Έντονη διαμαρτυρία εξέφρασε η ΠΟΒΕΚ με επιστολή της προς τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας για το γεγονός ότι σε επανειλημμένες συσκέψεις του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη με επαγγελματικές, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις για τα θέματα της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, λόγω COVID-19, η οργάνωση σε καμία δεν έχει προσκληθεί.
Στην επιστολή που δόθηκε στην δημοσιότητα από την ΠΟΒΕΚ, η οργάνωση σημειώνει ότι με άλλη επιστολή της από τις 12/03/2020 ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως επίσης μέσω ανοικτών επιστολών και ανακοινώσεων 7 και 9 Απριλίου 2020 παράθεσε σειρά εισηγήσεων και μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων και συνεπειών της πανδημίας από τον COVID-19.
“Εκπροσωπώντας χιλιάδες μέλη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από όλους τους τομείς της οικονομίας, λιανικό εμπόριο, μεταφορές, υπηρεσίες και τεχνικά επαγγέλματα που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομικής δραστηριότητας, θεωρούμε επιβεβλημένο να σας μεταφέρουμε τις έντονες ανησυχίες τους για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους”.
Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, που υπογράφει την επιστολή ζητεί επείγουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Εξάλλου με χθεσινή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας που επίσης κοινοποίησε σήμερα, η ΠΟΒΕΚ αναφέρει ότι έχει δημιουργηθεί αναστάτωση και ερωτηματικά αναφορικά με την χρηστικότητα της υποχρεωτικής εξέτασης για τον Covid-19, για τις επαγγελματικές κατηγορίες εργοδοτών και εργαζομένων που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα, “δεδομένης της εξαίρεσης των πελατών των επιχειρήσεων αυτών”.
Η ΠΟΒΕΚ γράφει ότι το περιθώριο και η χρονική περίοδος, μέχρι τις 28 Απριλίου για υποχρεωτική εξέταση είναι ανέφικτο, λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των εγκεκριμένων εργαστηρίων, δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για το ποιοι και πως μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο της δωρεάν επιδημιολογικής εξέτασης των 20000 ατόμων.
Αναφέρει επίσης ότι δημιουργείται διάκριση μεταξύ του ευρύτερου δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού όσων αφορά την δωρεάν εξέταση, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι όλοι καταβάλλουν ΓεΣΥ και από την άλλη σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες υπάρχει και πρόσθετο κόστος για έκδοση πιστοποιητικού υγείας.
Για μεγάλο αριθμό πολύ μικρών επιχειρήσεων το κόστος των €110 πλέον ΦΠΑ / ανά εργαζόμενο, είναι δυσβάστακτο, λαμβανομένου υπόψη ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 25%, προστίθεται.
Με βάση όλα αυτά η ΠΟΒΕΚ αναφέρει ότι θεωρεί ότι χρειάζεται ένας καλύτερος συντονισμός της όλης προσπάθειας εντοπισμού και περιορισμού διάδοσης του Covid-19. Θα πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις όσων αφορά το χρονοδιάγραμμα και την επιβολή προστίμων(!!!), την υποχρέωση και ευθύνη του κράτους για δωρεάν εξετάσεις, όπως επίσης και την αύξηση του αριθμού εξετάσεων της επιδημιολογικής μελέτης, καταλήγει.