fbpx
Tuesday, January 19, 2021
7 °c
Nicosia
6 ° Tue
8 ° Wed
10 ° Thu
10 ° Fri
AFTODIOIKISI.COM.CY
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
AFTODIOIKISI.COM.CY
No Result
View All Result

Πραγματική Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση

by Aftodioikisi
October 13, 2016
Reading Time: 1min read
A A
Share on FacebookShare on Twitter

Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου

Οι προσεχείς Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές δεν θα έπρεπε να λειτουργήσουν σαν μια απλή επιδίωξη εκλογής Δημοτικών και Κοινοτικών αρχόντων. Κυρίως θα έπρεπε να δώσουν την ευκαιρία δημιουργικού διαλόγου αλλά και αντιπαράθεσης ιδεών και προτάσεων για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον κατ’ εξοχήν δημοκρατικό θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτός ο διάλογος απουσίασε και απουσιάζει. Πουθενά και ούτε κατ’ ελάχιστον το πλαίσιο μεταρρύθμισης που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή, δεν έδωσε τη δυνατότητα ενός ανοικτού διαλόγου με την κοινωνία. Πολύ περισσότερο αφού οι προτάσεις που περιέχονται σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, πόρρω απέχουν από τη λογική ενός ξερού διοικητικού συστήματος.

Στις σημερινές συνθήκες το μεγάλο ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η διασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών σε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Η επιστροφή δηλαδή της πολιτικής στο προσκήνιο και η επανασύνδεση της με τους πολίτες, κάτι που, προϋποθέτει τη συλλογική έκφραση και τη δράση της κοινωνίας. Και η δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών σε κρίσιμες αποφάσεις σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος μιας συνολικής μεταρρύθμισης με πρωτογενές κύτταρο την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η αναβίωση κατά κάποιο τρόπο της εκκλησίας του Δήμου και η αυθεντική δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, προϋποθέτουν απαραίτητα στη νέα εποχή την ολόπλευρη ενίσχυση των θεσμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη δραστική αποδυνάμωση κάθε είδους συγκεντρωτικών εξουσιών.

Πρέπει λοιπόν να επιδιωχθούν για το σήμερα και το αύριο κοινωνίες ενεργών πολιτών που θα αυτοδιαχειρίζονται τις υποθέσεις τους με γνώμονα το κοινό καλό και το κοινό συμφέρον στη βάση του δημοκρατικού διαλόγου, της ανάπτυξης πρωτοβουλιών και με συνδετικό κρίκο την ηθική και κοινωνική αλληλεγγύη.

Και αυτό μπορεί να γίνει πράξη γιατί ακριβώς οι θεσμοί αυτοδιοίκησης διακρίνονται από την κεντρική εξουσία, ως προς το ότι διαφοροποιούνται από μια παγερή και απόμακρη κεντρική εξουσία αλλά και γιατί συνδέονται με την καθημερινή ζωή και τη συμβίωση των πολιτών.

Να λοιπόν ένα όραμα για το νέο αιώνα στον οποίο έχουμε εισέλθει που μπορεί να γίνει χειροπιαστή πραγματικότητα. Να συμφιλιώσουμε τους πολίτες με την εξουσία. Μια εξουσία που θα την θεωρούν δική τους, που οι ίδιοι θα τη διαμορφώνουν, θα την τροποποιούν, θα τη βελτιώνουν. Μια αυτενεργό εξουσία των πολιτών πάνω στις υποθέσεις που τους αφορούν και που δεν θα είναι προέκταση της κεντρικής εξουσίας ή ένας από τους μηχανισμούς του κράτους που ασκεί δημόσια διοίκηση κατά κρατική παραχώρηση.

Στην Κύπρο η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ταλαιπωρημένη και ακόμα σημαντικά αποστερημένη από εξουσίες και μέσα για την επιτέλεση της περιορισμένης αποστολής της. Η απουσία μιας μακράς δημοκρατικής παράδοσης, σαν αποτέλεσμα του διοριστικού συστήματος τόσο στα χρόνια της αποικιοκρατίας όσο και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην περίοδο μετά την ανεξαρτησία, καθήλωσε τις δυνατότητες ανάπτυξης του θεσμού και της αναγόρευση του σε κύτταρο λαϊκής κυριαρχίας και αποκεντρωμένης άσκησης εξουσίας. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατέθεσα μια σειρά τροποποιήσεις για ενίσχυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο τότε αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών προσπαθούσε να με «διορθώσει» καλώντας με να μιλώ για αρχές Διοίκησης και όχι Αυτοδιοίκησης.

Η κατάργηση του διοριστικού συστήματος ήλθε για μεν τις Χωριτικές αρχές μόλις το 1979 ενώ για τους Δήμους ακόμα πιο αργά, το 1985.

