούσιος: H επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει χαλαρώσεις

April 18, 2021

Recent News

  • 120 δεντρύλλια από Οικολόγους και Δήμο Αγίας Νάπας
  • Δήμαρχος Γεροσκήπου: Υπέρ δημιουργίας ενός Δήμου Γεροσκήπου και Ανατολικής Πάφου
  • Σημεία με rapid test – Δευτέρα, 19 Απριλίου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
Nicosia, Cyprus
Monday, April 19, 2021
Cloudy
21 ° c
33%
3.11mh
-%
28 c 15 c
Mon
28 c 11 c
Tue
28 c 9 c
Wed
30 c 9 c
Thu
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.

No Result
View All Result
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινότητες
  • Κυπρος
  • Διεθνη
  • Συνεντεύξεις
  • Διαδικτυο
  • Άρθρα – Μελέτες

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.