Η απουσία Δημάρχου αλλά και οι ατασθαλίες που βγήκαν στην επιφάνεια έχουν πληγώσει βαθιά την αξιοπρέπεια των κατοίκων αλλά και απομάκρυναν την πόλη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
1.Κύριε Μιχαηλίδη ποιος είναι ο λόγος που αποφασίσατε να κατέλθετε στις Δημοτικές εκλογές αφού κάνατε αποχή μια πενταετία;
Το πάθος και η αγάπη μου για την Λάρνακα και η μεθοδικότητα μου που φέρνει αποτελέσματα στις διεκδικήσεις για την πόλη μας αλλά και η ικανότητα μου να γεφυρώνω πολιτικές αντιπαραθέσεις κι έτσι όλοι μαζί να απαιτούμε με επιτυχία τα ίδια πράγματα από τις Αρχές , με έκαναν να επιδιώξω τον σημαντικότερο ρόλο για το μέλλον της πόλης μας. Αφού λοιπόν «γέμισα μπαταρίες» και αφού παρακολούθησα με λύπη τα τραγικά λάθη που έγιναν στην διαχείριση των θεμάτων της Λάρνακας από τους προηγούμενους άρχοντες της πόλης μας αποφάσισα να επανέλθω δυναμικότερα και να προσφέρω προς το εκλογικό σώμα της πόλης μας την πλούσια εμπειρία μου στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε η πόλη μας να πάρει εκ νέου τον δρόμο της δυναμικής προόδου και της καταξίωσης.
Παρά το ότι για πέντε χρόνια δεν ήμουν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου παρακολουθούσα από κοντά όλα τα τεκταινόμενα και βοηθούσα εκφράζοντας τις απόψεις μου και προτρέποντας προς τους ορθούς χειρισμούς. Επιπρόσθετα συνέχισα το συγγραφικό και ερευνητικό μου έργο που βοήθησε σημαντικά στην διαμάχη που είχε η πόλη με το Τουρκοκυπριακό ίδρυμα ΕΒΚΑΦ για δήθεν παράνομη χρήση του υδραγωγείου του Μπεκίρ Πασά. Ταυτόχρονα ήμουν και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου όπου κάναμε σοβαρές εξιχρονιστικές τομές στα θέματα μου αφορούσαν τον Οργανισμό και το ελεύθερο θέατρο στην Κύπρο και είμαι ακόμη πρόεδρος ή μέλος σε άλλες τοπικές ανθρωπιστικές και πολιτιστικές Οργανώσεις. Άρα και ο όρος αποχή που χρησιμοποιήσατε στην ερώτηση σας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
2.Υπήρξε μια σύγχυση όσον αφορά την εξαγγελία της υποψηφιότητας σας. Τελικά κατέρχεστε ως ανεξάρτητος με την στήριξη του ΔΗΣΥ ή μέσω του κόμματος σας που είναι το ΔΗΚΟ.
Όντος υπήρξε μια σύγχυση όσον αφορά την εξαγγελία της υποψηφιότητας μου επειδή οι διαδικασίες επιλογής δημάρχων που ακολούθησαν τα κόμματα δεν συγχρονίστηκαν. Έτσι παρά το ότι υπόβαλα υποψηφιότητα μέσω του ΔΗΚΟ ο ΔΗΣΥ εξάγγειλε στήριξη προς την υποψηφιότητα μου πριν τελειώσει η διαδικασία επιλογής στο ΔΗΚΟ. Εγώ με δημόσια διευκρινιστική δήλωση ξεκαθάρισα ότι θα αναμένω με σεβασμό τις δημοκρατικές διαδικασίες στο κόμμα μου που είναι το ΔΗΚΟ και μετά θα εξαγγείλω την ανεξάρτητη υποψηφιότητα μου όπως αρμόζει στο λειτούργημα που φιλοδοξώ να υπηρετήσω , εννοώντας ότι δεν θα ακολουθώ καμιά άλλη γραμμή παρά αυτή που υπηρετεί το συμφέρον της αγαπημένης μας πόλης.
Η δημοκρατική διαδικασία στο ΔΗΚΟ ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει στις 14 Οκτωβρίου Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί με την τελική απόφαση του εκτελεστικού γραφείου τις επόμενες μέρες. Παρά τις διαστρεβλωτικές και αντιδεοντολογικές τοποθετήσεις των συνυποψήφιων μου για μένα, που συνιστούν σοβαρή εκτροπή από τα δημοκρατικά θέσμια, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο εκλεκτορικό σώμα του κόμματος μου το οποίο θα σεβαστώ.
