Προβληματισμός επικρατεί για σχέδιο το οποίο προνοεί τη δημιουργία τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου σε κρατική γη, μεταξύ των κοινοτήτων της Κοκκινοτριμιθιάς, του Ακακίου και της Δένειας.
Όπως προκύπτει από στοιχεία που περιλαμβάνονται στο έγγραφο «Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 72MW στις κοινότητες Ακακίου και Κοκκινοτριμιθιάς», αλλά και με βάση την ετήσια έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου για το 2020-2021, φαίνεται ότι το εν λόγω έργο πιθανόν να είναι και ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση και εγκατεστημένη ισχύ, φωτοβολταϊκό πάρκο στη Κύπρο.
Με μια πρώτη ανάγνωση το πρώτο ζήτημα που προκύπτει από μία τέτοιου είδους ανάπτυξη αφορά στην αισθητική του τοπίου, αφού σε περίπτωση που προχωρήσουν σε ανέγερση του πάρκου, μια μεγάλη έκταση στη βόρεια πλευρά του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Τρόοδους θα καλύπτεται από μια «θάλασσα από γυαλί και μέταλλο». Θέση την οποία εξέφρασε και το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών σε ανακοίνωση του.
Αξίζει να σημειωθεί σε περίπτωση που το εν λόγω έργο αδειοδοτηθεί, μαζί με τα άλλα έργα που έχουν κατασκευαστεί ή προβλέπεται να κατασκευαστούν στις συγκεκριμένες περιοχές, θα είναι εγκαταστημένο ένα μεγάλο ποσοστό (30%) της ισχύος των φ/β πάρκων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η περιοχή μελέτης του έργου εφάπτεται και στην περιοχή Natura 2000 Μάμμαρι-Δένεια και στο καταφύγιο της αιγυπτιακής φρουτονυχτερίδας (Rousettus aegyptiacus). Είναι επίσης σε επαφή με το κρατικό δάσος Δένειας (440 μέτρα), ενώ κοντά βρίσκονται τα κρατικά δάση Κοκκινοτριμιθιάς και Παλαιομετόχου. Η επιστημονική καταγραφή της περιοχής έχει αναδείξει την μεγάλη σημασία της βιοποικιλότητας που την χαρακτηρίζει και είναι προφανές ότι ένα τέτοιο έργο θα επιφέρει πολλές παράπλευρες απώλειες στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, εντός και στα όρια των υπό εξέταση τεμαχίων έχει καταγραφεί το είδος του Κόκκινου βιβλίου για την Χλωρίδα της Κύπρου» Omithogalum trichophyllum και σε ακτίνα 900 περίπου μέτρων το είδος Cachrys scabra.
Συνεπώς, η κατασκευή ενός τέτοιου φωτοβολταϊκού πάρκου ενδέχεται να συμβάλλει στην καθολική εξαφάνιση της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας της περιοχής και πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς του καταφυγίου του είδους της αιγυπτιακής φρουτονυχτερίδας (Rousettus aegyptiacus) και σε είδη πτηνών όπως πχ. Κράγκα, Τρουλουρίδα και Κοτσινοφτέρι.
Έντονη ανησυχία για το συγκεκριμένο έργο εκφράζει και το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών, με την Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας να ζητά να γίνει δημόσιος διάλογος, ιδιαίτερα με τους κατοίκους της κοινότητας Δένειας με την οποία το έργο βρίσκεται σε άμεση επαφή, αλλά και την εξέταση όλων των παραμέτρων, προτού ληφθεί η απόφαση για αδειοδότηση του.