Ο Ζ. Ζήνωνος για την στάση του ΔΗΚΟ στην μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ζήνωνος
Reading Time: 3 minutes

Γράφει ο Ζήνωνας Ζήνωνος

Είναι μια ξεχωριστή, μία ιδιαίτερη στιγμή. Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της μέχρι τώρα πορείας της Δημοτικής Αρχής. Μια στιγμή ευθύνης, αλήθειας και αυτοκριτικής από την οποία φιλοδοξούμε, και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε, να εξάγουμε κρίσιμα συμπεράσματα όχι μόνο για το παρελθόν, μα πρωτίστως για το μέλλον του Δήμου Γεροσκήπου.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μια μεγάλη μάχη για το Δήμο μας, με τις προκλήσεις της εποχής και θέλουμε όλους εσάς, συμμάχους στα μεγάλα στοιχήματα της Γεροσκήπου.

Θέλω να τονίσω ότι, το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ είναι παρόν, με αγωνιστικότητα και διεκδικήσεις. Οφείλουμε, να αφουγκραζόμαστε τις δυσκολίες και τα προβλήματα των πολιτών και να προσπαθούμε για το καλύτερο.

Το Δημαρχείο ήταν και πρέπει να παραμείνει σπίτι του λαού. Εμείς θα σταθούμε αρωγοί, διότι ξέρουμε τις δυσκολίες. Δεν θα κάνουμε μικροπολιτική, αλλά γόνιμη αντιπολίτευση.

Τώρα που υποφέρει ο λαός, θέλει το Δήμο κοντά του. Το κεντρικό κράτος τα έχει διαλύσει σχεδόν όλα. Μόνον ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί και πρέπει να σταθεί όρθιος σε αυτές τις δύσκολες ώρες, ως ένα δημοκρατικό ανάχωμα στην προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη για ύψιστα κοινωνικά αγαθά όπως η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, το περιβάλλον.

Η τοπική επιτροπή του ΔΗΚΟ Γεροσκήπου καταδικάζει ομόφωνα την προωθούμενη συγχώνευση του Δήμου Γεροσκήπου με αυτόν του Δήμου Πάφου. Η επαρχιακή επιτροπή του ΔΗΚΟ απορρίπτει ομόφωνα, το ενδεχόμενο να κλείσει ο δήμος Γεροσκήπου.

Η απόφαση αυτή μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, όπως και τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων και των δημοτών. Η διάλυση θα ήταν τεράστιο λάθος, με σοβαρότατες συνέπειες στη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα, με διάλυση ουσιαστικά των δομών του, με άκαιρες και ανεδαφικές δικαιολογίες.

Δείτε επίσης:  Κυπριακό, επιστημονική τεκμηρίωση της βιωσιμότητας της λύσης

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο Δήμος Γεροσκήπου έχει ετοιμάσει οικονομική μελέτη που αποδεικνύει την οικονομική αυτάρκεια καθώς και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Η εκπόνηση της εν λόγω μελέτης, έγινε μετά από προσωπική μου εισήγηση προς τον δήμαρχο κάτι που αποδέχθηκε αμέσως και σήμερα αυτό, αποτελεί το κυριότερο εργαλείο τεκμηριωμένων θέσεων.

Όλα τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος στην επαρχία Πάφου έχουν προβεί σε ακατάπαυστες ενέργειες για τη διατήρηση του Δήμου μας και για αυτό ευχαριστώ θερμά τον Αντιπρόεδρο κ. Αντώνη Αντωνίου, τον βουλευτή κ. Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη, τον πρόεδρο της επαρχιακής επιτροπής και την δημοτική ομάδα ΔΗΚΟ Γεροσκήπου για τη στενή συνεργασία και τις συνεχείς και έντονες προσπάθειες τους.

Παράλληλα διαψεύδουμε κατηγορηματικά ψυθιρολογίες για υποτιθέμενες υπόγειες συναλλαγές του ΔΗΚΟ με οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Και επισημαίνουμε ότι το δημοκρατικό Κόμμα λαμβάνει ξεκάθαρες αποφάσεις εντός και εκτός Βουλής, αυτόνομα, ανεξάρτητα και χωρίς παρεμβάσεις. Ακόμα είμαστε αναγκασμένοι να καταδικάσουμε έντονα τα κουτσομπολιά που προέρχονται από συγκεκριμένα στελέχη κόμματος.

Όταν λοιπόν αυτοί που διοικούν τον τόπο μας, δεν έχουν συναίσθηση του ρόλου τους, δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνουν σημαντικά πράγματα στην πόλη μας και στα χωριά μας που έχουν εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, αυτό το πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε σε τίποτα. Και δεν είναι άλλοι από τους πολίτες.

Παλαιότερες μικροπολιτικές και παραλήψεις αλλά και κακοδιαχείριση των οικονομικών του Δήμου από προηγούμενα δημοτικά συμβούλια σε συνδυασμό με λανθασμένες επιλογές έργων, είχαν ως αποτέλεσμα να φέρουν τον Δήμο στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, χωρίς καμία αξία ή ουσιαστική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των δημοτών.

Το κράτος πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον του η κατάργηση των Δήμων και η δημιουργία μικρού αριθμού οντοτήτων, γιατί εκεί θα χαθεί η ποιότητα εξυπηρέτησης των δημοτών. Στηρίζουμε την ιδέα ενός μηχανισμού συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών που θα προσφέρει εξοικονόμηση πόρων και καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες.

Δείτε επίσης:  Ο καλός κ. Διομήδης - Της Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη

Η ελπίδα και προσδοκία μας είναι να υπάρξουν καλύτερες μέρες αφού υπάρχει μια φιλοπρόοδη προσέγγιση και φιλοδοξία μας είναι να υπάρχει συνέχεια στην ανάπτυξη. Θα διαφυλάξουμε λοιπόν με όλη μας τη δύναμη τον κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες μας και την εργασιακή ομαλότητα στην Αυτοδιοίκηση.

Διεκδικώντας όλα αυτά και ουσιαστικά την επιβίωση της Αυτοδιοίκησης, απαιτείται να είμαστε ενωμένοι για να εμποδίσουμε την πλήρη και οριστική κατάρρευση όλων των κοινωνικών και ωφέλιμων λειτουργιών για τους Δημότες.
Μαζί, μπορούμε να εμποδίσουμε τη διάλυση των Δήμων και να προασπίσουμε την καθημερινή εξυπηρέτηση και την κοινωνική προστασία των πολιτών.

Ευελπιστούμε πως η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει την πολιτική της. Οι δηµότες Γεροσκήπου δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η ανατροπή σε όσα μας έφεραν στην παρακμή θα έλθει από την Αυτοδιοίκηση, με «νέα υλικά» και με νέες ιδέες. Εμείς δεν θέλουμε να χάσει κανένας. Θέλουμε να κερδίσει η Γεροσκήπου. Επιμένουμε να ζητούμε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο.

Το δημοκρατικό κόμμα δηλώνει παρόν και σε αυτό τον αγώνα της Γεροσκήπου. Το δημοκρατικό κόμμα είναι εδώ δίπλα και μαζί με τους δημότες. Για τη Γεροσκήπου που μας αξίζει. Για το μέλλον των παιδιών μας και την υγιή ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας που μας ανήκει.

Σας καλώ όλους για δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο στις 23.10.19 στην Πλατεία Γεροσκήπου .

Ο Ζήνωνας Ζήνωνος είναι Πρόεδρος ΔΗΚΟ Γεροσκήπου

In the news
Load More