Το Κυπριακό και οι προκλήσεις της ‘Αγκυρας, καθώς και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε, την Πέμπτη, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας, Catherine Dumas και Isabelle Raimond-Pavero.
Οι κυρίες Dumas και Pavero πραγματοποιούν σε Ελλάδα και Κύπρο ως εισηγήτριες της επιτροπής για την ετοιμασία έκθεσης με θέμα τον επανεξοπλισμό και την επιδείνωση της στρατηγικής κατάστασης στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία ακολούθως θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από την Ολομέλεια της Γαλλικής Γερουσίας.
Aνακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι καλωσορίζοντας τις γερουσιάστριες, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σημασία των στενών δεσμών φιλίας και της συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας στη βάση κοινών αρχών, αλλά και της ευρωμεσογειακής ταυτότητας των δύο κρατών, ιδιαίτερα εν μέσω των σύνθετων προκλήσεων που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο αυτό, εκφράστηκε ιδιαίτερη ανησυχία για την εντεινόμενη αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη θέση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Γαλλίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, τονίζοντας την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη λύσης στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.
Η απαράδεκτη αξίωση της τουρκικής πλευράς για «λύση δύο κρατών» και οι εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, επεσήμανε η Πρόεδρος της Βουλής, υπονομεύουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.
Η Κύπρος, ανέφερε η κα. Δημητρίου, θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων προς όφελος της περιφέρειας αλλά και της Ευρώπης ευρύτερα.
Όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την πλήρη στήριξη της Κύπρου προς τον Ουκρανικό λαό στη βάση αρχών, αναφερόμενη και στη δική της οδυνηρή εμπειρία ως εκτοπισθείσας συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.
Τόνισε δε την ανάγκη, όπως τα ευρωπαϊκά κράτη επενδύσουν στη διπλωματία, στον διάλογο και στη διεθνή συνεργασία ως εργαλείων πρόληψης και επίλυσης διενέξεων.
Οι Γαλλίδες γερουσιάστριες επαναβεβαίωσαν τη σταθερή στήριξη της χώρας τους στον στόχο της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Αναφερόμενες στην κλιμάκωση των απειλών κατά της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο επεσήμαναν ιδιαίτερα τη στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και την αυξανόμενη επιρροή έξωθεν παραγόντων στην περιοχή.
Η κα. Δημητρίου υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης ψηλά στις προτεραιότητες της πολιτικής ατζέντας θεμάτων που άπτονται της προάσπισης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων και της μεγαλύτερης εκπροσώπησης των γυναικών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και ειρηνικής επίλυσης διενέξεων, όπως και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής κ.ά, ώστε να μην παρατηρηθεί οπισθοδρόμηση στην επιτευχθείσα πρόοδο.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος των κοινοβουλίων και η σημασία της περαιτέρω προώθησης κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών και δράσεων στους συγκεκριμένους, όπως και σε άλλους καίριους τομείς.
ΚΥΠΕ