Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ζητά αρωγή από το κράτος για τις περιουσίες στα κατεχόμενα

Δήμος Αμμοχώστου
Reading Time: 2 minutes

Έκκληση προς το κράτος να έρθει αρωγός ώστε οι πρόσφυγες να μην αναγκάζονται να πουλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, απηύθυνε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε τα όσα ακούγονται για προσέγγιση Αμμοχωστιανών από ξένους για πώληση της περιουσίας τους στην κατεχόμενη πόλη, «περιρρέουσα ατμόσφαιρα», αφού όπως εξήγησε, στον ίδιο προσωπικά δεν ανέφερε κανένας οτιδήποτε για το συγκεκριμένο θέμα.

Ωστόσο, συνέχισε «οι πληροφορίες που κυκλοφορούν αναφέρουν ότι στην πλειοψηφία τους είναι ξένες εταιρείες που προσεγγίζουν Αμμοχωστιανούς για να πωλήσουν την περιουσία τους. Κανένας όμως δεν γνωρίζει ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτές τις εταιρείες, οι οποίες με νόμιμο τρόπο ζητούν την πώληση περιουσιών και απευθύνονται στο Επαρχιακό Κτηματολόγιο πληρώνοντας κανονικά τους φόρους τους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ιωάννου είπε πως «κανένας δεν γνωρίζει τι γίνεται στη συνέχεια με αυτές τις εταιρείες, εάν δηλαδή μεταπωλούν τις περιουσίες που αγοράζουν σε άλλες εταιρείες τουρκικών ή τουρκοκυπριακών συμφερόντων. Μπορεί να υπάρχουν εμπλεκόμενες στο συγκεκριμένο θέμα και εταιρείες καθαρά τουρκοκυπριακών συμφερόντων» σημείωσε.

Δείτε επίσης:  Γραπτές εξετάσεις για πρόσληψη στο Δήμο Λευκωσίας

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και σε απόφαση που λήφθηκε πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Αμμοχώστου προτρέπει τους νόμιμους ιδιοκτήτες να μην πωλούν τις περιουσίες τους στην κατεχόμενη πόλη. Πέραν τούτου, συνέχισε «ο Δήμος Αμμοχώστου δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο συγκεκριμένο θέμα ούτε γνωρίζει εάν κάποιος πωλεί την περιουσία του στα κατεχόμενα, ούτε και μπορεί να κάνει οτιδήποτε».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κάλεσε τον καθένα να αναλογιστεί τις συνέπειες. Το κράτος, πρόσθεσε, θα πρέπει να δει την όλη κατάσταση και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ούτως ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην αναγκάζονται να πωλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, αφού όλοι γνωρίζουν πως αυτοί που προβαίνουν στην συγκεκριμένη ενέργεια, είναι άτομα που αναγκάστηκαν να το κάνουν, λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

Ταυτόχρονα κάλεσε το κράτος να έρθει αρωγός με κάποιους τρόπους ούτως ώστε οι πρόσφυγες να μην αναγκάζονται να πωλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.
«Ο Δήμος Αμμοχώστου και ο Δήμαρχος δεν έχουν καμία απολύτως εξουσία, ούτε μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα εκτός από την επαναλαμβανόμενη προτροπή να αποφεύγεται η συγκεκριμένη ενέργεια», ανέφερε.

Δείτε επίσης:  Δ. Λεμεσού: Αναπτυξιακές δαπάνες αξίας 29.5 εκ ευρώ για το 2020

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Σίμος Ιωάννου είπε πως «σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι προγραμματίζεται μια συνάντηση των επικεφαλής των Δημοτικών Ομάδων του Δήμου Αμμοχώστου στα γραφεία μας στη Λεμεσό, ώστε να εξεταστούν ορισμένα θέματα. Μεταξύ αυτών είναι να στείλουμε επιστολές σε συγκεκριμένους φορείς και να ζητήσουμε συναντήσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλους Οργανισμούς ώστε να μας βοηθήσουν να επισκεφθούμε το συντομότερο δυνατόν την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μιλήσουμε για το θέμα της Αμμοχώστου».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου θα συνέλθει η Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

In the news
Load More