Λίγους μήνες μετά την έναρξη της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη δημιουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας, μιλά στην ΑυτοδιοίκησηCY για τις προκλήσεις και τα επόμενα βήματα του Οργανισμού.
Η αγάπη του για την Λάρνακα, η πολύτιμη εμπειρία του από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) και η επιθυμία του να συνεχίσει να συμβάλλει στην ανάπτυξή της, ήταν μερικά από τα κίνητρα που τον ώθησαν να διεκδικήσει και να αναλάβει την προεδρία του νέου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λάρνακας. Πιστεύει ότι ο ρόλος αυτός μπορεί να υποστηριχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χάρη στις γνώσεις και την εμπειρία του. Παρά τις προκλήσεις που παρουσιάζει το εγχείρημα, δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και τη συνεχή ανάπτυξη της Λάρνακας.
Πρόκειται για τον πρώτο πρόεδρο του ΕΟΑ Λάρνακας, κ. Άγγελο Χατζηχαραλάμπους, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ΑυτοδιοίκησηCY, μίλησε για τα επόμενα βήματα του νεοσύστατου οργανισμού, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Όπως ανέφερε, βασικός του στόχος είναι να θέσει τις κατάλληλες βάσεις για την αποτελεσματική λειτουργία του ΕΟΑ Λάρνακας, τόσο στο παρόν όσο και μακροπρόθεσμα. Μεταξύ των προτεραιοτήτων του συγκαταλέγονται τα κρίσιμα ζητήματα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της διαχείρισης ομβρίων υδάτων, της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς και η αδειοδότηση αναπτυξιακών έργων.
Με σχέδιο δράσης προχωρά ο ΕΟΑ Λάρνακας
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχαραλάμπους, η ίδρυση των ΕΟΑ εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και προάγει το κοινό καλό. Αναφερόμενος στο τέλος εποχής για το ΣΑΛ, στο οποίο υπήρξε Γενικός Διευθυντής, τόνισε ότι «όταν μια πόρτα κλείνει, μια άλλη ανοίγει».
Κληθείς να σχολιάσει την τρέχουσα κατάσταση στον ΕΟΑ Λάρνακας, εξήγησε πως, παρά τις διάφορες προκλήσεις, η λειτουργία του οργανισμού εξελίσσεται ομαλά. Υπάρχει ένα σαφές σχέδιο δράσης, το οποίο περιλαμβάνει πολιτικές και ενέργειες που στοχεύουν στη βελτίωση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Επίσης, τόνισε ότι οι εκλογές έχουν πλέον τελειώσει και ότι η προτεραιότητά του είναι η συλλογική προσπάθεια για την αναβάθμιση της Λάρνακας και των υπηρεσιών της προς τους δημότες. Υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν, με στόχο την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.
Αύξηση χρεώσεων και φορολογίες
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των χρεώσεων προς τους δημότες, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στις φορολογίες για το τρέχον έτος. Αντίθετα, όταν ο οργανισμός τεθεί σε πλήρη λειτουργία, ενδέχεται να υπάρξουν μειώσεις. Ωστόσο, σημείωσε ότι, σε περιπτώσεις όπου οι χρεώσεις, όπως για το νερό, είναι πολύ χαμηλές, ίσως χρειαστούν αναπροσαρμογές.
Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες που προέκυψαν στα Λιβάδια λόγω της αύξησης φορολογιών, εξήγησε ότι αυτές οι αυξήσεις μπορεί να συνέπεσαν με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά δεν προκλήθηκαν από αυτήν.
Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι, ανεξάρτητα από τη μεταρρύθμιση, υπήρχε απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για την υλοποίηση της Δ’ φάσης του αποχετευτικού, η οποία είχε ληφθεί το 2022, και η φορολόγηση ξεκινά το 2024. Αυτό που αλλάζει είναι ότι την ευθύνη της φορολόγησης πλέον αναλαμβάνει ο ΕΟΑ, αντί του ΣΑΛ.