3.Ποιο είναι το όραμα σας για την Λάρνακα;
Το όραμα μου είναι να δω ξανά την Λάρνακα στην πρωτοπορία όσο αφορά την οικονομική ευρωστία με συμπληρωμένες και αποδοτικές όλες τις υποδομές της, να αποτελεί ένα πρότυπο αστικό χώρο με πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη παρέχοντας στου δημότες τις σύγχρονες ανέσεις μιας πόλης όπου η ποιότητα ζωής να είναι η καλύτερη στην Ευρώπη. Η γενικόλογη αυτή περίληψη ασφαλώς δεν ικανοποιεί γι αυτό από το 2009, όταν ήμουν ακόμη Αντιδήμαρχος καταφέραμε μαζί με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς του Δήμου να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου δράσεων, παρεμβάσεων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων, αξιολόγησης των δυνατοτήτων και εγκαθίδρυσης προτεραιοτήτων με χρονικό ορίζοντα το 2040. Επί κεφαλής αυτού του εγχειρήματος ήταν ο Ισπανός παγκοσμίου φήμης πολεοδόμος της Βαρκελώνης των Ολυμπιακών αγώνων Ασεπίγιο. Το στρατηγικό αυτό σχέδιο εκπονήθηκε και αποτελεί ένα αναπτυξιακό ντοκουμέντο ένα όραμα για την Λάρνακα αποτελούμενο από τρεις μεγάλους τόμους . Παρουσιάσθηκε ενώπιον του αποχωρούντος δημοτικού συμβουλίου, απορρίφθηκε και εν μέσω εκατέρωθεν λαϊκισμών καταστράφηκαν, ελπίζω όχι μόνιμα, σημαντικές προοπτικές για την Λάρνακα.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός αποτελεί για κάθε πόλη ένα ευαγγέλιο γιατί με επιστημονικό τρόπο και στοιχεία δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθούμε. Η υφιστάμενη μελέτη ασφαλώς έχει σημεία που χρειάζονται επικαιροποίηση αλλά ζωτικό μέρος όλων των στρατηγικών σχεδιασμών είναι η τακτική αναθεώρηση και παρακολούθηση όλων των παραμέτρων ώστε να συμβαδίζουν όσο το δυνατό. Επομένως το όραμα μου είναι να έχει η πόλη ένα μακρόπνοο και επιστημονικά τεκμηριωμένο όραμα , δηλαδή ένα στρατηγικό σχεδιασμό που να αποτελεί το ευαγγέλιο όλων των δημάρχων που πρέπει να αποφεύγουν τους πρόχειρους αυτοσχεδιασμούς και λαϊκισμούς και να επικεντρώνονται στους ορθούς χειρισμούς συμβαδίζοντας με την επιστημονική αντίκριση των πραγμάτων.
4.Γιατί κάποιος να επιλέξει να ψηφίσει τον Αλέξη Μιχαηλίδη;
Φαίνεται ότι ανάμεσα στους υποψηφίους Δημάρχους που έχουμε μέχρι την στιγμή ο Αλέξης Μιχαηλίδης είναι ο μόνος που έχει πλούσιες εμπειρίες στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και μπορεί άμεσα να κολυμπήσει στα δύσκολα νερά των προβλημάτων του Δήμου, του Αποχετευτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ανάπτυξης. Επιπρόσθετα δεν ήταν μέρος σε καμιά από τις μολυσμένες αποφάσεις που λήφθηκαν από τον προηγούμενο Δήμαρχο και βρίσκονται σήμερα υπό διερεύνηση από τον Γενικό εισαγγελέα και το δικαστήριο. Επίσης η αποδειγμένη εντιμότητα του τον καθιστά άξιο της επιλογής των δημοτών.
Άλλος σημαντικός λόγος για να επιλέξει κάποιος τον Αλέξη Μιχαηλίδη είναι η μεθοδικότητα και η τεκμηρίωση που αρέσκεται να προβάλει στις διεκδικήσεις της πόλης και η δυναμικότητα της προσωπικότητας και των γεφυροποιιών ικανοτήτων του που εκτιμάται απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Τέλος είναι και η βαθειά του γνώση για την πόλη τις γειτονιές της τους προσφυγικούς της συνοικισμούς που χρειάζονται την ιδιαίτερη προσοχή του Δήμου αλλά και η φιλική του διάθεση να ακούει τους δημότες και να επιλύει τα δίκαια τους αιτήματα παρά να εκστομίζει κούφια λόγια για εντυπωσιασμό.
