Η ενασχόληση με την πολιτική δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση για την κύπρια γυναίκα αφού ως σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, οικοκυρά, εργαζόμενη, είναι επιφορτισμένη με πολλές ευθύνες και το γεγονός αυτό της περιορίζει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να ασχοληθεί με τα κοινά.
Τα πράγματα τα προηγούμενα χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα και για τις γυναίκες που τολμούσαν να διεκδικήσουν κάποιο αξίωμα αφού δύσκολα μπορούσαν να πείσουν πως μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της θέσης λόγω της προκατάληψης που υπήρχε εναντίον τους.
Βέβαια σήμερα η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά. Τα τελευταία λίγα χρόνια ξεκίνησε μια συζήτηση για την ανάγκη μια ισόρροπης συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Επιπλέον γίνεται μια σύνδεση της ισόρροπης συμμετοχής των γυναικών με την ποιότητα της δημοκρατίας. Δίνοντας στις γυναίκες την ευκαιρία να προσφέρουν στην πολιτική ουσιαστικά δημιουργούνται οι συνθήκες για μια πιο άμεση δημοκρατία όπου το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών έχει λόγο και άποψη στη διαμόρφωση πολιτικών.
Παρόλη την πρόοδο των τελευταίων λίγων χρόνων, οι γυναίκες, που αποτελούν στη χώρα μας πέραν του 50% του πληθυσμού, συνεχίζουν να μην αντιπροσωπεύονται κατ’ αναλογία στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αν πάρουμε ως παράδειγμα το Δήμο Λάρνακας θα διαπιστώσουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους 26 δημοτικούς συμβούλους μόνο οι πέντε είναι γυναίκες. Αποτελούν δηλαδή ένα ποσοστό μόλις 19%.
Αυτό το δεδομένο πρέπει να αλλάξει. Δεν πιστεύω βέβαια ότι από τη μια μέρα στην άλλη οι γυναίκες θα αποτελέσουν το 50% του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας, όμως θεωρώ πως μπορούμε να βελτιώσουμε σταδιακά την κατάσταση. Και αυτές οι δημοτικές εκλογές είναι μια ευκαιρία για τις γυναίκες της Λάρνακας. Ο αριθμός των υποψηφίων είναι αρκετά μεγάλος και ο αριθμός αυτών που θα εκλεγούν αρκετά ικανοποιητικός. Είναι, λοιπόν, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία οι γυναίκες να τολμήσουν και να αποφασίσουν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Είτε με το να είναι οι ίδιες υποψήφιες είτε ψηφίζοντας γυναίκες υποψήφιες.
Εδώ θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Το ζητούμενο δεν είναι να βάζουμε γυναίκες υποψήφιες για να γεμίσουμε το ψηφοδέλτιο, ούτε πρέπει να ψηφίσουμε γυναίκες μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Αντιθέτως. Θα πρέπει να εκλεγούν γυναίκες με όραμα, άποψη και όρεξη για δουλειά. Γυναίκες που μπορούν να δουλέψουν με δυναμισμό και κέφι για τη Λάρνακα. Διότι η πόλη μας έχει ανάγκη και από γυναίκες δημοτικούς συμβούλους που με τις γνώσεις τους, τις νέες τους ιδέες και την αγάπη τους για την πόλη μας μπορούν, εξίσου με τους άντρες δημοτικούς συμβούλους, να πετύχουν πολλά.
Η Χρυσοβαλάντω Παύλου είναι Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος ΔΗΣΥ στο Δήμο Λάρνακας