Η κοινότητα Αγίου Τύχωνα είναι ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα παραλιακά θέρετρα του νησιού μας. Η προνομιακή γεωγραφική της θέση, διαθέτει παραλιακό μέτωπο μήκους πέντε χιλιομέτρων, σε συνδυασμό και με την σπουδαία ιστορία της, ελκύουν το ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών, ξένων και ντόπιων ετησίως.
Με μόνιμους κατοίκους πέραν των 10.000 ατόμων, ο Άγιος Τύχωνας τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ραγδαία οικοδομική ανάπτυξη, τόσο επιχειρηματική όσο και οικιστική. Η κοινότητα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους ξένους, κυρίως τους Ρώσους, Ουκρανούς και Γερμανούς, με πολύ χονδρά πορτοφόλια και ακριβά γούστα. Και δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι επιλέγουν να επενδύσουν σε πανάκριβες χλιδάτες κατοικίες.
Πέραν της φυσικής ομορφιάς, η κοινότητα Αγίου Τύχωνα φέρει πλούσια ιστορική κληρονομιά, καθώς φιλοξενεί την αρχαία πόλη-βασίλειο της Αμαθούντας. Η αρχαία Αμαθούντα, που βρίσκεται ανατολικά της Λεμεσού, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βασίλεια της Κύπρου.
Κατά καιρούς η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα.
Δυστυχώς, διαχρονικά το κράτος δεν απέδωσε την πρέπουσα σημασία στον αρχαιολογικό πλούτο της κοινότητας. Δεν επένδυσε ως έχει καθήκον ώστε να αναδείξει αυτούς τους ιστορικούς χώρους και να τους μετατρέψει σε σημείο αναφοράς.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Αμαθούντας για χρόνια δεν διέθετε τις απαραίτητες διευκολύνσεις και δεν ήταν προσβάσιμος για όλους τους επισκέπτες, ούτε πληρούσε τις προδιαγραφές που έχουν να επιδείξουν ιστορικοί χώροι σε προηγμένα κράτη τα οποία αναγνωρίζουν και εκτιμούν την αξία του πολιτισμού τους. Μόλις πρόσφατα, όπως πληροφορούμαστε, το κράτος, επιχειρεί να οργανώσει τον χώρο της αρχαίας Αμαθούντας και μεταξύ άλλων, να τοποθετήσει πινακίδες ενημερωτικού περιεχομένου για τους επισκέπτες.
Ο κοινοτάρχης τουΑγίου Τύχωνα, Πάμπος Ιωάννου, αναφέρει στην Αυτοδιοίκηση ότι εδώ και χρόνια το αίτημα της κοινότητας είναι η δημιουργία τοπικού μουσείου, όπου θα εκτίθενται τα ευρήματα, ώστε να τα θαυμάζουν οι επισκέπτες. Η κοινότητα προτείνει επίσης, όπως οργανωθεί ο ιστορικός χώρος ώστε να παρέχονται τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υπηρεσίες στον επισκέπτη, όπως αναψυκτήριο κ.λπ.
Η κοινότητα Αγίου Τύχωνα αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα τα οποία εδώ και χρόνια αιτείται την προώθησή τους. Η κοινότητα ζητά την κατασκευή βασικών έργων υποδομής τα οποία θα εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν και θα προσδώσουν νέα δυναμική ανάπτυξης στο θέρετρο.
Πιο συγκεκριμένα, ο κοινοτάρχης Πάμπος Ιωάννου, σε συνομιλία που είχαμε μαζί τους, παρέθεσε ως ακολούθως τα έργα που αναμένει όπως το κράτος μεριμνήσει για την υλοποίησή τους:
–παραλιακός πεζόδρομος, πρόκειται για πολεοδομικό έργο: εκκρεμεί η κατασκευή της πέμπτης φάσης που αφορά στην κατασκευή αποβάθρας περιμετρικά του αρχαίου λιμανιού της Αμαθούντας. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου τα κατασκευαστικά έργα εκπονήθηκαν από το Μετσόβειο Πανεπιστήμιο το 2004, και προτείνουν την εν λόγω κατασκευή μήκους 650 μέτρων η οποία θα συνδέεται με τον παραλιακό πεζόδρομο. Θα αποτελέσει ένα στολίδι για την κοινότητα και θα επιτρέπει στους χιλιάδες επισκέπτες να θαυμάζουν τα ευρήματα του παλαιού λιμανιού της Αμαθούντας, αναφέρει ο κ. Ιωάννου.