5.Η πόλη σας τον τελευταίο χρόνο είναι ακέφαλη. Πόσο αυτό επηρέασε την Λάρνακα;
Η απουσία Δημάρχου αλλά και οι ατασθαλίες που βγήκαν στην επιφάνεια έχουν πληγώσει βαθιά την αξιοπρέπεια των κατοίκων αλλά και απομάκρυναν την πόλη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ασφαλώς χρειάζονται άμεσα διορθωτικά μέτρα που θα είναι στις ψηλές μας προτεραιότητες. Η πόλη χρειάζεται άμεσα ένα ειδικό επικοινωνιολόγο για να ανεβάσει ξανά την εικόνα της μέσα στον υπόλοιπο πληθυσμό της Κύπρου. Πρέπει με καλές δημόσιες σχέσεις που θα αναπτύξει ο Δήμαρχος με τους όλους τους Βουλευτές και όλους τους αξιωματούχους του κράτους να δημιουργήσει ερείσματα δίκαιης και ορθής αντιμετώπισης των θεμάτων που αφορούν τις αναπτυξιακές μας ανάγκες. Πρέπει να δημιουργηθούν ομάδες στήριξης του Δήμου από επαγγελματίες τεχνοκράτες του ιδιωτικού τομέα ώστε να καλύπτουν με τις συμβουλές τους τις αδυναμίες των κρατικών υπηρεσιών που έχοντας να καλύψουν όλους τους δήμους της Κύπρου αδυνατούν να στρέψουν το βλέμμα προς την Λάρνακα. Η απουσία δημάρχου με τον τρόπο που έγινε κατάστρεψε και τις οποιεσδήποτε διασυνδέσεις κατάφερε η πόλη να δημιουργήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
6.Υπάρχει το αίσθημα ότι η Λάρνακα είναι ο φτωχός συγγενής της ανάπτυξης έτσι έχουν τα πράγματα;
Δυστυχώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα αδηφάγο τέρας που ονομάζεται Λεμεσός που με τους δυνατούς μοχλούς πίεσης που διαθέτει μας τρώει το ψωμί από το στόμα. Δεν ενεργεί μόνο ενάντια στην Λάρνακα αλλά και ενάντια στην Λευκωσία, που τα τελευταία χρόνια κατάφερε να πάρει από τα διαθρωτικά ταμεία την χρηματοδότηση ενός και μοναδικού έργου, την ανάπλαση της πλατείας Μεταξά ενώ η Λάρνακα πήρε χρηματοδότηση για τέσσερεις πλατείες, την ανάπλαση – επέκταση της Πιαλέ Πασιά και τώρα 18 εκατομμύρια για σειρά έργων που αφορούν την νέα δημοτική αγορά την αναπαλαίωση του ιστορικού κτιρίου της Λέσχης Λάρνακας, την ανάπλαση της γειτονιάς του Αγίου Ιωάννη και δημοτικού κήπου και την δημιουργία του κοινωνικού πάρκου πίσω από το Δημοτικό Αγίου Λαζάρου. Αντίστοιχα η Λεμεσός έλαβε χρηματοδοτήσεις για 11 παρόμοιας φύσης έργα και κατάφερε να δημιουργήσει με ιδιωτικά λεφτά την Μαρίνα της και να αναπλάσει με κρατικά κονδύλια το παλιό λιμάνι . Φαντάζει λοιπόν ότι σε σχέση με την Λεμεσό είμαστε ο φτωχός συγγενής αφού και οι ευκαιρίες εργασίας είναι πολύ καλύτερες στην Λεμεσό απ’ ότι στην Λάρνακα. Όμως , σε σχέση με την υπόλοιπη Κύπρο δεν φαίνεται να είμαστε ο φτωχός συγγενής και άδικα χρησιμοποιείται ο όρος αυτός από τους Λαρνακείς ο οποίος άδικα ρίχνει και το ηθικό των δημοτών που πρέπει να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον αφού η πόλη μας εξακολουθεί να έχει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης και επενδύσεων από ξένους .
7.Τι είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο Αλέξης Μιχαηλίδης σε περίπτωση που εκλεγεί Δήμαρχος;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο νέος δήμαρχος είναι να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και να ανεβάσει το ηθικό των υπαλλήλων ώστε η αποδοτικότητα τους να αποκατασταθεί πλήρως. Θα πρέπει να συμπαραταχθούν όλοι στο κοινό στόχο, την εξυπηρέτηση των δημοτών και να τους βοηθήσουμε κάνοντας τις απαιτούμενες διοικητικές τομές που θα συντείνουν στο έργο τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ασχοληθούμε και στην άμεση αποκατάσταση της εικόνας της πόλης μας προς τα έξω ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κράτους και των θεσμών του. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τους άλλους παίκτες που κινούνται στο πλέγμα της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε η Λάρνακα να ακτινοβολεί και πάλι στα μάτια των ντόπιων αλλά και των ξένων.