Προχωρά η ανάπτυξη της Παλιάς Αγλαντζιάς

Αγλαντζιάς
Reading Time: 2 minutes

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 25 Απριλίου 2018, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν.Ε.Α ΣΠΕ Αγλαντζιάς στην Παλιά Αγλαντζιά, η ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής για την Αναζωογόνηση της Παλιάς Αγλαντζιάς.

Όπως αναφέρει ο Δήμος, σκοπός της συνάντησης, υπήρξε η ανταλλαγή απόψεων με τους κατοίκους της περιοχής όσον αφορά τη μελλοντική της ανάπτυξη.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κος Μαρίνος Κλεάνθους, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης.

Μέσα στα πλαίσια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν και για το πρόγραμμα «HYBUILD». Όπως ανέφερε η Αθηνά Γιάννακα, εκπρόσωπος του Δήμου στο έργο, οι προγραμματισμένες επεμβάσεις στοχεύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και στον επαναπροσδιορισμό του παραδοσιακού πυρήνα για τη δημιουργία ενός πρότυπου και πολυλειτουργικού χώρου που να παρέχει τη δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων, σεμιναρίων κλπ. Ταυτόχρονα θα λειτουργεί με καθορισμένο ωράριο ως αναγνωστήριο – ψηφιακή βιβλιοθήκη για νέους πολίτες και φοιτητές και ως εκθεσιακός χώρος που να προβάλλει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δείτε επίσης:  Νέα παγκάκια στην Πλατεία Ελευθερίας

Ακολούθησε ενημέρωση από τον Δρ. Αιμίλιος Μιχαήλ, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και διευθυντή του Ερευνητικού Εργαστήριου «Ενέργεια και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Κτιρίων» (E&EDB).

Το κτίριο ανέφερε ο Δρ. Μιχαήλ θα καταστεί σημείο αναφοράς για μόνιμη ψηφιακή έκθεση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υποστηρικτικού εξοπλισμού, ώστε να λειτουργεί ως χώρος ενημέρωσης της κοινωνίας για αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών στα σπίτια, ικανών να προσφέρουν μετάβαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών του άνθρακα και ψηλά επίπεδα εξοικονόμησης ενέργειας.

Το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020). Σε αυτό συμμετέχουν φορείς από 8 ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα, την Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμάνια, Τσεχία, Ελλάδα και την Κύπρο. Από την Κύπρο συνεργαζόμενοι φορείς είναι η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Δήμος Αγλαντζιάς που συμμετέχουν ως ξεχωριστοί εταίροι.

Δείτε επίσης:  Επιδιορθώσεις ασφάλτου στην ενορία Τρυπιώτη

Το πρόγραμμα άρχισε το 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2021.

Το διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στην πλατεία στον πυρήνα της Παλιάς Αγλαντζιάς θα αποτελέσει την μελέτη περίπτωσης (demo site) που θα υλοποιηθεί στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος και η συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και συνδέσμους με στόχο την αναβάθμιση και αναζωογόνηση της περιοχής.

In the news
Load More