Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του μακρινού δρόμου προς την Μεταρρύθμιση της Τ.Α, φαίνεται πως τελειώνει την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου την ημέρα κατά την οποία θα γίνει παρουσιάσει της Μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τον Υπουργό Εσωτερικών, παράλληλα αναμένεται στις 9 Δεκεμβρίου το Συνέδριο της Ένωσης Δήμων και στις 16 Δεκεμβρίου της Ένωσης Κοινοτήτων με κύριο θέμα τις επηρεαζόμενες Κοινότητες από τις συνενώσεις Δήμων, ενώ παραμένει αναπάντητο το ερώτημα εάν το Υπουργείο στην εξαγγελία θα αναφερθεί και σε κοινότητες.
Οι ανησυχίες των κοινοταρχών καθώς και οι προβληματισμοί για το μέλλον των κοινοτήτων, που είναι ακόμη αβέβαιο, αναζωπυρώνονται. Από τη μία, αναπάντητα ερωτήματα, για τα συμπλέγματα που θα δημιουργηθούν και από την άλλη πλήθος ερωτηματικών για τις Κοινότητες που θα συμπεριληφθούν, τελικά, στους Δήμους, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, ταλανίζουν τους άμεσα εμπλεκομένους.
Σύμφωνα με τον περί κοινοτήτων νόμο, η συμπλεγματοποίηση των κοινοτήτων ορίζει τη δημιουργία 37 νέων Αρχών Δημοσίου Δικαίου Παγκύπρια. Τι συμβαίνει, όμως στη περίπτωση που μία κοινότητα, εξέφρασε την επιθυμία της για συνένωση με κάποιο Δήμο πριν ακόμη ψηφιστούν τα Νομοσχέδια;
Όπως πληροφορούμαστε, οι κοινότητες βάση του νέου νομοσχεδίου, πρέπει πρώτα να συμπεριληφθούν σε συμπλέγματα και αργότερα, ακολουθώντας τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, να αποφασίσουν εάν θα συνενωθούν με κάποιο Δήμο. Στην περίπτωση, ωστόσο, που γεωγραφικά μια κοινότητα, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε κάποιο σύμπλεγμα κοινοτήτων, γιατί είναι «αποκλεισμένη» από κάποιους Δήμους, τότε αυτόματα θα συμπεριληφθεί στον πλησιέστερο Δήμο, ως διαμέρισμα και θα αποκτήσει όλες τις αρμοδιότητες που συμπεριλαμβάνονται στον Περί Δήμων Νόμο.
Μέλη της Ένωσης Κοινοτήτων υποστηρίζουν ότι είναι πιο συνετό να γίνουν τα συμπλέγματα και αφού ωριμάσουν και διαφανεί η πορεία τους, τότε να μετατραπούν ακόμα και σε αγροτικούς Δήμους. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι κοινότητες που ενδέχεται να επηρεαστούν θα είναι το πολύ 20, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ενδεχομένως παρεμβάλλονται μεταξύ των Δήμων που θα ενωθούν.
Οι προβληματισμοί εντείνονται καθώς και παλαιότερα, αρκετές ήταν οι κοινότητες που ενώ αποφάσισαν να ενωθούν, δεν ήταν λειτουργικές. Πράγμα που αποδεικνύει ότι ο τρόπος ο οποίος τότε ήταν οι ενώσεις αυτές, η νομοθεσία δεν ικανοποιούσε τον κόσμο ή επικρατούσε η άποψη της μεγάλης κοινότητας.
Βασικό μέλημα των κοινοταρχών, είναι να πετύχουν μια πραγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα είναι ποιοτική και θα παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον πολίτη, με λιγότερο κόστος σε λιγότερο χρόνο, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.
Η τεχνοοικονομική μελέτη της ένωσης κοινοτήτων, με τις εξαγγελίες των συνενώσεων των Δήμων δεν φαίνεται να ισορροπεί ιδιαίτερα τα πράγματα.
Να αναφέρουμε ότι στη βάση τεχνοοικονομικής μελέτης δημιουργήθηκε νομοσχέδιο για τις κοινότητες, το οποίο προβλέπει τη σύσταση 37 νέων οργανισμών δημοσίου δίκαιου, από τις 350 σήμερα κοινότητες, που από κοινού θα ασκούν συγκεκριμένες βασικές υπηρεσίες. Το σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτό το σχέδιο, δίνεται λύση στα ζητήματα προσωπικού και παρέχεται η δυνατότητα σε όλα τα κοινοτικά συμβούλια να έχουν διαθέσιμο προσωπικό, μικρά και μεγάλα, με ποιοτικά πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες, που θα εξυπηρετούν τους πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σημειώνεται επίσης, πως αν το νομοσχέδιο χρειάζεται οποιεσδήποτε ρυθμίσεις, αναγκαίες για τη μεταρρύθμιση των δήμων, τότε η ένωση είναι ανοιχτή σε κάθε συζήτηση.
Περιμένουμε λοιπόν, να δούμε σύντομα, ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών και κατά πόσον αυτές, θα λειτουργήσουν σε ότι αφορά κυρίως τις συμπλεγματοποιήσεις των κοινοτήτων.