Σε χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας συζητήθηκε το κείμενο Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης, μεταξύ Κυβέρνησης και Δήμου Λάρνακας – Λιβαδιών, για την Μετακίνηση των Εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών και Υγραερίου από την Ακτογραμμή της Λάρνακας και περιοχής του Δήμου Λιβαδιών στη Περιοχή Βασιλικού, (ΜΣΣ) με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τέλος του 2020
Το συγκεκριμένο Μνημόνιο απορρίφθηκε από όλες τις Δημοτικές Ομάδες πλην του ΔΗΣΥ.
Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ Πάμπος Γαβριήλ θεωρεί λανθασμένη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην υπογράψει το Μνημόνιο.
Η θέση της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ είναι ότι, η νέα πρόταση της Κυβέρνησης για το ΜΣΣ, όπως έχει τροποποιηθεί από την Γενική Εισαγγελία, έπρεπε να συνυπογραφεί.
‘’Το ΜΜΣ θεωρούμε ότι είναι επίτευγμα του Δημοτικού μας Συμβουλίου, αλλά και του Δήμαρχου μας, αφού είναι η μόνη περίπτωση όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν σε ουσιώδη και συγκεκριμένη πολιτική απομάκρυνσης με συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα. Τερματίζεται η αόριστη και άνευ ουσίας πολιτική των υποσχέσεων και ανευθυνότητας.
Με την υπογραφή από όλους τους επηρεαζόμενους φορείς, δημιουργεί ηθική και πολιτική δέσμευση.
Δίνει το δικαίωμα στο Δήμο να λαμβάνει μέρος στον έλεγχο και επιτήρηση των ενεργειών του κάθε εμπλεκόμενου συντελεστή και να έχει λόγο και άποψη σε κάθε στάδιο και φάση των ενεργειών απομάκρυνσης.
Δημιουργεί πνεύμα συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους, δεδομένου ότι το ΜΣΣ είναι εξαγγελία κοινής πολιτικής, κοινών στόχων, κοινών επιδιώξεων και γιατί όχι κοινών συμφερόντων.
Δεν δίνουμε αφορμή σε κανένα να κωλυσιεργήσει στην επίτευξη του κοινού μας στόχου.
Δεν αποποιούμαστε καμιάς ευθύνης, συμμετέχουμε και δεν μένουμε στο απυρόβλητο και στην εκ του ασφαλούς άσκησης κριτικής, αλλά ασκούμε σοβαρή πολιτική.’’
Το σκεπτικό της απόφασης της Δημοτικής Ομάδας στηρίζεται στο ότι, ‘’η απομάκρυνση το συντομότερο των Εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών και Υγραερίου από την Ακτογραμμή της Λάρνακας, είναι η επιθυμία κάθε Δημότη της περιοχής μας. Είναι τεράστια και διάχυτη η ανησυχία για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή τους, αλλά και η καθήλωση της γενικότερης ανάπτυξης της περιοχής από την παρουσία των εγκαταστάσεων στο παραλιακό μας μέτωπο.’’
Ο διαχρονικός εμπαιγμός και η απογοήτευση των Λαρνακέων από τις μέχρι σήμερα ενέργειες των εκάστοτε κυβερνήσεων, προσθέτει ο κ. Γαβριήλ, οδήγησαν την παρούσα Δημοτική μας Ομάδα να μεθοδεύσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Δημοτικό Συμβούλιο, για την λύση του προβλήματος και για να τεθεί επιτέλους ένα συγκεκριμένο και οργανωμένο πρόγραμμα απαλλαγής της Λάρνακας από τες σχετικές εγκαταστάσεις, με την οργάνωση και το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων συντελεστών και φορέων.
‘’Η Κυβέρνηση έχει μεθοδεύσει σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές και όλες τις εταιρείες εμπορίας Πετρελαιοειδών, ένα πρόγραμμα συνεργασίας και συντονισμού για την επίτευξη της μετακίνησης.
Συσκέψεις και διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στο Δημαρχείο, σε Υπουργεία, ακόμη και στο Προεδρικό, υπό την Προεδρία του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, των πλείστων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αντιπροσώπων όλων των Εταιρειών, κατέληξαν σε συγκεκριμένη πρόταση που περιλαμβάνεται στο ΜΣΣ το οποίο δόθηκε από την Κυβέρνηση στους Δήμους Λάρνακας και Λιβαδιών, αλλά και στις εμπλεκόμενες εταιρείες. Τα Δ.Σ. μετά από μελέτη και συνεδριάσεις, προέβησαν σε συγκεκριμένες αλλαγές και εισηγήσεις.’’
Η Κυβέρνηση, σημειώνει, συμφώνησε με όλες σχεδόν τες αλλαγές που προτάθηκαν από τους Δήμους Λάρνακας και Λιβαδιών. Μόνη αλλαγή που δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση, ήταν η απαίτηση να δεσμευτεί σε χρηματικές αποζημιώσεις σε περίπτωση καθυστέρησης της υλοποίησης της μετακίνησης.
‘’Η Νομική Υπηρεσία της Κυβέρνησης, στην οποία στάλθηκε το τελικό κείμενο για να δώσει σχετικά τις θέσεις της, έκανε ορισμένες τροποποιήσεις για να συνάδει το σχετικό κείμενο με την νομοθεσία.
Βασική φιλοσοφία των αλλαγών που έκανε η Νομική Υπηρεσία, στηρίχτηκε στο ότι το ΜΣΣ δεν μπορεί να είναι δεσμευτικό, καθότι δεν είναι ούτε έγγραφος σύμβαση, ούτε έννομος συμφωνία. Το ΜΣΣ εκφράζει την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης αλλά και την οικονομική στρατηγική των εταιρειών για μετακίνηση στη περιοχή Βασιλικού. Το γεγονός ότι δεν έχει καμμιά νομική ισχύ, το επιβεβαίωσε και ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου μας, ενώπιον συνεδρίασης ολομέλειας του Δ.Σ., οπότε η Νομική Υπηρεσία της Κυβέρνησης, απλά μας προσγείωσε όλους στην πραγματικότητα, όπως εξάλλου μας ενημέρωσε και το ξεκαθάρισε και ο Νομικός μας Σύμβουλος.’’