Όμως η  κατάργηση του διοριστικού συστήματος δεν συνοδεύτηκε και από μια βαθιά εκδημοκρατικοποίηση του Θεσμού. Η Κεντρική Διοίκηση εξακολουθεί να υιοθετεί μια νοοτροπία και πρακτική υπερβολικής συγκέντρωσης εξουσίας που αποτυπώνεται στο νομοθετικό πλαίσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Περί Δήμων Νόμος του 1985 έχει υποστεί από τότε δεκάδες τροποποιήσεις, εν τούτοις καμιά δεν αφορά εκχώρηση οικονομικών πόρων του κράτους  στους Δήμους ενώ υιοθετείται ένας ασφυκτικός έλεγχος από την Κεντρική Διοίκηση.

Είναι λοιπόν εύκολα κατανοητό, παρά τα κάποια βήματα εκσυγχρονισμού που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια, ότι η συγκεντρωτική αντίληψη εξακολουθεί να δυναστεύει αυτόν τον κατ’ εξοχήν δημοκρατικό θεσμό. Η κρατική νοοτροπία εξακολουθεί να είναι διαποτισμένη από την άποψη πως η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι προέκταση της κεντρικής εξουσίας, ένας από τους μηχανισμούς του κράτους που ασκεί δημόσια διοίκηση.

Πρέπει βέβαια να υποδειχθεί ότι αυτή η αντίληψη δεν είναι συμβατή με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής  Αυτοδιοίκησης που εγκρίθηκε από την εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον οποίο η Κύπρο έχει προσυπογράψει. Ο χάρτης αυτός κατοχυρώνει στα άρθρα 2,3,7 και 8 την «πολιτική και οικονομική αυτοτέλεια στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τους επιτρέπει να ρυθμίζουν και να διαχειρίζονται ένα σημαντικό μέρος των δημοσίων υποθέσεων «υπό ιδίαν ευθύνην και προς το συμφέρον του τοπικού πληθυσμού». Μια σειρά άλλων οδηγιών και κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν για την υποχρέωση των κρατών – μελών να εκχωρούν εξουσίες στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. επιβάλλει τη σταδιακή διεύρυνση των  εξουσιών των Τοπικών Αρχών, την εκχώρηση πόρων και την ανάδειξη της αυτοδιαχείρισης ως μορφής διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο.

Η ενεργητική συμμετοχή του πολίτη στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο στα πλαίσια αποκέντρωσης του θεσμού που να οδηγεί σε πραγματική εμπέδωση της λαϊκής κυριαρχίας.

Εξουσίες και αρμοδιότητες που μπορούν και πρέπει να εκχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ενδεικτικά αυτές που σήμερα ασκούνται από τις κρατικές υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας και τις Υπηρεσίες Πολιτικής Άμυνας.

Το δεύτερο, που θα πρέπει επίσης να κατοχυρώνεται για να μπορούν τα Όργανα Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους, είναι η οικονομική αυτοτέλεια. Η έλλειψη πόρων είναι ένα από τα μέσα αποδυνάμωσης της αυτοδιοίκησης που χρησιμοποιούνται, έτσι ώστε η Κεντρική Διοίκηση να μπορεί να ελέγχει και να ρυθμίζει τη δράση των τοπικών αρχών.

Χρειάζεται λοιπόν η εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων με βάση τις οποίες θα εκχωρούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι από την Εκτελεστική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να καθίσταται αυτάρκης και να παύσει να είναι εξαρτημένη και δέσμια των αποφάσεων άλλων. Με αυστηρούς βέβαια ελέγχους, σε βάση ευρωπαϊκών προτύπων, για να αποφεύγονται φαινόμενα σήψης και διαφθοράς.

Συνοπτικά η διοικητική αυτοτέλεια, μακριά από αυταρχικές επεμβάσεις της Κεντρικής Διοίκησης, η αποφασιστική αποκέντρωση εξουσιών και  η οικονομική αυτοδυναμία αποτελούν τους βασικούς πυλώνες μετεξέλιξης των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πραγματικά αυτοδύναμα όργανα και όχι σε διεκπεραιωτές και εντολοδόχους μιας άλλης εξουσίας.

Είναι φανερό ότι οι κοινωνίες του μέλλοντος δεν θα έχουν τη δομή του υπερτροφικού συγκεντρωτικού κράτους του παρελθόντος. Η εξέλιξη των κοινωνιών και η προαγωγή πραγματικών συστημάτων δημοκρατικής οργάνωσης, θα επιφέρουν αποφασιστικό χτύπημα και θα αποδυναμώσουν καίρια το ισχυρό και παντοδύναμο κράτος της συγκεντρωτικής εξουσίας.

Νέες μορφές οργάνωσης αυτοδιαχειριζόμενων τοπικών κοινωνιών θα αναδειχθούν ως η νομοτελειακή εξέλιξη ενίσχυσης του ρόλου των  ίδιων των πολιτών. Λιγότερο κράτος προς όφελος των Τοπικών Αρχών σημαίνει περισσότερη δημοκρατία και σημαίνει αυτεξούσιες κοινωνίες των πολιτών.

