Στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταστεί η πόλη και επαρχία Λεμεσού πιο ελκυστική και φιλική στον περιηγητή εντάσσεται σειρά έργων που πραγματοποιεί η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού (ΕΤΑΛ), στον ιστορικότερο δρόμο του κέντρου της πόλης, την οδό Αγίου Ανδρέου.
Σήμερα παρουσιάστηκε η πρώτη φάση των έργων, που ξεκινούν από το δυτικότερο άκρο της Αγίου Ανδρέου και περιλαμβάνουν περίπου το ένα τρίτο της διαδρομής της, ενώ όπως δήλωσε, κατά τη ξενάγηση που παραχωρήθηκε στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΛ Τώνης Αντωνίου, τα έργα αυτά γίνονται σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού και ένα χρονικό ορίζοντα τριών ετών.
Στην αρχή της οδού, πλησίον της Πλατείας Μεσαιωνικού Κάστρου, έχει τοποθετηθεί μια επιβλητική μεταλλική αψίδα με το όνομα και τη χρονολογία ίδρυσης της (1882), η οποία είναι ορατή από την βόρεια πλευρά της πλατείας και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ντόπιων και επισκεπτών που διακινούνται στην περιοχή καθημερινά για να περπατήσουν και να ψωνίσουν από τις μικροεπιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.
Κατά μήκος της οδού έχουν τοποθετηθεί 15 ανθώνες με πράσινο, υπό τη φροντίδα του Δήμου Λεμεσού, και 18 διπλοί μεταλλικοί κάδοι, με σχεδιασμό που συνάδει με την αψίδα, ενώ κατά διαστήματα έχουν τοποθετηθεί σκίαστρα από καραβόπανο, σε χρωματισμούς μπεζ και ανοικτό μπλε που ταιριάζουν με την πέτρα των νεοκλασσικών κτηρίων της περιοχής και το παραδοσιακό χρώμα στα ξύλινα παντζούρια. Επιπρόσθετα, αναμένεται η προσθήκη ενός σημείου ηλεκτρονικής πληροφόρησης στο πέρασμα που ενώνει την παραλιακή οδό με την Αγίου Ανδρέου.
Παράλληλα, η ΕΤΑΛ έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό μιας “Εικαστικής Διαδρομής Ιστορικού Κέντρου Λεμεσού”, εκδίδοντας ένα εύχρηστο χάρτη που παρουσιάζει διαδρομές προς 28 εργαστήρια τέχνης και χειροτεχνίας στο ιστορικό κέντρο Λεμεσού. Στο χάρτη, o οποίος είναι διαθέσιμος σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο και σε έντυπη μορφή σε ξενοδοχεία και γραφεία τουριστικής πληροφόρησης, περιλαμβάνονται βασικές πληροφορίες για το κάθε εργαστήριο, δίνοντας την ευκαιρία σε επισκέπτες – λάτρεις της τέχνης και του πολιτισμού, να επισκεφτούν τα τοπικά εργαστήρια, είτε για να προβούν σε αγορές, είτε για να παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν στη διαδικασία κατασκευής.
Τα εργαστήρια που είναι συγκεντρωμένα στο ιστορικό κέντρο περιλαμβάνουν ζωγράφους, γλύπτες, κατασκευαστές κοσμημάτων, σχεδιαστές μόδας (τσάντες και παπούτσια), κεραμίστες, κατασκευαστές μωσαϊκών, κατασκευαστές παραδοσιακών μουσικών οργάνων, φωτογράφους, εικονογράφους, βιβλιοδέτες, επεξεργαστές γυαλιού και γκαλερί.
Μέσα από αυτές τις αναβαθμίσεις, η ΕΤΑΛ στοχεύει να προσφέρει στους επισκέπτες ένα πολύτιμο εργαλείο για να ανακαλύψουν τον πολιτισμό της Λεμεσού και να δημιουργήσουν αξέχαστες εμπειρίες και παράλληλα, δίνει την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τα έργα τους, να αυξήσουν την εμπορικότητα τους, να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να γίνουν πιο εξωστρεφείς μεταδίδοντας την αγάπη τους για τη πόλη στους επισκέπτες.
Όπως δε επεσήμανε ο Τώνης Αντωνίου “ευελπιστούμε ότι και οι τουρίστες μας θα βρούνε ένα αναβαθμισμένο κέντρο, διότι αυτό είναι που ζητούν όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις της ΕΕ”, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα του για την αύξηση άφιξης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Λεμεσού.