Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μεταξύ 7 και 9 Οκτωβρίου το πρώτο φεστιβάλ «Μεσαιωνική Λευκωσία» που διοργάνωσε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας. Κύπριοι από διάφορες πόλεις του νησιού αλλά και ξένοι που επισκέπτονται ή διαμένουν στην Κύπρο απόλαυσαν ένα τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένες στην πλούσια μεσαιωνική ιστορία της Κύπρου.
Την Παρασκευή το απόγευμα, η Δρ Ρίτα Σεβέρη, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, μάγεψε τον κόσμο με μια εκπληκτική ξενάγηση στην μεσαιωνική Λευκωσία αποκαλύπτοντας την ιστορία των κτηρίων, των μνημείων και των εκκλησιών αλλά πολλά κρυμμένα μυστικά των πρωταγωνιστών της εποχής. Ο κόσμος ξεναγήθηκε στις γραφικές περιοχές της Αρχιεπισκοπής, της Χρυσαλλινιώτισσας, του Αγίου Κασσιανού και της Ερμού πριν καταλήξει στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας. Εκεί, η Διευθύντρια του Μουσείου, Δρ Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή και η Έφορος Δρ Έλενα Πογιατζή-Ρίχτερ ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους στην μεσαιωνική εποχή αλλά και στην ιστορία της πρωτεύουσας, μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου. Στο τέλος, ο κόσμος απόλαυσε κουμμανταρία, ένα κρασί που έχει τις ρίζες του στο μεσαίωνα, στην πολύ όμορφη εσωτερική αυλή του μουσείου.
Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Λευκωσία: η γοτθική πρωτεύουσα της Κύπρου» στη μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα. Κύριος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο διακεκριμένος καθηγητής Peter Edbury (Cardiff University) ο οποίος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μεσαιωνική ιστορία της Κύπρου. Εξαιρετικές παρουσιάσεις έκαναν επίσης οι Δρ Νικόλας Κουρέας, Δρ Μιχάλης Ολύμπιος, Δρ Ρίτα Σεβέρη και Δρ Κωνσταντίνος Γεωργίου. Το κοινό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτό και πραγματοποιήθηκε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση υπό την καθοδήγηση της Δρ Δήμητρας Παπανικόλα-Μπακιρτζή.
Την Κυριακή, δεκάδες άτομα απόλαυσαν μια πού όμορφη ξενάγηση στο γραφικό χωριό Φικάρδου από την ξεναγό Γεωργία Κωνστάντη. Το Φικάρδου, το οποίο περιλαμβάνει μνημεία βραβευμένα από την Europa Nostra διατηρεί ακόμα κάποια από τα μεσαιωνικά χαρακτηριστικά του λόγω της σύνδεσης του με εκείνη την εποχή.
Τέλος η ανακοίνωση της η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας έχει στόχο να καταστήσει θεσμό το φεστιβάλ «Μεσαιωνική Λευκωσία» ώστε κάθε χρόνο να είναι πλουσιότερο και μεγαλύτερο. Εξάλλου, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο θετική που ήδη έχουν ξεκινήσει σκέψεις για το επόμενο φεστιβάλ.