Ο πόθος μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας δεν εξασθενεί και ούτε μπορεί να σβήσει ανέφερε την Τετάρτη ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζοντας πως τα 50 χρόνια που πέρασαν από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι δεν είναι αρκετά, για να μας κάνουν να παραιτηθούμε, να ξεχάσουμε και να συμβιβαστούμε με το υφιστάμενο στάτους κβο. Σε ομιλία του στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου «50 χρόνια μνήμες. Κι από τον θάνατο ακόμα, πιο πικρή είσαι προσφυγιά…» ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι αποδεκτή, ούτε μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της Κύπρου και τον παιδιών μας. «Παραμένουμε αμετακίνητοι από τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την ανατροπή της παρούσας κατάστασης, την αποτροπή των τετελεσμένων που επιχειρεί να εδραιώσει η τουρκική πλευρά και τη δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς κατάστασης πραγμάτων» είπε και διαβεβαίωσε πως ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η επίλυση του Κυπριακού, με τρόπο βιώσιμο και λειτουργικό, που θα διασφαλίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της χώρας, θα τερματίζει την παράνομη κατοχή των εδαφών μας και θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης σε μια Κύπρο επανενωμένη και ευημερούσα.
«Μέσα από συγκεκριμένες θέσεις, στέρεα επιχειρήματα και στοχευμένες ενέργειες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Αξιοποιώντας τον πολυδιάστατο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνώς, επιδιώκουμε την επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου και την κατάληξη σε μια λύση που θα εδράζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο και τις αρχές και αξίες του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, αξιώνοντας τη δικαίωση του αγώνα μας» συμπλήρωσε.
Και δήλωσε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προσέλθει στον διάλογο ανά πάσα στιγμή. «Μια θέση που έχει επαναλάβει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα το βράδυ» όπως είπε, υπενθυμίζοντας πως είναι, εξάλλου, η ελληνοκυπριακή πλευρά, διά του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έχει δηλώσει πολλάκις την προσήλωσή της στη διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, και έχει υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις που εδράζονται στη νομιμότητα, συμβάλλοντος έτσι στην επιτυχή κατάληξη της όλης διαδικασίας.
Ο κ. Ιωάννου υπέδειξε πως για την πραγματοποίηση συνάντησης είναι απαραίτητη η ύπαρξη σύγκλισης. «Χρειάζεται η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψουν τις απαράδεκτες διακηρύξεις και αξιώσεις περί κυριαρχικής ισότητας, που πόρρω απέχουν από τα συμφωνημένα. Η επιμονή της τουρκικής πλευράς σε λύση δύο κρατών, με στόχο τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης πραγμάτων, δυναμιτίζει την όποια πρωτοβουλία και προοπτική επανένωσης της Κύπρου» εξήγησε.
Σημείωσε επίσης πως «απέναντι στα δυσχερή για τη δική μας πλευρά δεδομένα που προκαλεί η παρέλευση του χρόνου και η τουρκική αδιαλλαξία, αγωνιζόμαστε με επιμονή και πείσμα, καταθέτοντας ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις που δεν εκφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης».
«Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση να διεκδικούμε την απαλλαγή της Κύπρου από κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις, τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της χώρας σε συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και δημοκρατίας» διαβεβαίωσε.
Ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε και συνεχάρη τα μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, αλλά και τη γενικότερη δράση τους, που συμβάλλει στη διατήρηση ζωντανής της μνήμης της αγαπημένης Μόρφου, καθώς και τον Δήμο Μόρφου που παραμένει στην πρώτη γραμμή στον συνεχιζόμενο αγώνα για επιστροφή.
Ανέφερε ακολούθως πως τη φετινή συνάντηση, που θα έπρεπε να έχει εορταστικό χαρακτήρα μιας και συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από την ίδρυση του Πολιτιστικού Ομίλου (ιδρύθηκε το 1994), επισκιάζει η θλιβερή επέτειος των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τον βίαιο ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες.
«Μισό αιώνα μετά, εξακολουθούμε να βιώνουμε τις συνέπειες της κατοχής, που όχι μόνο παρέμειναν αμετάβλητες, αλλά ενισχύθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Για μισό αιώνα, η χώρα μας βρίσκεται υπό κατοχή, με παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, με τους χιλιάδες πρόσφυγες, τους δεκάδες αγνοουμένους και τις εκατοντάδες φονευθέντες να προσμένουν δικαίωση» είπε, υποδεικνύοντας ωστόσο πως αμετάβλητη όμως παραμένει και η επιθυμία για επιστροφή.
Για τον Πολιτιστικό Όμιλο Μόρφου ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως στα 30 χρόνια ύπαρξης του έχει καταφέρει να κρατήσει στη μνήμη όλων τη Μόρφου, ενδυναμώνοντας την άσβεστη φλόγα της απελευθέρωσης και της επιστροφής και ότι «η πολυσχιδής δράση του Ομίλου και η παρουσία του στα κοινωνικά δρώμενα συνιστούν τρανή απόδειξη της βούλησής να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επανένωση του τόπου μας».
Ολοκληρώνοντας, συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση και για τη συνολική δράση τους και ευχήθηκε αυτή να είναι η τελευταία φορά που το συναπάντημα αυτό πραγματοποιείται στην προσφυγιά, μακριά από τη Μόρφου.