Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την ένταξη του υδρευτικού δικτύου του Δήμου Λακατάμιας και άλλων έξι κοινοτήτων στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Λακατάμιας είπε το «ναι» στην ένταξη της στο ΣΥΛ τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ οι υπογραφές των συμφωνητικών έπεσαν επίσημα πέρσι τον Δεκέμβρη.
Πως κύλησαν όμως τα πράγματα, ένα περίπου χρόνο μετά;
«Κλειδί» η συνεργασία
Η απρόσκοπτη και ποιοτική εξυπηρέτηση των δημοτών της Λακατάμιας συνεχίζεται κανονικά ένα χρόνο μετά λόγω και της άριστης συνεργασίας που έχουν Δήμος και Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.
«Οι δημότες εξυπηρετούνται, γίνονται επιδιορθώσεις, ανταποκρίνονται. Εμείς ως Δήμος βοηθούμε τους δημότες, οποιαδήποτε παράπονα τα στέλνουμε εμείς στο ΣΥΛ δεν τους ταλαιπωρούμε», εξήγησε από πλευράς της και η Δήμαρχος Λακατάμιας, Φωτούλα Χατζήπαπα.
Σε δηλώσεις της στην Αυτοδιοίκηση, εξήγησε ότι έχουν παραμείνει κάποια, ελάχιστα, ανοικτά θέματα όσον αφορά τους χρεώστες, τους οποίους ανέλαβε να τους εισπράξει το ΣΥΛ, ωστόσο η μεταφορά του υδρευτικού δικτύου της Λακατάμιας στον οργανισμό, αποτέλεσε συνέχεια της καλής και ποιοτικής εξυπηρέτησης των δημοτών.
Ο Δήμος Λακατάμιας, συμβάλει ως Δήμος σε αυτήν τη θετική εικόνα, αλλά και το ΣΥΛ κάνει σωστά και μελετημένα βήματα.
Όπως εξήγησε και η Δήμαρχος, αν για παράδειγμα εντοπιστεί μια βλάβη, συνεργείο του ΣΥΛ θα επισκεφτεί άμεσα την περιοχή και με την ευκαιρία που του δίνεται θα βελτιώσει γενικά το δίκτυο, αφού πρόκειται για ένα δίκτυο που χρονολογείται.
«Δε θα διορθώσουν μόνο το σημείο που υπάρχει η βλάβη, μπορεί να διορθώσουν και τη διακλάδωση της περιοχής για να μην ξανά υπάρξει βλάβη», εξήγησε η κα Χατζήπαπα.
Να σημειώσουμε ότι στόχος του ΣΥΛ είναι όπως εντός των επόμενων τριών μηνών αντικατασταθούν οι συμβατικοί λογαριασμοί με τους ψηφιακούς, είτε μέσω SMS, είτε μέσω email. Προτού όμως προχωρήσει σ’ αυτήν τη σημαντική αλλαγή θα διοργανώσει, ενδεχομένως εντός του Νοέμβρη, ημέρες ενημέρωσης και στήριξης του κόσμου όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.
Οποιοσδήποτε έχει απορία με οτιδήποτε αφορά το σκέλος της μεταφοράς των λογαριασμών στον ψηφιακό κόσμο, θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί για δύο μέρες το Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου και για άλλες δύο τα γραφεία του Δήμου σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Βοήθεια στις κοινότητες
Η ένταξη του υδρευτικού δικτύου έξι κοινοτήτων στο ΣΥΛ φαίνεται ότι έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τις συγκεκριμένες περιοχές.
Στην Αγία Βαρβάρα ο Οργανισμός θα βοηθήσει το Κοινοτικό Συμβούλιο στην είσπραξη των λογαριασμών νερού. Υπενθυμίζουμε ότι, για περίπου δύο χρόνια δεν έχουν σταλεί λογαριασμοί νερού στα νοικοκυριά της κοινότητας και το Κοινοτικό Συμβούλιο θα δώσει περιθώριο ενός χρόνου στους κατοίκους για να εξοφλήσουν τα ποσά που μαζεύτηκαν.
