Ο Δήμος Πάφου λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια σε συνθήκες πλήρους νομιμότητας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, αναφέρει σε γραπτή της ανακοίνωση η Τοπική Αρχή, σχολιάζοντας δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο.
Το σημερινό δημοσίευμα, στην εφημερίδα «Αλήθεια», που φέρει το Δήμο Πάφου ως «πλούσιο» σε τουρκοκυπριακή γη, έχει, όπως αναφέρεται, προφανή στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και τη δημιουργία κλίματος συγκάλυψης για τα σκάνδαλα που βαραίνουν πολλούς και συγκεκριμένους για τις τ/κ περιουσίες.
Ο Δήμος Πάφου υποστηρίζει ότι χθες ζητήθηκε από Ανώτερο Κρατικό Λειτουργό να ετοιμαστούν κατάλογοι για τις εκμισθώσεις τ/κ περιουσιών που έγιναν στο Δήμο Πάφου και στον Όμιλο Σιακόλα, με σκοπό – όπως αναφέρεται – να σχηματιστούν δύο χωριστοί κατάλογοι, ώστε «να ισχυριστούν ακολούθως ότι αφού όλοι έκαναν εκμισθώσεις και αφού το σύστημα σε όλους «χαρίστηκε», καθίστε να τα βρούμε.»
Ο Δήμος Πάφου παραθέτει στην ανακοίνωσή του όλα τα στοιχεία των εκμισθώσεων τ/κ γης.
Το συνολικό εμβαδό των τ/κ περιουσιών που αιτήθηκε και έλαβε ο Δήμος Πάφου είναι 115.500 τ.μ. και όχι 126.500 τ.μ. όπως αναφέρεται στo συγκεκριμένο δημοσίευμα. Πρόκειται για 25 τεμάχια, μικρά και μεγάλα. Συγκεκριμένα, ο χώρος του Χανιού του Ιμπραήμ, ο οποίος παραχωρήθηκε στο Δήμο για τους σκοπούς του συγχρηματοδοτούμενου έργου αποκατάστασης και επανάχρησης του χώρου, είναι εμβαδού 2.600 τ.μ. και όχι 13.000 τ.μ.
Μας παραχωρήθηκε, προσθέτει ο Δ. Πάφου, η Πλατεία Μουττάλου, συνολικού εμβαδού 2.125 τ.μ., ως προϋπόθεση έγκρισης της συγχρηματοδότησης του έργου ανάπλασης και ανάδειξης χώρων στην τ/κ συνοικία της πόλης. Η πλατεία υφίσταται από το 1850 και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να παραχωρηθεί σε πρόσφυγα ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.
Στο συνολικό εμβαδόν των εκμισθωμένων στον Δήμο τ/κ περιουσιών περιλαμβάνονται μέρος της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή, μέρος της οδού Ευαγόρα Παλληκαρίδη και ολόκληρη η οδός Αφροδίτης (4.205 τ.μ.). Και στην περίπτωση αυτή, η εκμίσθωση έγινε προκειμένου να εκπληρωθεί προϋπόθεση της συγχρηματοδότησης των έργων ανάπλασης και εξωραϊσμού πλατειακών και άλλων ανοικτών χώρων. Οι δρόμοι αυτοί υφίστανται από το 1910 περίπου και εύλογα η εν λόγω γη δεν θα μπορούσε να εκμισθωθεί σε πρόσφυγα ή σε άλλο πρόσωπο.
Επίσης παραχωρήθηκε στο Δ. Πάφου το Μαρκίδειο Θέατρο (3.314 τ. μ.) αρχικά για τη δημιουργία του Θεάτρου και ακολούθως για τους τους σκοπούς του συγχρηματοδοτούμενου έργου της ανακαίνισης και αναβάθμισης του σε Δημοτικό Θέατρο. Ο χώρος λειτουργούσε ως θέατρο της πόλης από τη δεκαετία του 1950 και προφανώς ούτε και αυτός μπορούσε να εκμισθωθεί σε πρόσφυγα.
Μας παραχωρήθηκε, συνεχίζει στην ανακοίνωση του ο Δ. Πάφου, ο χώρος του κινηματοθεάτρου «Αττικόν» (1.639 τ.μ.) για τους σκοπούς του επίσης συγχρηματοδοτούμενου έργου της ανακαίνισης και μετατροπής του σε σύγχρονο Πολυχώρο Πολιτισμού. Το κτίριο, το οποίο κτίστηκε στη δεκαετία του 1930, έκδηλα δεν μπορούσε να εκμισθωθεί σε πρόσφυγα, παρότι ένας πρώην Υπουργός Εσωτερικών το παραχώρησε για κάποιο διάστημα σε πρόσφυγα, όπως αναφέρεται.
Παραχωρήθηκε στο Δ. Πάφου τεμάχιο γης στην Κοινότητα Αγίας Βαρβάρας (21.000 τ.μ.) για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας αδρανών αποβλήτων. Η παραχώρηση αυτή, για το σκοπό που έγινε, αποτελούσε , όπως αναφέρεται, υποχρέωση του Κράτους, το οποίο είχε την επιλογή να δώσει στο Δήμο είτε τ/κ τεμάχιο είτε χαλίτικη γη. Επέλεξε να παραχωρήσει τ/κ τεμάχιο. Απλά, ο Δήμος το χρησιμοποίησε για το σκοπό που του παραχωρήθηκε, χωρίς ο ίδιος να το ζητήσει ή να το απαιτήσει.
