Την εκτίμηση και τη στήριξη τους στις κοινότητες εξέφρασαν με ξεχωριστές ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής στο Παγκύπριο Συνέδριο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου. Οι δύο άντρες βρέθηκαν στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου (17/02) στον Δήμο Ύψωνα και προχώρησαν σε ομιλίες, οι οποίες είχαν ως κύριο θέμα τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα κεφάλαιο το οποίο απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση του προς τις κοινότητες και το σημαντικό έργο που πραγματοποιούν σε αντίξοες, όπως παραδέχτηκε, πολλές φορές συνθήκες, αναγνωρίζοντας τη δουλειά που επιτελείται στα Κοινοτικά Συμβούλια των διαφόρων περιοχών.
Οι τοπικές αρχές, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, θα πρέπει να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα τάξη πραγμάτων, αφού αυτός είναι και ο σκοπός της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι βεβαίως η παροχή καλύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, αλλά και η ανάπτυξη των κοινοτήτων και δήμων.
Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των θεσμών των τοπικών αρχών και η κατοχύρωση της αυτονομίας τους, αποτελούν πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης, κάτι το οποίο υπογράμμισε κατά την ομιλία του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Η Κυβέρνηση στέκεται αρωγός και ένθερμος υποστηρικτής στις προσπάθειες που καταβάλλονται πολλές φορές σε αντίξοες συνθήκες για κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη από πλευράς κοινοτήτων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, κοινότητες στην Κύπρο σημαίνει ύπαιθρος και ύπαιθρος για τη χώρα μας σημαίνει πολλά, γι’ αυτό εξάλλου και η Κυβέρνηση προωθεί σχέδια και προτάσεις για στήριξη, ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας κατοίκων που διαμένουν σε αυτές τις περιοχές.
«Πρωταρχικός στόχος μας είναι η επιτυχημένη υλοποίηση της μεταρρύθμισης και η προσήλωση στις αρχές που την διέπουν», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη δημιουργία συμπλεγμάτων παροχής υπηρεσιών, μία πρόταση η οποία προήλθε από την ίδια την Ένωση Κοινοτήτων και μια εισήγηση την οποία χαρακτήρισε πολύ σωστή, αφού θα δώσουν τη δυνατότητα στην κάθε κοινότητα, όσο μικρή και απομακρυσμένη και αν είναι να προσφέρει υπηρεσίες πιο κατάλληλες στους κατοίκους και να έχει πιο καταρτισμένο προσωπικό.
Κατά την ομιλία του υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός και συγκεκριμένος όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα της μεταρρύθμισης, τα οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρέπει να τηρηθούν. Εξάλλου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης όλων των δεδομένων μετά από κάποιο διάστημα αφού υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση, και αλλαγών ορισμένων ζητημάτων, χωρίς όμως να επηρεάζεται η βασική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης.
Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε και για την πιθανότητα δημιουργίας αγροτικών δήμων σε ένα μεγενέστερο στάδιο, αφού πρώτα αξιολογηθεί η λειτουργία των συμπλεγμάτων.
«Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης έχει δεδομένο χρονοδιάγραμμα, από το οποίο δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με τη μεταρρύθμιση το συντομότερο δυνατό, πρέπει τα χρονοδιαγράμματα να τηρηθούν και σίγουρα στην πορεία της υλοποίησης μίας τόσο σημαντικής μεταρρύθμισης που θα αξιολογείται συνεχώς θα συζητούμε τα όποια προβλήματα προκύπτουν, χωρίς να αλλάζουμε τη φιλοσοφία της τόσο σημαντικής μεταρρύθμισης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στις κατεχόμενες κοινότητες του τόπου, τις οποίες ευχαρίστησε για το έργο που εκτελούν με στόχο τη διατήρηση της μνήμης των κατεχόμενων περιοχών μας. Ανέφερε μάλιστα, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει συνάντηση μαζί τους για συζήτηση όλων όσων τους προβληματίζουν.
Κλείνοντας την ομιλία του, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της Ένωσης Κοινοτήτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα, πράγμα το οποίο θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον.
Θετικός για εξεύρεση λύσεων σε θέματα μεταρρύθμισης ο ΥΠΕΣ
Στα ίδια μήκη κύματος με του Προέδρου της Δημοκρατίας κινήθηκε και η ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός όσον αφορά την εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα που προκύπτουν με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών στέκεται δίπλα στους κατοίκους των υπαίθριων, ορεινών και ακριτικών περιοχών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αντιμετώπιση των ζητημάτων τους, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κατεχόμενες κοινότητες στη διατήρηση της μνήμης και της ελπίδας της επιστροφής στους κατεχόμενους τόπους μας, ενώ μίλησε και για τη στοχοπροσήλωση του Υπουργείου του στην ανάπτυξη της υπαίθρου και του αγροτικού πληθυσμού.
Δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ενισχύσει τις τοπικές αρχές ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημαντική χρονική συγκυρία που λαμβάνει χώρα το φετινό συνέδριο της Ένωσης Κοινοτήτων.
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι, εισήλθαμε στην τελική ευθεία, και οι αρμόδιες υπηρεσίες υπό την Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή σε συνεργασία με τα προσωρινά συμβούλια Αυτοδιοίκησης αλλά και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συνεχίζουν πυρετωδώς να προετοιμάζουν το έδαφος για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των τοπικών αρχών.
Κλείνοντας εξέφρασε τη στήριξη του στις κοινότητες και την ετοιμότητα του Υπουργείου του για διάλογο και εξεύρεση λύσεων σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και σε όλες τις ανησυχίες για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέση και του Υπουργού είναι ότι τα χρονοδιαγράμματα της μεταρρύθμισης πρέπει να τηρηθούν και σε μεταγενέστερο στάδιο όλα τα ενδεχόμενα προβλήματα θα επαναξιολογηθούν, ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, αφού στόχος όλων είναι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να φέρει όντως την αλλαγή στις τοπικές αρχές της Κύπρου.