Για την μη προώθηση του έργου, ο κοινοτάρχης καταλογίζει ευθύνες στο Τμήμα Αρχαιοτήτων. «Μολονότι είχαμε εξεύρει τους οικονομικούς πόρους από ευρωπαϊκά κονδύλια, εντούτοις το αρμόδιο Τμήμα δεν συγκατατέθηκε με αποτέλεσμα να χαθούν» δηλώνει ο κ. Ιωάννου.
–ανάδειξη του ναού της θεάς Αφροδίτης: βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της ακρόπολης της αρχαίας Αμαθούντας. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια σημαντικά ευρήματα, πλην όμως, ούτε αυτός ο ιστορικός χώρος έχει αναδειχθεί όπως αρμόζει
–ανάπλαση του αρχαίου λιμανιού της Αμαθούντας: στην αρχαιότητα υπήρχε εξωτερικό λιμάνι τα ερείπια του οποίου διακρίνονται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και η κατασκευή της ξύλινης αποβάθρας θα συμβάλει στην ανάδειξή τους
–παραλιακός δρόμος, επίσης πολεοδομικό έργο: εκκρεμεί η κατασκευή του από το σημείο όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Atlantica Bay μέχρι το Elias Hotel
–ανακατασκευή του κύριου δρόμου από τον υπεραστικό Λεμεσού-Λευκωσίας προς τον πυρήνα της κοινότητας. Οι σχεδιασμοί έγιναν εδώ και 10 χρόνια και περιλαμβάνουν αναβάθμιση, υπογειοποίηση υπηρεσιών μαζί με την απαιτούμενη υποδομή, πλην όμως, το έργο παραμένει σε αδράνεια.
Έτσι το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την επίστρωσή του με δαπάνη πέραν των €100.000. «Οι εργασίες άρχισαν, αλλά η επίστρωση είναι προσωρινό μέτρο, επιβάλλεται η ριζική αναβάθμιση του δρόμου» δηλώνει ο κ. Ιωάννου.
Σε εκκρεμότητα επίσης, παραμένει η κατασκευή 159 χώρων στάθμευσης, που αποτελεί συμφωνία της κοινότητας με το υπουργείο Εσωτερικών, που θα αμβλύνει το πρόβλημα της στάθμευσης.
Η ηχορύπανση η προερχόμενη από κέντρα αναψυχής αλλά και από τη συνεχή τροχαία κίνηση στον υπεραστικό δρόμο, είναι από τα συχνά παράπονα που δέχεται ο κοινοτάρχης Αγίου Τύχωνα. «Είναι αναγκαία η εγκατάσταση ηχοπετασμάτων, το θέσαμε κατ’ επανάληψη στην Κυβέρνηση, αλλά το Τμήμα Δημοσίων Έργων δηλώνει ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες» αναφέρει ο κοινοτάρχης.
Επίσης η ελλιπής αστυνόμευση της κοινότητας είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει καθώς η μη επαρκής επάνδρωση του αστυνομικού σταθμού Γερμασόγειας δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.
Όλα αυτά τα αιτήματα το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Τύχωνα τα έχει θέσει, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών και αναμένει την τοποθέτησή του.
Ένα ακόμη αίτημα που έχει θέσει η τοπική Αρχή στον αρμόδιο Υπουργό είναι η εκχώρηση από το υπουργείο Εσωτερικών της αρμοδιότητας για τέλεση πολιτικών γάμων. «Η τέλεση πολιτικών γάμων αποτελεί ουσιαστική πηγή εισροής εσόδων για την κοινότητα» δηλώνει ο κ. Ιωάννου, συμπληρώνοντας ότι «δέχεται πολλά αιτήματα από τουριστικούς πράκτορες τους οποίους παραπέμπουμε στους γειτονικούς δήμους».
Αντωνία Λαμπράκη