Επιπρόσθετα παραχωρήθηκε τεμάχιο στον Μούτταλο (7.776 τ.μ.) για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου που βρίσκεται παραπλεύρως κοίτης αργακιού και, προφανώς και όπως εκτιμά ο Δ. Πάφου δεν θα μπορούσε να παραχωρηθεί σε πρόσφυγα. Και σε αυτή την περίπτωση, η παραχώρηση τεμαχίου για το συγκεκριμένο σκοπό χρήσης αποτελούσε υποχρέωση του Κράτους, το οποίο επέλεξε να δώσει στον Δήμο το εν λόγω τεμάχιο.
Μας παραχωρήθηκε τεμάχιο επί της Λεωφόρου Αποστόλου Παύλου (19.148 τ.μ.). Το συγκεκριμένο τεμάχιο βρίσκεται στην είσοδο αρχαιολογικών χώρων σε Ζώνη Αα4, η οποία επιτρέπει μόνο την ανέγερση δημοσίων κτιρίων. Με αυτό το δεδομένο και επειδή σε τ/κ γη δεν επιτρέπεται η ανέγερση μόνιμων κατασκευών, μόνον η Τοπική Αρχή θα μπορούσε να αναλάβει τον ευπρεπισμό και την τοπιοτέχνηση του τεμαχίου, εν αναμονή της λύσης του Κυπριακού.
Στο Δ. Πάφου παραχωρήθηκαν οι Σπηλιές Μουττάλου (13.000 τ.μ. ), σημειώνοντας πως η εκμίσθωση του χώρου αυτού στον Δήμο ήταν εκπλήρωση προϋπόθεσης για τη συγχρηματοδότηση του έργου της ανάπλασης-ανάδειξης χώρων της περιοχής. Το τεμάχιο δεν μπορούσε να παραχωρηθεί σε πρόσφυγα ή οποιονδήποτε άλλον, καθώς σε αυτό υπάρχουν μόνον σπηλιές και βράχοι, χωρίς καμιά χρησιμότητα, αναφέρεται.
Ακόμη στο Δήμο παραχωρήθηκαν εννέα (9) τεμάχια συνολικού εμβαδού 38.000 τ.μ., τα οποία χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης και ως ανοικτοί τοπιοτεχνημένοι χώροι. Από το σύνολο των τεμαχίων αυτών, τα 8 χρησιμοποιούνται για το συγκεκριμένο σκοπό τα τελευταία 50 χρόνια, χωρίς να υπάρχουν συμφωνίες εκμίσθωσης, έλλειψη που φρόντισε ο Δήμος να καλύψει. Ούτε και τα τεμάχια αυτά μπορούσαν να παραχωρηθούν σε πρόσφυγες.
Επιπρόσθετα στον Δήμο παραχωρήθηκαν δύο (2) τεμάχια για σκοπούς ανέγερσης υποσταθμών της Α.Η.Κ., στο πλαίσιο της υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων ανάπλασης και εξωραϊσμού. Στην περίπτωση αυτή, ο Δήμος, συνεχίζει η ανακοίνωση, ενήργησε ως διαμεσολαβητής και εκμίσθωσε τους χώρους έως ότου απαλλοτριωθούν και τιτλοποιηθούν στην Α.Η.Κ.
Ακόμη παραχωρήθηκε κτίριο πλησίον του Μνημείου Μακαρίου και Αντίστασης. Πρόκειται για το μοναδικό κτίριο το οποίο θα μπορούσε να παραχωρηθεί σε πρόσφυγα, αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Δ. Πάφου, προσθέτοντας πως κρίθηκε όμως ότι λόγω του ευαίσθητου σημείου στο οποίο βρίσκεται, έπρεπε να παραμείνει ως κτίριο δημόσιας χρήσης αφού και στο πρόσφατο παρελθόν λειτούργησε, για 20 περίπου χρόνια, ως το 9ο Δημόσιο Νηπιαγωγείο Πάφου.
Ο Δήμος Πάφου αναφέρει επίσης πως του παραχωρήθηκαν δύο (2) τεμάχια συνολικού εμβαδού 6.000 τ.μ. για τη δημιουργία Λαϊκής Αγοράς και Λαχαναγοράς πλησίον της τ/κ Συνοικίας Μουττάλου. Παραχωρήθηκαν στο Δήμο με στόχο την αναζωογόνηση της περιοχής.
Με βάση τα παραπάνω, ο κάθε καλόπιστος πολίτης εύλογα συμπεραίνει ότι σε σχέση με τις τ/κ περιουσίες ο Δήμος Πάφου λειτουργεί «τα δύο τελευταία χρόνια με τρόπο υποδειγματικό,» αναφέρει στην ανακοίνωση της η Τοπική Αρχή, σημειώνοντας πως ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις περιουσίες αυτές χωρίς συμφωνίες εκμίσθωσης, όπως για δεκαετίες γινόταν, επέλεξε να είναι απόλυτα νόμιμος και να προχωρήσει στη σύναψη συμβάσεων εκμίσθωσης στο όνομά του.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)