Ο Νίκος Τορναρίτης με πολιτική εμπειρία και αξιοπιστία σε Κύπρο και Ευρώπη, διεκδικεί μια έδρα στην Ευρωβουλή

Νίκος Τορναρίτης
Reading Time: 4 minutes

Ο Νίκος Τορναρίτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΔΗΣΥ, υποψήφιος ευρωβουλευτής, χαρακτηρίζει καθοριστικές τις επικείμενες εκλογές καθώς θα κριθεί κατά πόσο η Κύπρος θα συνεχίσει στο δρόμο της προόδου και της σταθερής ανάπτυξης και θα αποτρέψει την οπισθοδρόμηση.

Σε συνέντευξη στην Αυτοδιοίκηση ο κ. Τορναρίτης δηλώνει ότι θα εργαστεί σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους άλλους Κυπρίους ευρωβουλευτές για το συμφέρον της Κύπρου και την ευημερία και ανάπτυξη των πολιτών της χώρας.

  • Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών για την Κύπρο;

Στις ευρωεκλογές οι Κύπριοι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν και να τοποθετηθούν, με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσει η χώρα μας τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε 15 χρόνια κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια κληρονομιά την οποία χρωστάμε στην ηγετική μορφή του Γλαύκου Κληρίδη και όσων άλλων εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα η ένταξη.
Αυτή την κληρονομιά μας την παρέδωσαν για να οικοδομήσουμε την ευρωπαϊκή Κύπρο που θέλουμε. Όλα αυτά τα χρόνια αποκτήσαμε πολλές εμπειρίες. Κατά την άποψή μου το συνολικό όφελος είναι θετικό και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας το αναγνωρίζει.

Στις 26 Μαΐου αποφασίζουμε εάν θα προχωρήσουμε στο δρόμο της συνεχούς προόδου και της σταθερής ανάπτυξης και εάν θα αποφύγουμε λάθη και απρονοησίες. Οι εκλογές είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας μας. Είναι η άποψή μου ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τον τόπο μας να διολισθήσει σε καταστάσεις οπισθοδρόμησης.

Η επιλογή του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ξεκάθαρη: σταθερή στήριξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς δεύτερες σκέψεις ή υστεροβουλίες. Θέλουμε μια ισχυρή ΕΕ με κοινή άμυνα και περισσότερη αλληλεγγύη προς τους πολίτες της. Το όραμα μας για την Ευρώπη δεν είναι θεωρητικό, αλλά στηρίζεται σε συγκεκριμένες προτάσεις που συνδιαμορφώθηκαν με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παράταξη. Προτάσεις για μια ισχυρή, έξυπνη και πιο ανθρώπινη Ευρώπη. Προτάσεις που θα προωθήσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί εμείς πιστεύουμε στην Ευρώπη!

  • Ποιοι θα είναι οι στόχοι σας σε περίπτωση εκλογής σας στο Ευρωκοινοβούλιο;

Αν οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους θα εργαστώ συντονισμένα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και με τους άλλους Κυπρίους ευρωβουλευτές για να προωθήσουμε το συμφέρον της Κύπρου, σε ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό συμφέρον, μπροστά σε ανοιχτά ζητήματα που ξεπερνούν τα όρια της μικρής μας πατρίδας. Με τον τρόπο αυτό θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην έμπρακτη αλληλεγγύη των εταίρων μας σε εξωτερικές απειλές, στήριξη του προγράμματος αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ, αλλά και στην μεταφορά πόρων, προγραμμάτων και στήριξης σε τομείς στον τόπο μας που χρειάζονται βελτίωση.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους ψηφοφόρους ότι είμαι έτοιμος να εργαστώ στο Ευρωκοινοβούλιο για μεγάλους και πιο μικρούς, αλλά συγκεκριμένους στόχους: Συγκεκριμένα, οι προτεραιότητές μας θα είναι οι ακόλουθες:

-η κοινή ενεργειακή πολιτική, ώστε να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός κόμβος ασφάλειας και τροφοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-η ενίσχυση των πρωτοβουλιών για έμπρακτη στήριξη της νεολαίας μας για δημιουργία νέων επαγγελματικών προοπτικών, απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και ποιοτικών θέσεων εργασίας.

-η χρηματοδοτική στήριξη προς τους πρόσφυγες και εκτοπισθέντες μας, για την απώλεια χρήσεως κατεχόμενης περιουσίας και η ανάπτυξη σχεδίων ανοικοδόμησης με προτεραιότητα την Αμμόχωστο.

