ΠτΔ και Χρυσόστομος Β’ κατέθεσαν τον θεμέλιο λίθο του νέου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού

Reading Time: 3 minutes

Τη βεβαιότητα του ότι νέος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της “Power Energy Cyprus”, που θα ολοκληρωθεί το 2021, στο Βασιλικό, θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χώρα μας και τον τομέα της ενέργειας και θα διανοίξει νέους ορίζοντες με πολλές επί μέρους θετικές πτυχές για το σύνολο της οικονομίας και της πατρίδας μας, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β`, κατέθεσαν το μεσημέρι το θεμέλιο λίθο του πρώτου ιδιωτικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Κύπρου, ο οποίος σύμφωνα και με τη ΡΑΕΚ, αναμένεται να δημιουργήσει νέα ανταγωνιστικά δεδομένα, με οικονομικό όφελος προς τον καταναλωτή.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το έργο έχει στρατηγική αξία για τη χώρα μας, καθώς, αφενός θα συμβάλει σε πολύ λίγα χρόνια με τη λειτουργία του, το 2021, στο να αλλάξει ο χάρτης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας και αφετέρου, θα προσφέρει τόσο στη μεγέθυνση της οικονομίας της χώρας αλλά και θα συμβάλει στην αισθητή μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της “Power Energy Cyprus”, συνέχισε, αποτελεί το πρώτο έργο με συμβατικό καύσιμο, συνολικής δαπάνης ύψους 200 εκ ευρώ, ενώ σημείωσε ότι η χρηματοδότηση ενός τόσο φιλόδοξου και υψηλού κόστους έργου έχει εξασφαλιστεί “χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας και του τραπεζικού τομέα, γεγονός πως στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύει πόσο χρήσιμη είναι η ύπαρξη στη χώρα υγιών τραπεζικών ιδρυμάτων”.

Το έργο, είπε ο Πρόεδρος, θα αλλάξει ριζικά και θα τροφοδοτήσει θετικά τον τομέα της παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, προσφέροντας στον Κύπριο καταναλωτή, όχι μόνο φθηνότερο ρεύμα, αλλά και τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε περισσότερες προσφερόμενες ευκαιρίες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπέδειξε δε ότι το κόστος ενέργειας, αλλά και η έλλειψη φιλικού προς το περιβάλλον ενεργειακών επιλογών, αποτέλεσε για χρόνια τροχοπέδη στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας, σημειώνοντας ότι “τα νέα δεδομένα δημιουργούν τις προοπτικές ώστε οι όποιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες είχαν ανασταλεί να ενεργοποιηθούν, ενώ κατά αυτό τον τρόπο θα έχουμε οφέλη και στο οικογενειακό εισόδημα”.

Δείτε επίσης:  ΣΕΚ: «Εγκληματική» η καταψήφιση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών

“Βεβαίως, για να μπορέσουμε σήμερα να θέτουμε τον θεμέλιο λίθο για ένα τόσο σημαντικό έργο, ήταν απαραίτητη η μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου και των μηχανισμών που επιτρέπουν τη δραστηριοποίηση της βιομηχανίας παραγωγής και εμπορίας, προμήθειας, δηλαδή προς τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας”, συμπλήρωσε.

Για αυτό τον λόγο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος, η Κυβέρνηση προχώρησε με αποφασιστικά βήματα στην τροποποίηση των Κανόνων Αγοράς Ηλεκτρισμού, στην ενδυνάμωση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου με επιπρόσθετο προσωπικό, και στην τροποποίηση του νομικού πλαισίου, ώστε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου να καθορίσει μεταβατική ρύθμιση μέχρι τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, δίδοντας έτσι το δικαίωμα, από τον Σεπτέμβριο του 2017, σε όσους θα το ήθελαν να δραστηριοποιηθούν σε διμερές επίπεδο, να το πράξουν.

Περαιτέρω, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση προχώρησε με τον αναγκαίο λογιστικό και λειτουργικό διαχωρισμό της ΑΗΚ, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η δυνατότητα ρυθμιστικού ελέγχου, ενώ προωθείται ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων μεταφοράς και διανομής, για να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τους στόχους που έθεσε η Πολιτεία αναφορικά με τη διαχείριση των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

“Οι ενέργειες μας για το άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, συνεχώς επεκτείνονται”, ανέφερε και υπενθύμισε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου έδωσε ήδη δέκα νέες άδειες προμήθειας σε ανεξάρτητους προμηθευτές, ενώ βρίσκονται υπό εξέταση ακόμα δύο αιτήσεις για άδεια προμήθειας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, επίσης, ότι η προσέγγιση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην ενέργεια έχει αποκτήσει ολικό χαρακτήρα, “καθώς παράλληλα προχωρούμε με τις απαιτούμενες διαδικασίες για δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για εισαγωγή φυσικού αερίου για χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή”.

Δείτε επίσης:  Έκοψαν επίδομα σε μόνιμα ανάπηρο παιδί

Το κόστος αυτών των επενδύσεων, υπέδειξε, είναι ιδιαίτερα υψηλό και “για αυτό θεωρώ ως σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας των γεγονός πως, για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, εξασφαλίσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότηση ύψους 101 εκατομμυρίων Ευρώ”.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος υπογράμμισε το όφελος για τη συνολική μας οικονομία από την προσδοκώμενη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το κόστος της ενέργειας επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας.

Γι αυτό, είπε, η ύπαρξη αγοράς ηλεκτρισμού είναι σημαντική, διότι μόνο μέσα από μια σωστά λειτουργούσα ανταγωνιστική αγορά, μπορούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των καταναλωτών ηλεκτρισμού σε υπηρεσίες και προϊόντα που προδιαγράφονται και μέσα από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συνολικά το ζήτημα των τιμών καθώς η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, θα προέλθει μέσα από την συντονισμένη προώθηση και των τεσσάρων βασικών πυλώνων της ενεργειακής πολιτικής.

Δηλαδή, εξήγησε, τη λειτουργία μιας εύρωστης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, την έλευση φυσικού αερίου και τη χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή, την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μαζί με την εγκατάσταση ευφυών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και τέλος, την προώθηση μέτρων για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, δηλαδή της λήψης μέτρων για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Τέλος, ο Πρόεδρος ανέφερε πως το φιλόδοξο αυτό έργο, ανοίγει ένα νέο ορίζοντα με πολλές επί μέρους θετικές πτυχές για το σύνολο της οικονομίας και της πατρίδας μας και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι, όταν παραδοθεί το 2021, θα σηματοδοτήσει και την έναρξη μίας νέας εποχής για τη χώρα μας και τον τομέα της ενέργειας.

ΚΥΠΕ

In the news
Load More