Η προσπάθεια του Δήμου για βιώσιμη αστική ανάπτυξη ενισχύεται και εμπλουτίζεται με το έργο «Cities after dark» που αφορά την εφαρμογή καινοτόμων αστικών πολιτικών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής για τους κάτοικους και τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Την Τρίτη 6 Αυγούστου 2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της τοπικής ομάδας του έργου που αποτελείται από αριθμό φορέων με στόχο τη συζήτηση για τις ενέργειες που θα βοηθήσουν την αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη και την ανάπτυξη δράσεων για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται τις βραδινές ώρες (από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί).
Από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου 2024, η Λευκωσία, θα φιλοξενήσει τους εταίρους του ευρωπαϊκού έργου, συγκεντρώνοντας εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους των τοπικών αρχών από διάφορες πόλεις για να συζητήσουν καινοτόμες στρατηγικές που σχετίζονται με τη νυχτερινή ζωή των πόλεων.
Με θέμα «Νυχτερινή οικονομία για βιώσιμη ανάπτυξη», το έργο αυτό, με επικεφαλής την Μπράγκα (Πορτογαλία), περιλαμβάνει δέκα ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Παρίσι (Γαλλία), το Ταλίν (Εσθονία), η Βάρνα (Βουλγαρία), η Γένοβα (Ιταλία), η Μάλαγα (Ισπανία), η Λευκωσία (Κύπρος), ο Πειραιάς (Ελλάδα), το Ζαντάρ (Κροατία) και η Μπούντβα (Μαυροβούνιο).
Η ζωή στις πόλεις συνεχίζεται ακόμα και μετά το σκοτάδι. Η «Νυχτερινή Οικονομία» αποτελείται από βασικές δραστηριότητες για τη λειτουργία της πόλης 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Το έργο αυτό περιλαμβάνει διάφορους τομείς, όπως η κινητικότητα, η ψυχαγωγία, η φιλοξενία, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, η ασφάλεια, εφοδιαστικές υπηρεσίες κ.α.
Η νυχτερινή ζωή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον τουρισμό σε πολλές πόλεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, της ρύθμισης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ηχορύπανση και φωτορύπανση). Είναι ευθύνη των αρχών να εξισορροπήσουν την ανάπτυξη της νυχτερινής οικονομίας με την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, οι συμμετέχοντες καλούνται να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάσουν τις επιπτώσεις του προγράμματος URBACT στις πόλεις και τις περιφέρειές τους.
Η νυχτερινή οικονομία είναι δυναμική και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αστική ζωή. Προσφέρει οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές ευκαιρίες, αλλά απαιτεί επίσης προσεκτική διαχείριση για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προκλήσεων.
Σχετικά με το URBACT
Το URBACT είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας που στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των πόλεων για την αντιμετώπιση κοινών αστικών προκλήσεων.
Προωθεί τη δημιουργία δικτύων ευρωπαϊκών πόλεων που συνεργάζονται για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, εμπειριών και γνώσεων σχετικά με αστικά ζητήματα όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική ένταξη ή η βιωσιμότητα.
Το πρόγραμμα βοηθά τις πόλεις να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις ικανότητές τους στην αστική διαχείριση, παρέχοντας εργαλεία και πόρους για τη βελτίωση των πολιτικών και των πρακτικών τους.
Το URBACT προωθεί την αστική καινοτομία ενθαρρύνοντας τις πόλεις να πειραματιστούν με καινοτόμες λύσεις στις αστικές προκλήσεις και να εφαρμόσουν πιλοτικά έργα.
Το URBACT διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, επιτρέποντάς τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις αστικές προκλήσεις και να μοιραστούν γνώσεις για τη δημιουργία πιο βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς πόλεων.