«Είτε γινόταν η μεταρρύθμιση, είτε δεν γινόταν, υπήρχε απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο ότι υλοποιούμε τη Δ’ φάση του αποχετευτικού. Η απόφαση πάρθηκε το 2022 και η φορολογία ξεκινά το 2024. Πριν θα το φορολογούσε το ΣΑΛ, τώρα θα το φορολογεί ο ΕΟΑ. Το έργο ξεκίνησε, άρα ξεκίνησε και η φορολογία, απλώς συνέπεσε με τη μεταρρύθμιση, αλλά δεν ήρθε αυτή η αύξηση λόγω της μεταρρύθμισης. Υλοποιούμε ένα έργο που θέλουμε», δήλωσε.
Διαφάνεια
Το θέμα της διαφάνειας φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Λάρνακας, ο οποίος τόνισε ότι «η διαφάνεια είναι εξαιρετικά σημαντική και για να την επιτύχεις, πρέπει να προβείς σε μια σειρά από ενέργειες. Το πρώτο βήμα είναι η ειλικρίνεια με τον κόσμο, ώστε να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του».
Πρόσθεσε ότι η ουσιαστική σχέση με τους δημότες απαιτεί ειλικρίνεια, αμεσότητα και σεβασμό στις απόψεις τους. Επίσης, ανέφερε ότι οι συνεδρίες του ΕΟΑ είναι ανοικτές στο κοινό και δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του οργανισμού, ως μέτρο διαφάνειας. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, κατά την άποψη του είναι η ίση και δίκαιη εξυπηρέτηση όλων των δημοτών.
Επεσήμανε ότι το φαινόμενο του «μέσου» πρέπει να καταπολεμηθεί, ειδικά στις διαδικασίες αδειοδότησης. Στόχος είναι οι αιτήσεις να επεξεργάζονται και να εκδίδονται οι άδειες γρήγορα και με διαφάνεια, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για άλλου είδους παρεμβάσεις.
«Θα μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, μόλις βρούμε τρόπο να βγαίνουν οι άδειες σε 15 ή 30 μέρες, γιατί τότε δεν θα χρειαστεί κάποιος να σηκώσει το τηλέφωνο…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηχαραλάμπους.
Μεγάλη πρόκληση ο «Ιππόδαμος» για τις αδειοδοτήσεις
Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΕΟΑ Λάρνακας, σύμφωνα με τον κ. Χατζηχαραλάμπους, είναι το μηχανογραφικό σύστημα «Ιππόδαμος». Το σύστημα παρουσιάζει δυσλειτουργίες και προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησης.
Πρόκειται για ένα σύστημα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Λάρνακας, το οποίο δεν είναι εύχρηστο και δυσκολεύει τη διαδικασία της αδειοδότησης. Όπως ανέφερε, οι διαδικασίες πρέπει να απλοποιηθούν και να δίνεται μία ενιαία άδεια, αντί για ξεχωριστή οικοδομική και πολεοδομική, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις.
«Το σύστημα είναι αργό, κάτι που δυσκολεύει το μελετητή και τον λειτουργό που εκδίδει την άδεια. Είναι δύσκολη η λειτουργία του, δεν είναι εύχρηστο, δεν είναι ένα απλοποιημένο σύστημα. Έχει αρκετές δυσλειτουργίες, ενώ πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα με την έκδοση δύο αδειών. Πρέπει να εκδίδεται μια άδεια, είναι ένας οργανισμός. Έτσι θα κτυπήσεις τη γραφειοκρατία, θα έχεις ταχύτητα και θα εξοικονομήσεις πόρους», εξήγησε.
Η λύση, σύμφωνα με τον κ. Χατζηχαραλάμπους, δεν είναι να φύγουν οι άδειες από τον ΕΟΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πισωγύρισμα για τη μεταρρύθμιση. Αντιθέτως, η ανάπτυξη του «Ιππόδαμου» πρέπει να συνεχιστεί, αλλά με βελτιώσεις που θα εξασφαλίσουν την ορθή λειτουργία του συστήματος. Υποστήριξε, επίσης, ότι ήταν λάθος η μη πιλοτική εφαρμογή του συστήματος πριν τη γενική του χρήση.