Για ομαλή λειτουργία της όλης διαδικασίας το Κοινοτικό Συμβούλιο θα προσλάβει ένα πρόσωπο μέσω αγοράς υπηρεσιών για να βοηθήσει στην είσπραξη αυτών των λογαριασμών, με το ΣΥΛ να στέκεται δίπλα στην κοινότητα όσον αφορά την όλη προσπάθεια.
Μάλιστα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο οργανισμός στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και βοήθησε την κοινότητα στη δημιουργία νέας γραμμής τροφοδοσίας. Η εν λόγω ανάγκη προέκυψε λόγω απότομης αύξησης του πληθυσμού της Αγίας Βαρβάρας. Πρόκειται για την πρώτη κοινότητα παγκύπρια σε ρυθμό ανάπτυξης με το ποσοστό να αγγίζει περίπου το 65%.
Το Υπουργείο Γεωργίας επίσης βοήθησε την κοινότητα, αφού της παραχώρησε αγωγό, ενώ στην τοποθέτηση του βοήθησε και το Υπουργείο Εσωτερικών λόγω του ότι αυτός περνούσε και από περιοχές της Αυτοστέγασης. Το ΣΥΛ βοήθησε την κοινότητα παρέχοντας της τόσο τα εργαλεία, τα εξαρτήματα όσο και την τεχνολογία για εγκατάσταση του αγωγού.
Ένταξη ενόψει μεταρρύθμισης
Η κοινότητα της Αλάμπρας εντάχθηκε επίσης κάτω από την ομπρέλα του ΣΥΛ, κάτι το οποίο ήταν απαραίτητο ενόψει και της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Η ένταξη μας κάτω από το ΣΥΛ έχει να κάνει και με τη γενική πρόθεση της μεταρρύθμισης τη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε η διαχείριση του νερού να καταλήξει στο επαρχιακό συμβούλιο όπως λέει και η νομοθεσία», δήλωσε ο Κοινοτάρχης της Αλάμπρας, Αχιλλέας Μαλαχουρίδης.
Η Αλάμπρα, προτού ενταχθεί στο ΣΥΛ, αποτελούσε τον μεσάζοντα για τροφοδότηση νερού στους κατοίκους της και γι’ αυτό αγόραζε όλες τις ποσότητες νερού που χρειαζόταν απευθείας από το Τμήμα Υδάτων, αυτό οδήγησε στη μεταφορά στο ΣΥΛ πριν την υποχρεωτική μετάβαση στο επαρχιακό συμβούλιο, αφού εκεί υπήρχαν ήδη κλειστές συμφωνίες με άλλες γύρω κοινότητες, όπως εξάλλου εξήγησε και ο Κοινοτάρχης.
«Η μεταρρύθμιση από μόνη της μας έχει δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες ακολουθήσαμε και είναι η πορεία που ουσιαστικά θα ακολουθήσουν υποχρεωτικά όλοι τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.
Η σημασία της ένταξης της Λακατάμιας
Η ένταξη της Λακατάμιας αφορούσε σε μια ιστορική εξέλιξη στη σύγχρονη ιστορία του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, αφού η Υδατοπρομήθεια Λακατάμιας ήταν και η τελευταία αυτόνομη Υδατοπρομήθεια Δήμου στην Επαρχία Λευκωσίας. Η ένταξη του υδρευτικού τους δικτύου στο ΣΥΛ έγινε κατορθωτή μετά από συνομιλίες 30 ετών.
Να αναφέρουμε ότι κάτω από την ομπρέλα του ΣΥΛ εντάχθηκαν και έξι κοινότητες, Αλάμπρα, Αγία Βαρβάρα, Ποταμία, Μάμμαρι, Μαθιάτης και Λυθροδόντας, μεγαλώνοντας τα διοικητικά όρια του οργανισμού.
Με την ένταξη αυτών των περιοχών, το ΣΥΛ επεκτάθηκε στα δύο χιλιάδες χιλιόμετρα υδρευτικού δικτύου, με τα διοικητικά του όρια να έχουν μεγαλώσει κατά 20%, γεγονός που οδήγησε και σε αύξηση των εσόδων του.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο οργανισμός επιχείρησε να προχωρήσει τάχιστα σε έναν επαρχιακό οργανισμό ύδρευσης, όπως εξάλλου προνοεί και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.