Με ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέα Κιτρομιλίδη, έκανε αρχή το Παγκύπριο Συνέδριο Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, το οποίο πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου (17/06), στο Δημοτικό Θέατρο Ύψωνα στη Λεμεσό. Κύριο θέμα του Συνεδρίου ήταν η «Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο – Η επόμενη μέρα των Κοινοτήτων», ένα ζήτημα το οποίο απασχόλησε και μεγάλο μέρος των αναφορών του ίδιου του Προέδρου της Ένωσης Κοινοτήτων.
Το συνέδριο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά τη ψήφιση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη Βουλή. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχόλησε την Ένωση σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, αφού από τον Ιούλιο του 2024 θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον τόσο για την Ένωση, όσο και για τις κοινότητες.
«Η περίοδος που διανύουμε απαιτεί από όλους μας ιδιαίτερη προσπάθεια για να προετοιμαστούμε ώστε τόσο οι κοινότητες, όσο και τα συμπλέγματα να οργανωθούν σωστά και να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν σωστά και να παρέχουν αναβαθμισμένες και εξειδικευμένες υπηρεσίες στους κατοίκους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κιτρομηλίδης.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα που άπτονται της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απασχολούν τις κοινότητες, όπως το θέμα των θητειών των Κοινοταρχών, τη λειτουργία των συμπλεγμάτων, αλλά και τις συνενώσεις Κοινοτήτων με Δήμους. Τα εν λόγω θέματα, μαζί με πολλά άλλα που προβληματίζουν και ανησυχούν τις κοινότητες συζητούνται στο πλαίσιο τροποποιητικών νομοσχεδίων για τα μεταρρύθμιση, με ορισμένα εξ αυτών να βρίσκονται σε καλό δρόμο, αφού η Ένωση Κοινοτήτων φαίνεται να λαμβάνει θετικά μήνυμα από πλευράς λειτουργών του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ο κ. Κιτρομηλίδης, εκπροσωπώντας την Ένωση Κοινοτήτων, δεσμεύτηκε να συνεχίσει να παλεύει μέχρι τέλους για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις κοινότητες, με στόχο η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να φέρει μαζί της νέα δεδομένα για τους κατοίκους των κοινοτήτων, τα οποία θα λειτουργούν προς όφελος τους.
Σύμφωνα με τον κ. Κιτρομηλίδης, οι συζητήσεις και οι επαφές για τις αλλαγές που επιθυμεί η Ένωση Κοινοτήτων να γίνουν στα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης, συνεχίζονται με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα αρμόδια τμήματα, το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και τους υπηρεσιακούς λειτουργούς του αρμόδιου Υπουργείου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα της κρατικής χορηγίας, η οποία θα αυξηθεί κατά 65% σε σχέση με το υφιστάμενο ποσό που δίνεται στις κοινότητες, ένα ζήτημα που φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις κοινότητες και συζητήθηκε σε συνάντηση της Ένωσης με τον Υπουργό Εσωτερικών.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων μίλησε και για τις συναντήσεις που πραγματοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα η Ένωση με στόχο την ενημέρωση των κοινοτήτων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συναντήσεις, οι οποίες θα προγραμματιστούν εκ νέου το επόμενο διάστημα, αφού ολοκληρωθούν και οι συζητήσεις με όλα τα αρμόδια τμήματα και εμπλεκόμενα μέρη αναφορικά με τις αλλαγές που επιθυμούν οι κοινότητες στα νομοσχέδια.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε πολλά άλλα ζητήματα που απασχολούν τις κοινότητες, πέραν της μεταρρύθμισης, όπως είναι θέματα οικονομικής φύσης, θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και ολοκλήρωση έργων, τον αγώνα που δίνεται για επιστροφή στις κοινότητες των κτηρίων της Συνεργατικής, ζητήματα που σχετίζονται με διάφορα σχέδια για τις κοινότητες, αλλά και ορισμένα προβλήματα που παρατηρούνται όσον αφορά τις υποχρεώσεις ορισμένων κοινοτήτων. Μίλησε για την ίδρυση ενεργειακού γραφείου, αλλά και για την ίδρυση της ακαδημίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων, δύο εργαλεία, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Κιτρομιλίδη, μπορούν τα εμπλεκόμενα μέρη να χρησιμοποιήσουν για το καλό των τοπικών αρχών.
Κλείνοντας την εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων επανέλαβε τη στήριξη του προς όλες τις κοινότητες και υποσχέθηκε πως η Ένωση θα συνεχίζει να υποστηρίζει και να προωθεί τις θέσεις κάθε κοινότητας, με στόχο την διασφάλιση των συμφερόντων της και των κατοίκων της καθώς και την επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν.
«Κάναμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα με όλους τους εμπλεκόμενους, προχωρήσαμε σε έναν ειλικρινή διάλογο για να μεταφέρουμε το δίκαιο και τις ανησυχίες των μελών, συναδέλφων και κατοίκων κοινοτήτων, κάτι που ούτως ή άλλως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων φροντίσαμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις και προχωρήσουμε συλλογικά στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που όλοι θέλουμε και όλοι έχουμε ανάγκη», δήλωσε ο κ. Κιτρομηλίδης.
Δίπλα στην Κύπρο η Ελλάδα
Στο Συνέδριο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου βρέθηκε και ο Ιωάννης Καραγιάννης, Εμπειρογνώμονας της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ.
Στη δική του ομιλία αναφέρθηκε στη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της οποίας υπογράφηκε και σχετικό μνημόνιο.
