Πρωτοπορεί ο Δήμος Παραλιμνίου στα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα.
Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Παραλιμνίου αναφέρεται ότι «με το συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ ΙΙ που διεξήχθη πρόσφατα, το Παραλίμνι έχει καταστεί πρωτοπόρος Δήμος στον τομέα της συμμετοχής στα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Προγράμματα».
Στον Δήμο Παραλιμνίου πραγματοποιείται επίσης «το πρόγραμμα INVALOR (INTERREG V-B BALKAN-MED 2014-2020) με συνολικό προϋπολογισμό €882,954 και διάρκεια υλοποίησης 24 μήνες (1/12/2016 – 30/11/2018). Tο εταιρικό σχήμα αποτελούν το Πανεπιστήμιο Πάτρας (Τμήμα Χημικής Μηχανικής) ως Επικεφαλής εταίρος, ο Δήμος Μαρκόπουλο, το Πανεπιστήμιο Frederick, ο Δήμος Παραλιμνίου, το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Τιράνων (Αλβανία), ο Δήμος Vlora (Αλβανία), το Καθολικό Πανεπιστήμιο Leuven (ως Παρατηρητής, Βέλγιο). Για το έργο αυτό ο Δήμος Παραλιμνίου θα εγκαταστήσει μια προσωρινή πιλοτική μονάδα επεξεργασίας των αποβλήτων από γυαλί, από τα οποία αφού υποστούν επεξεργασία θα παραχθούν οικοδομικά υλικά τα οποία ο Δήμος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για τις δικές του ανάγκες».
Ο Δήμος Παραλιμνίου «στοχεύει στην ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων και το έργο αυτό αποτελεί συνέχεια του έργου που κέρδισε ο Δήμος από τα Ταμεία Συνοχής 2007-2013 όπου σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει προμηθευτεί ημιβυθιζόμενους κάδους ανακύκλωσης, στόλο περισυλλογής αποβλήτων και μονάδες ανακύκλωσης που έχει εγκαταστήσει κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Στόχος η δημιουργία ενός branded eco-labelled tourist resort, το οποίο αποτελεί σημαντικό πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης και σημαντική προϋπόθεση ποιοτικού και είδους θεματικού τουρισμού».
Στο πρόγραμμα COMPETE4SECAP (HORIZON 2020) «ο Δήμος Παραλιμνίου θα είναι επωφελούμενος φορέας στην Κύπρο και συνεργάτης του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου ο οποίος είναι εταίρος. Από το έργο ο Δήμος Παραλιμνίου θα λάβει πιστοποίηση ISO 5001 για τα δημόσια κτήριά του. Αποτελεί συνέχεια της Στρατηγικής Αειφόρου Δράσης του Δήμου που εκπόνησε το 2009 και υπέγραψε τη Συνθήκη των Δημάρχων και τη Συνθήκη των Νήσων, για την περιβαλλοντική προσέγγιση και την χάραξη πολιτικής ως προς τη μηδενική ενεργειακή κατανάλωση».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το έργο LocaliseIT στο οποίο Δήμος Παραλιμνίου συμμετέχει ως επωφελούμενος, σε συνεργασία με τον ΜΚΟ «ΚΕΝΘΕΑ» και κατ’ επέκταση στην Επαρχία Αμμοχώστου «Αχιλλέα», το Δήμο Ιδαλίου και υπό την αιγίδα του Μητροπολίτου Ταμασού, στοχεύει σε δράσεις προβολής και ουσιαστικής παρεμβατικής προσέγγισης σε θέματα απεξάρτησης αλκοολούχων ουσιών που μαστίζουν σήμερα τη νεολαία».
Ο Δήμος Παραλιμνίου συνεχίζει «για τρίτη χρονιά το έργο Μωσαϊκό Πολιτισμών το οποίο συγχρηματοδοτείται από τα Ταμεία Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Ενόψει της επιτυχημένης συμμετοχής του Δήμου Παραλιμνίου ως Επικεφαλής Εταίρος στη Δράση 1 – Μέτρα Ένταξης από τοπικές κοινότητες/ ΜΚΟ κατά την περίοδο 2016 – 2018, η Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών προβαίνει στην ανανέωση του έργου για ακόμη ένα χρόνο. Το εταιρικό Σχήμα αποτελείται από τους Δήμους Παραλιμνίου, Δερύνειας, Αγίας Νάπας, Σωτήρας και την εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών ENOROS Consulting Ltd».
Προστίθεται ότι «ο Δυνητικός Τελικός Δικαιούχος της πρότασης είναι ο Δήμος Παραλιμνίου και στόχος της θεωρείται η στήριξη της διαδικασίας ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) στην κυπριακή κοινωνία, βελτιώνοντας την ικανότητα κοινωνικής ένταξης, συνοχής και κοινωνικοποίησης, καθώς και την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού».