Προδρόμου: Συνεχίζεται η προσπάθεια να συμφωνηθούν όροι αναφοράς

Reading Time: 2 minutes

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα μια ακόμα συνάντηση με την κα Λουτ. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, συνεχίζεται η προσπάθεια, προκειμένου να πετύχουμε τον σκοπό μας».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι χθες βράδυ υπήρξε κατάθεση ριζοσπαστικής πρότασης από ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος να σχολιάσουμε δημοσιεύματα. Η προσπάθεια είναι σε εξέλιξη και θα πρέπει να περιμένουμε.

Ο Πρόεδρος είναι αποφασισμένος και έχει όλη την καλή θέληση ώστε σύμφωνα με την έκκληση του ΓΓ να συμφωνηθούν όροι αναφοράς για να ξεκινήσουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε κάποια πρόταση ώστε να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς, ο Εκπρόσωπος απάντησε «γίνονται διαβουλεύσεις».

Δείτε επίσης:  Στις 0830 θα ανοίξουν τα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών της ΑΗΚ τη Δευτέρα

Κληθείς να πει ποιο είναι το ζήτημα που φέρεται να ταλαιπωρεί το θέμα κατάληξης στους όρους αναφοράς εδώ και μέρες, αφού αρχικά υπήρξε συναντίληψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες κατά τη συνάντηση τους στις 9 Αυγούστου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πράγματι υπήρξε συναντίληψη στις 9 Αυγούστου και για αυτό τον λόγο είναι που βρίσκεται εδώ η κα Λουτ και γίνεται η προσπάθεια μέσα από διαβουλεύσεις για να καταλήξουμε. Υπήρξε μια μικρή εμπλοκή, οι διαβουλεύσεις όμως συνεχίζονται».

Ερωτηθείς πού οφείλεται η εμπλοκή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «την ώρα που οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη δεν ενδείκνυται ούτε πρόκειται να σχολιάσουμε οτιδήποτε. Το μόνο που θα προσθέσω είναι ότι δεν αποκλείεται αλλά ούτε και έχει οριστεί κάποια συνάντηση για αύριο».

Δείτε επίσης:  Υπ. Εργασίας: Προς αναδιάρθρωση των υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Προδρόμου είπε ότι «οι όροι αναφοράς είναι το σημείο από το οποίο θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και είναι εκεί που θα αναφέρονται οι διαπραγματεύσεις».

Πρόσθεσε ότι «ξεκινήσαμε για να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς και εκεί σκοπεύουμε να καταλήξουμε».

Ερωτηθείς είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεργάζεται με την κα Λουτ, η οποία ταυτόχρονα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Και η προσπάθεια θα συνεχιστεί».

Τέλος, ερωτηθείς αν θέτει προσκόμματα η Τουρκία στο τραπέζι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η προσπάθεια που γίνεται είναι σε συνεργασία με τα ΗΕ και την Εκπρόσωπο τους, την κα Λουτ να υπάρξει μια κατανόηση για τους όρους αναφοράς ούτως ώστε να μπορέσει ο ΓΓ να ξεκινήσει τη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

In the news
Load More