«Οι αλλαγές που θα έρθουν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι μεγάλες και αισθητές και θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα στο μεταβατικό στάδιο. Μέσα σε αυτό το κρίσιμο πλαίσιο που εξελίσσεται όπως γνωρίζετε, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων για υλοποίηση της μεταρρύθμισης και βάση αυτού ορίστηκε ως εμπειρογνώμονας, με στόχο να μεταφέρω την τεχνογνωσία των διοικητικών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα στην Κύπρο και τις δικές μας εμπειρίες που εξελίχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αφού αναφέρθηκε σε ορισμένες δικές του εμπειρίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει δίπλα στην Κύπρο για να τις δώσει τις σωστές συμβουλές και τη χρήσιμη καθοδήγηση που χρειάζεται ώστε να εισέλθει στη νέα τάξη πραγμάτων όσο πιο ομαλά γίνεται.
Με το τέλος της ομιλίας του κ. Καραγιάννη ακολούθησαν τοποθετήσεις από πλευράς Προέδρων Κοινοτικών Συμβουλίων.
Η προσοχή στραμμένη στα «αγκάθια» της Αυτοδιοίκησης
Η πλειοψηφία των Κοινοταρχών μίλησε για θέματα που άπτονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κυριότερο ζήτημα των προβληματισμών τους να παρουσιάζεται η συνένωση τους με Δήμους.
Ο Κοινοτάρχης της Επισκοπής, Λεύκιος Προδρόμου για παράδειγμα αναφέρθηκε στη δυσαρέσκεια της κοινότητας για ένταξη της στον Δήμο Δυτικής Λεμεσού, μία απόφαση που λήφθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας, κάτι που παραβιάσει και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Κοινοτάρχης της Επισκοπής προέβη σε δηλώσεις στην ηλεκτρονική εφημερίδα της Αυτοδιοίκησης τις προηγούμενες ημέρες, ξεκαθαρίζοντας πως η κοινότητα είναι έτοιμη να τραβήξει το ζήτημα στα άκρα, αφού δεν πρόκειται να δεχτεί την παράφορη παραβίαση των δικαιωμάτων τους, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Προδρόμου. Κατά την παρέμβαση του στο συνέδριο, ζήτησε για άλλη μία φορά από την Ένωση Κοινοτήτων να σταθεί δίπλα στην κοινότητα σε αυτό της το αίτημα.
Στο πλαίσιο τοποθετήσεων Κοινοταρχών, τέθηκαν και διάφορες ερωτήσεις που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ εκφράστηκαν και προβληματισμοί που αφορούν το ενδεχόμενο να μην εισακουστούν οι αλλαγές που προωθεί η Ένωση Κοινοτήτων σχετικά με τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή. Συγκεκριμένα, ένας εκ των Κοινοταρχών ρώτησε τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων εάν σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στα αιτήματα των κοινοτήτων, η Ένωση θα προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα. Ο κ. Κιτρομιλίδης διαβεβαίωσε τους Κοινοτάρχες ότι υπάρχει ένας ανοικτός διάλογος με όλα τα αρμόδια τμήματα και Υπουργεία για τις εν λόγω αλλαγές και πως εάν δεν δοθεί η απαραίτητη έμφαση, η Ένωση Κοινοτήτων θα καλέσει νέα συνεδρίαση κατά την οποία θα αποφασιστούν όλα τα επόμενα βήματα.
Οι Κοινοτάρχες μίλησαν και για πολλά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στις κοινότητες τους πέραν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Κοινοτάρχης της Ερήμης για παράδειγμα, αναφέρθηκε στα ζητήματα που προκύπτουν στην κοινότητα του λόγω στασιμότητας στην ανάπτυξη εξαιτίας ύπαρξης αρχαιολογικών ανασκαφών. Εκφράστηκαν προβληματισμοί που αφορούν γενικότερα την ανάπτυξη των κοινοτήτων, με Κοινοτάρχες να δηλώνουν απογοητευμένοι, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα τους σε πολλές περιπτώσεις η Κυβέρνηση δεν δίνει την απαραίτητη σημασία στις ανησυχίες και στα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Εκτός από ανησυχίες και προβληματισμούς υπήρξαν και διάφορες προτάσεις από πλευράς Κοινοταρχών, όπως αυτή του Κοινοτάρχη Πάνω Πλατρών, Παναγιώτη Παπαδόπουλου, ο οποίος είναι μέλος σε εθνική ομάδα συμβουλίου της Ευρώπης και θα αναλάβει την εκπαίδευση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα αφορούν στην πλειοψηφία τους μεγάλους δήμους και ζήτησε από την Ένωση Κοινοτήτων να παρέμβει ώστε να γίνουν κάποιες διαφοροποιήσεις για τα θέματα που αφορούν τις κοινότητες.
Πάντως, όλοι οι Κοινοτάρχες εμφανίστηκαν πρόθυμοι να μπουν σε διάλογο και να πράξουν τα δέοντα για αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων, καθώς και για εξεύρεση μέσων λύσεων όσον αφορά τα ζητήματα της μεταρρύθμισης. Αυτό που σίγουρα προκύπτει από τις τοποθετήσεις τους είναι η ξεκάθαρη θέση τους όσον αφορά τη μεταφορά σε μία νέα τάξη πραγμάτων που όντως θα βοηθά τις κοινότητες να παρέχει ποιοτικότερες υπηρεσίες στους κατοίκους της. Όλοι ανεξαιρέτως ζήτησαν από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να εισακούσουν τα αιτήματα και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις αλλαγές που ζητούν στα νομοσχέδια, αφού εάν δεν δοθεί η απαραίτητη σημασία από τους αρμόδιους θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.