-η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου της Κύπρου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, στηριγμένο στις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

-η άμεση προώθηση και ενεργός στήριξη του αιτήματος για θαλάσσια σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα και κατ’ επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Θέλω επίσης, να διαβεβαιώσω ότι όλη μου η δράση στο Ευρωκοινοβούλιο, η δικτύωση, η άσκηση επιρροής στην πολιτική μου ομάδα, θα έχει ως επίκεντρο να κερδίσουμε συμμαχίες για τον κορυφαίο στόχο: την ελεύθερη ευρωπαϊκή Κύπρο.

  • Πώς μπορεί να είναι αποτελεσματικός ένας ευρωβουλευτής και να επηρεάσει τις εξελίξεις στην ΕΕ;

Η παρουσία των 6 ευρωβουλευτών μας ανάμεσα σε μια μεγάλη συνάθροιση των 700 τόσων άλλων μελών του Ευρωκοινοβουλίου καταδεικνύει και το μέγεθος της πρόκλησης για την Κύπρο. Πιστεύω ότι ο δικός μας σταθερός γνώμονας δράσης είναι να ταιριάξουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα με τα ευρύτερα ευρωπαϊκά, αξιοποιώντας τις σχέσεις μας με τις μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες. Η δική μου εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αντιπροσωπεύοντας τον ΔΗΣΥ από το 2013, μου λέει ότι μόνο έτσι ενισχύουμε πραγματικά την Κύπρο.

Ο χώρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι προνομιακός για να δημιουργούνται δίκτυα πολιτικής συνεννόησης και αλληλεγγύης προς την Κύπρο. Σε αυτό τον χώρο τίποτα δεν χαρίζεται! Οι πολιτικές μάχες για το μέλλον της πατρίδας μας και των παιδιών μας δίνονται πλέον κυρίως στην Ευρώπη. Για να τις κερδίσουμε χρειαζόμαστε ξεκάθαρες θέσεις, θέσεις που βρίσκουν αντίκρισμα στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε συνέπεια, αξιοπιστία και ώριμο πολιτικό λόγο, μακριά από λαϊκισμούς και συνθήματα.

  • Τι θα λέγατε στους πολίτες οι οποίοι δηλώνουν ότι οι ευρωεκλογές δεν τους αφορούν;

Πρόκειται για μεγάλο λάθος. Οι ευρωεκλογές μας αφορούν και μάλιστα άμεσα. Στα περισσότερα ανοιχτά ζητήματα του 21ου αιώνα, η κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνιστά τη μόνη ασφαλή επιλογή για την Κύπρο και το λαό μας. Οι Βρυξέλλες δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουν κάποιοι, και δεν πρέπει να διαφεύγει στους πολίτες ότι μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας καθορίζεται εκεί.

Γι’ αυτό τον λόγο, καλώ και πάλι τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 26 Μαΐου και να επιλέξουν τους 6 ικανότερους που πιστεύουν ότι θα μας εκπροσωπήσουν αποτελεσματικότερα στην Ευρώπη. Κατά την άποψή μου ζητούμενο είναι η συνέπεια και η αξιοπιστία και οι σαφείς θέσεις, ώστε να έχει η Κύπρος δυνατή φωνή στην Ευρώπη.

Βιογραφικό

Πλούσιο δράσεων είναι το βιογραφικού του Νίκου Τορναρίτη ο οποίος αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει επίσης, δίπλωμα «Senior Managers in Government» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ο κ. Τορναρίτης έχει να επιδείξει πλούσια κοινοβουλευτική δράση. Από το 2013 εκπροσωπεί τον ΔΗΣΥ στις Συνόδους των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επίσης, από το 2013, ηγείται της Αντιπροσωπείας της Βουλής στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση, ενώ το 2017 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Επίσης είναι επίτιμος πρόξενος της Κένυας στην Κύπρο από το 1998 και κατέχει την τιμητική διάκριση του Mεταλλίου της Πόλης των Αθηνών για την προσφορά του στην οργάνωση της Διάσκεψης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως και την ανώτατη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την προσφορά του στην Ελληνορθόδοξη Ιεραποστολή στην Κένυα.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού από το 2006 μέχρι το 2013. Είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού από το 2013.

In the news
Load More