Την ίδια ώρα, πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρμόδιοι και το κράτος να αποδεχτούν ότι υπάρχει πρόβλημα. «Δεν αντιλαμβάνονται ακόμα ότι το πρόβλημα είναι σε τρία σκέλη. Ο Ιππόδαμος δημιουργεί πολλά προβλήματα. Δεν έκαναν ουσιαστική δουλειά για να απλοποιήσουν διαδικασίες ως όφειλαν και να κάνουν σωστή στελέχωση του Οργανισμού», δήλωσε.
Επιπλέον, επισήμανε ότι είναι κρίσιμο να παραδοθούν άμεσα οι προϋπολογισμοί στους Οργανισμούς, ώστε να μπορούν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή λειτουργία τους.
Επικίνδυνες οικοδομές και λοιπές αρμοδιότητες
Σχετικά με τις επικίνδυνες οικοδομές, ο κ. Χατζηχαραλάμπους ανέφερε ότι η ευθύνη μεταφέρθηκε από τους Δήμους στους ΕΟΑ, χωρίς όμως να δοθούν τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Χωρίς προϋπολογισμό και προσωπικό, οι ΕΟΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην κατεδάφιση ή στην επιδιόρθωση επικίνδυνων οικοδομών.
«Ουσιαστικά απλώς έφυγαν την ευθύνη από κάπου και την πήραν κάπου αλλού χωρίς όμως να δώσουν τα όπλα για να δώσουν λύσεις. Χρειάζεται σοβαρό κονδύλι για τις ετοιμόρροπες οικοδομές… Ακόμα και να το περάσει η Βουλή και να έρθει στους ΕΟΑ η αρμοδιότητα πως θα το αντιμετωπίσω χωρίς προϋπολογισμό και προσωπικό;», αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηχαραλάμπους.
Καταγράψαμε τα θέματα, εκφράσαμε τις ανησυχίες μας, επικοινωνήσαμε τις επιφυλάξεις μας, πάρα πολλές φορές, επισήμανε ο Πρόεδρος του ΕΟΑ, σημειώνοντας ότι δεν φαίνεται οι αρμόδιοι να λαμβάνουν υπόψη τα διάφορα θέματα, με αποτέλεσμα ο ΕΟΑ να φορτώνεται χωρίς να έχει τα μέσα για να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του.
Έτοιμος για την επόμενη πενταετία
Ο κ. Χατζηχαραλάμπους δήλωσε ότι ο στόχος του είναι να θέσει τις κατάλληλες βάσεις για την επιτυχία του ΕΟΑ, μέσω της ενίσχυσης της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών. Απώτερος στόχος του είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού Οργανισμού, ο οποίος θα προσφέρει ποιοτικές, άμεσες και φθηνές υπηρεσίες στους δημότες.
Επίσης, θεωρεί σημαντικό ο ΕΟΑ να βοηθήσει στη δημιουργία μιας Λάρνακας πιο φιλικής, λειτουργικής και ευημερούσας για όλους τους κατοίκους της.
«Η Λάρνακα μας πρέπει να αναπτυχθεί όμορφα και παράλληλα να μείνει μια απλή, ανθρώπινη, βιώσιμη πόλη που να ελκύει κόσμο και επενδυτές. Πρέπει να κρατήσουμε τον χαρακτήρα της πόλης, είναι σημαντικό για εμένα αυτό, αφού πρόκειται για μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο οικογενειακή», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι πιστεύει σε μια ελεγχόμενη ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
Κλείνοντας, σημείωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΕΟΑ Λάρνακας και δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει τις διάφορες δυσκολίες με στόχο ο νέος Οργανισμός να αποτελέσει πρότυπο και να σταθεί δίπλα στον κάθε δημότη. Παρά τις δυσκολίες, ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος, τονίζοντας ότι υπάρχει καλή διάθεση για να βρεθούν λύσεις.