Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού – Περιαστικού πάρκου της μείζονος Λεμεσού, που συζητείται εδώ και χρόνια, έγινε με την πρώτη δημόσια παρουσίαση της μελέτης του προκαταρτικού χωροταξικού σχεδιασμού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης και άλλοι ομιλητές , υπογράμμισαν την αναγκαιότητα για άμεσες αλλαγές, προκειμένου η Λεμεσός να αποφύγει τις δυσάρεστες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την αύξηση της θερμοκρασίας και την απερήμωση.
Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση, για τη χωροθετήση του πάρκου υιοθετήθηκαν αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και ταξινόμησης της χωρικής πληροφορίας, οδηγώντας στην ετοιμασία ενός εργαλείου λήψεως αποφάσεων. Το εργαλείο αυτό, προστίθεται, αποτέλεσε τη βάση για την κατηγοριοποίηση των προτεινόμενων θέσεων ανάπτυξης του πάρκου, το οποίο έλαβε υπόψη την άμεση ανάγκη για δημιουργία χώρου υψηλής οικολογικής ποιότητας με καταλυτική συνεισφορά του ως προς την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Μείζονος Λεμεσού.
Σημειώνεται δε πως δεν πρόκειται για έναν ενιαίο χώρο πρασίνου, αλλά για δίκτυο χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου, με σχέση συνοχής και αλληλεξάρτησης μεταξύ τους, δηλαδή, τα μέρη πρασίνου (ανεξαρτήτου μεγέθους) θα συνδεθούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο.
Η χωροθέτηση του Πάρκου καλύπτει περιοχές των Δήμων Λεμεσού, Μέσα Γειτονιάς, Γερμασόγειας, Αγίου Αθανασίου, Κάτω Πολεμιδιών και Ύψωνα και σύμφωνα με τους μελετητές, το γεγονός αυτό διασφαλίζει την επέκταση του πάρκου σε όλο το εύρος εξάπλωσης της μείζονος Λεμεσού, ενισχύοντας ταυτόχρονα την έννοια του μητροπολιτικού χώρου και της δυνητικής καθολικής χρήσης από το σύνολο των πολιτών της Μείζονος Λεμεσού.
Η μελέτη ανατέθηκε σε ομάδα μελετητών υπό τον Διαχειριστή Περιβάλλοντος Δρ Νικόλα Ηλιάδη και για την ετοιμασία της λήφθηκαν υπόψη οι κατευθυντήριες γραμμές και πρόνοιες από το υφιστάμενο τοπικό σχέδιο Λεμεσού (2011) και τη στρατηγική μελέτη βιώσιμης ανάπτυξης της μείζονος Λεμεσού, «Ολοκληρωμένη Λεμεσιανή Ανάπτυξη».