Είναι λοιπόν αναγκαίο και στην Κύπρο να εγκαταλειφθούν συντηρητικές αντιλήψεις και νοοτροπίες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πάψει να λειτουργεί και να αναπαράγεται σαν ένα απλό ξερό διοικητικό σύστημα, με συρρικνωμένες αρμοδιότητες και με αδυναμία εξόδου από ένα ασφυκτικό κλοιό συγκεντρωτικής εξουσίας.

Οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η μετατροπή της σε όργανο λαϊκής κυριαρχίας, βάθρο δημοκρατίας με αποφασιστική αποδυνάμωση του κεντρικού κράτους, είναι η μεγάλη επιταγή της νέας εποχής. Όσο αυτό δεν γίνεται κατανοητό θα παρακολουθούμε μια πληκτική επανάληψη στερεότυπων σε εκλογές των αυτοδιοικητικών οργάνων με ανύπαρκτο το διάλογο για τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση.

Γιαννάκης Λ. Ομήρου, Τέως Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων

Tags: ΑυτοδιοίκησηΔημοτικές Εκλογές
ShareTweetSend

Related Posts

Αλλιώς ξέραμε τους καλούς νομικούς παλιά – Της Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη, Δημάρχος Λευκονοίκου

by Aftodioikisi
January 18, 2021
A A
ShareTweetSend

Ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών – Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας

Καραγιάννης
by Aftodioikisi
January 15, 2021
A A
ShareTweetSend

Opinion

Αλλιώς ξέραμε τους καλούς νομικούς παλιά – Της Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη, Δημάρχος Λευκονοίκου

Ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών – Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας

Σας περιμένουμε, με ασφάλεια και προσοχή – Toυ Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, Δημάρχου Στροβόλου

«Προφάσεις εν αμαρτίαις» οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τη Μεταρρύθμιση της Τ.Α.

Δώρο για μαθητές το Εκπαιδευτικό Κέντρο για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα

Το τέλος σκυβάλων είναι ανταποδοτικό – Γράφει ο Χάρης Τσαγγαρίδης, Δημοτικός Γραμματέας Αγλαντζιάς

online

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Ολλανδίας

Σχέδιο του Τεν Tεν πουλήθηκε για 3,2 εκ.

Ο Τσίπρας διαψεύδει τα περί συνομιλίας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα ‘χρυσά διαβατήρια’

Τούρκος ΥΠΕΞ: Είναι καιρός να εξετάσουμε τη διαπραγμάτευση συμφωνίας δύο κρατών

Έφτασε στην Ουχάν η ομάδα ειδικών του ΠΟΥ

Από τον Απρίλιο οι μαζικές ποσότητες εμβολίων στα κράτη μέλη της ΕΕ

στρόβολος

Highlights

Επανεκλέγηκε στην ηγεσία του Κόμματος του Λαού ο Κουντρέτ Όζερσαϊ

Δωρεάν test Covid -19 στο Δήμο Γερίου

Γιολίτη: Αύξηση στην ασφάλεια των πολιτών με τη λειτουργία των σταθμών Πύλης Πάφου και Λήδρας

Προϋπολογισμός: Στάση αναμονής από ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη

Πρακτική εξάσκηση σε νέους απόφοιτους Πολιτικούς Μηχανικούς από ΣΑΛ

Δήμος Ιδαλίου: Διαδικτυακές συναντήσεις για στήριξη και ψυχική́ Ενδυνάμωση του Πληθυσμού́

Trending

Κυπρος

Σημεία δειγματοληψίας με rapid tests – 19 Ιανουαρίου 2021

by Aftodioikisi
January 19, 2021

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι για τις 19 Ιανουαρίου 2021, οι μονάδες δειγματοληψίας για τον έλεγχο του γενικού...

COVID19

COVID19 – Κύπρος: Πέντε θάνατοι, 162 νέα περιστατικά και 199 νοσηλευόμενοι την Δευτέρα

January 18, 2021
καταστηματάρχες

ΠΟΒΕΚ: Καταστράφηκαν οικονομικά πολλοί καταστηματάρχες στη Λάρνακα

January 18, 2021
Οζερσάι

Επανεκλέγηκε στην ηγεσία του Κόμματος του Λαού ο Κουντρέτ Όζερσαϊ

January 18, 2021
Covid -19

Δωρεάν test Covid -19 στο Δήμο Γερίου

January 18, 2021

Instagram

    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.

Recent News

  • Σημεία δειγματοληψίας με rapid tests – 19 Ιανουαρίου 2021
  • COVID19 – Κύπρος: Πέντε θάνατοι, 162 νέα περιστατικά και 199 νοσηλευόμενοι την Δευτέρα
  • ΠΟΒΕΚ: Καταστράφηκαν οικονομικά πολλοί καταστηματάρχες στη Λάρνακα
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
Nicosia, Cyprus
Tuesday, January 19, 2021
Cloudy
7 ° c
89%
6.84mh
-%
11 c 2 c
Tue
15 c 1 c
Wed
15 c 5 c
Thu
16 c 5 c
Fri
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.

No Result
View All Result
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινότητες
  • Κυπρος
  • Διεθνη
  • Συνεντεύξεις
  • Διαδικτυο
  • Άρθρα – Μελέτες

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.